טורקיה משנה את דרכיה

נשיא טורקיה ארדואן מגלה סימני התפכחות מדינית כלפי ישראל, מצרים ומדינות נוספות בעולם והכריז על מדיניות חדשה של טורקיה כלפי הסכסוכים האזוריים. ישראל צריכה להתנהל בזהירות רבה, טורקיה במצוקה ובבידוד מדיני וחוששות מסנקציות של מדינות המערב, ארדואן הוא מנהיג הפכפך ושינוי מדיניותו עלול להתברר כזמני בלבד.

על פי דיווחים מטורקיה, הנשיא ארדואן הורה ל- ערוצי הטלוויזיה בשפה הערבית, המשדרים מאיסטנבול ושייכים למנהיגי "האחים המוסלמים" שנמלטו ממצרים, להפסיק את ההסתה נגד משטרו של הנשיא א-סיסי בשידוריהם.

במקביל נפוצו שמועות בעולם הערבי על ביקור חשאי של ראש המודיעין המצרי הגנרל עבאס כאמל בטורקיה ופגישתו עם ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן לדון בגורלם של מנהיגי "האחים המוסלמים" שנמלטו ממצרים אחרי עליית הנשיא א-סיסי לשלטון וקיבלו מקלט מדיני בטורקיה.

ארדואן החל לחמם בהדרגה את היחסים הקרים עם מצרים בחודש ספטמבר שעבר, שנמצאים במשבר ובנתק דיפלומטי מסוף שנת 2013, כדי לטפל בנושאים אסטרטגיים משותפים כמו המצב הפנימי הקשה בלוב ושדות הגז הטבעי במימי הים התיכון, חימום היחסים נעשה בתחילה באופן חשאי באמצעות מנגנוני המודיעין של שתי המדינות ואחר כך הפך לגלוי בהצהרות חיוביות של הנשיא ארדואן ביחס למצרים באמצעי התקשורת.

לנשיא ארדואן ולנשיא –סיסי היו אינטרסים משותפים להרגיע את המצב בלוב שעוברת משברים פנימיים קשים ב-7 השנים האחרונות וארדואן רצה שמצרים תנקוט עמדה ניטרלית בעימות בין טורקיה ליוון על קידוחי הגז הטבעי בים התיכון והמחלוקת על הגבול הימי בין טורקיה ליוון.

מצרים לקחה צעד לאחור כמחווה של רצון טוב והדבר התקבל בחיוב אצל הנשיא ארדואן.

גם הפיוס בין קטאר ל "רביעיה הערבית" (סעודיה, מצרים,איחוד האמירויות ובחריין) סייע להפשרת היחסים בין טורקיה למצרים, קטאר היא חברה בציר "האחים המוסלמים" עם טורקיה והשיח' תמים בן חמד, שליט קטאר, עודד את הנשיא ארדואן לשפר את יחסיו עם מצרים והנשיא א-סיסי.

גם עם ישראל ארדואן מחמם אט אט את היחסים שהיו במשבר ענק מאז פרשת ההשתלטות הישראלית על ספינת "המרמרה" הטורקית שניסתה לפרוץ את המצור הימי הישראלי ולהגיע לרצועת עזה בחודש מאי 2010.

התחממות היחסים החדשה החלה בסדרה של פגישות של ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן עם ראש המוסד יוסי כהן והיא נמשכת במגעים עם משרד החוץ ולשכת ראש הממשלה.

גורמים מדיניים בירושלים מסבירים את התנהגותו החדשה של הנשיא ארדואן כלפי ישראל בהתפכחות אישית מהנזקים המדיניים שהוא כלכלגרם לארצו וחששו מסנקציות שיטילו עליו הנשיא ביידן והקונגרס.

ארדואן משוכנע שהדרך לבית הלבן עוברת דרך ירושלים, בנוסף לכך הוא רוצה תמיכה ישראלית בעמדת טורקיה במאבק של טורקיה על המים הכלכליים עם יוון, קפריסין ומצרים.

הנשיא ארדואן מיתן את התקפותיו הארסיות נגד ישראל בנושא הפלסטיני, הוא מודאג מהסכמי הנורמליזציה שישראל השיגה עם מדיניות המפרץ וחושש כי ישראל עלולה להצר את צעדי טורקיה בהר הבית ולסגור את המוסדות הטורקיים הפועלים במזרח ירושלים.

 ההתפכחות של ארדואן

הנשיא ארדואן נתן ביטוי למדיניותו החדשה בנאום שנשא באחרונה בכינוס של  מפלגת השלטון "הצדק והפיתוח",הוא הודיע כי "הגיעה העת להפסיק את היריבויות ולחפש חברים", דבריו משקפים את תחושת הבידוד בצמרת הטורקית אחרי שהנשיא ארדואן סיבך את ארצו בשנים האחרונות בסכסוכים אזוריים שלא לצורך בכל החזיתות במזרח התיכון: מצרים, לוב, סוריה, רצועת עזה, מזרח ירושלים הר הבית וכו. בנוסף להסתבכות שלו עם מדינות אירופה כמו יוון, צרפת וגרמניה והמעורבות העמוקה שלו במלחמה האחרונה בין אייזרביג'אן לארמניה.

הנשיא ארדואן ניהל מדיניות מגלומנית, הוא רצה להקים מחדש את האימפריה העות'מאנית החדשה בצד שאיפתו להיות המנהיג המוביל של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית.

שאיפות הגדלות של ארדואן גרמו לבעיות וחיכוכים מיותרים של טורקיה עם מדינות רבות והגבירו את בידודה.

 הנשיא ארדואן עבר שינוי והוא רוצה כעת לשפר את היחסים של ארצו עם מדינות אירופה, עם ארה"ב ורוסיה, עם ישראל ועם כמה מדינות ערביות ובראשן מצרים.

אסור לטעות, הכל נובע מאינטרסים, בעיקר כלכליים, לאחר שארדואן הבין כי הוא הגזים בדחיפת אפה של טורקיה לעימותים מיותרים וכי את האנרגיה שלו היה צריך להשקיע בפתרון הבעיות הפנימיות בארצו.

ישראל צריכה להתנהל בזהירות רבה מול טורקיה שממשיכה לארח באיסטנבול את המשרד של הזרוע הצבאית של חמאס שמכווין פיגועים בשטחי יהודה ושומרון,למרות הפצרות ישראל הוא מסרב במשך שנים לסגור את המשרד המופעל על ידי מחבלים שגורשו מישראל במסגרת "עסקת שליט". מדובר במנהיג מוסלמי קיצוני והפכפך שאי אפשר לסמוך על מילתו,כל מהלך משותף עימו חייב להיות מגובה בערבויות מצידו, ישראל חייבת לדרוש שלפני כל עזרה מדינית שלה לטורקיה הנשיא ארדואן חייב לסגור לאלתר את שלוחת הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול ולהפסיק את ההסתה האישית שלו נגד ישראל ומנהיגיה.

 הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי