שיטות "ההטרדה הליילית" הגיעו מרצועת עזה לגדה

הפלסטינים בשטחי הגדה החלו לאמץ את שיטת "ההטרדה הליילית" הנהוגה ברצועת עזה כדי להביא לפינוי מאחז אביתר באזור שכם.גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי מדובר בשיטה יעילה וכי בכוונתם להשתמש בה כנגד התנחלויות נוספות בשטחי הגדה.

תושבי שלושה כפרים פלסטינים באזור שכם אימצו בימים האחרונים את אחת משיטות הטרור הנהוגות על גדר הגבול ברצועת עזה כדי להטריד את תושבי ישובי עוטף עזה ואת חיילי צה"ל, מדובר בשיטה שהמציאו הפלסטינים במסגרת פרוייקט "צעדות השיבה" שמכונה "ההטרדה הליילית".


בימים האחרונים מקיימים מאות מתושבי הכפרים ביתא, בית דג'ן ויתמא באזור שכם את פעילות "ההטרדה הליילית" בסגנון העזתי כדי להאיץ את תהליך פינויו של מאחז אביתר שהוקם בשבועות האחרונות על ג'בל צביח שהפלסטינים טוענים כי הקרקע שעליה שוכן המאחז שייכת להם.


פעילות "ההטרדה הליילית" כוללת הבערות צמיגים, ידויי אבנים ובקבוקי תבערה, תהלוכות לפידים, שימוש בזיקוקין, השלכות מטעני צינור והשמעת רעש בלתי פוסק ברמקולים כדי להטריד את תושבי מאחז אביתר ולהעסיק את חיילי צה"ל שמאבטחים את המאחז.
הפעילות הזו שהינה יוזמה מקומית נתמכת בידי תנועת פת"ח והרש"פ.


הפעילות הפלסטינית החלה מיד לאחר סיום מבצע "שומר החומות" והתפתחה בהדרגה לאירוע גדול שמתקיים מדי יום ומהווה מוקד חיכוך רציני ביהודה ושומרון, בין צה"ל, המתנחלים ותושבי הכפרים הפלסטינים.

בעקבות החיכוך הזה נהרגו בחודש האחרון במהלך עימותים עם כוחות צה"ל 2 פלסטינים מהכפר ביתא ועוד 25 אחרים נפצעו מירי חי.


גורמים בכירים בתנועת פת"ח אומרים: בכוונתנו לאמץ את שיטת "ההטרדה הליילית" שהוכיחה את עצמה כלפי התנחלויות נוספות בשטחי הגדה.זהו סוג של "התנגדות עממית" לגיטימית שמקובל עלינו ועל יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.


"פעילות "ההטרדה הליילית" היא עממית ואיננה מצריכה כסף ומשאבים רבים, הכל נעשה ברוח התנדבותית ומטרתה להמאיס את החיים על המתנחלים ועל חיילי צה"ל שמגנים עליהם", אומר גורם בכיר בפת"ח.

המטרה של תנועת פת"ח באימוץ השיטה הזו היא להגביר את "המודעות הלאומית" של תושבי הגדה בהתנגדותם למפעל ההתנחלויות הישראלי ואת התמיכה שלהם בפעילות "ההטרדה הליילית".

בצה"ל חוששים שהפעילות הזו תגביר את ההסלמה בשטחי הגדה, דבר שמשרת את האינטרסים של תנועת חמאס שרוצה להביא לפרוץ אינתיפאדה חדשה כדי לערער את יציבות הרש"פ.


גם הדרג המדיני החדש בישראל חושש מתגובת ממשל ביידן להקמת מאחז אביתר שהוקם באופן בלתי חוקי.

גורמים בהתישבות היהודית אומרים כי את המאחז בונה תנועת ההתיישבות "נחלה" בגיבוי המועצה האזורית שומרון וכי יש לו חשיבות אסטרטגית רבה כדי למנוע חיבור גיאוגרפי בין הכפרים באזור, במאחז כבר הוקמו כ-50 מבני קבע, במועצה האזורית שומרון מקווים שהממשלה החדשה ובמיוחד ראש הממשלה נפתלי בנט יכירו בחשיבות של המאחז וימצאו את הדרך החוקית שלא לפנות אותו.


אולם, שר החוץ יאיר לפיד כבר הודיע כי המאחז יפונה בקרוב, גורמי ביטחון אומרים כי בימים הקרובים יסתיימו ההליכים המשפטיים הדרושים ואז יתבצע הפינוי, בינתיים הפלסטינים מגבירים את פעילות "ההטרדה הליילית" כדי להפעיל לחץ על כל הגורמים המעורבים כדי להאיץ את הפינוי.


פעולת הפינוי אמורה להיות מורכבת מאוד ותצריך כוחות משטרה רבים, המפכ"ל יעקוב שבתאי העדיף לדחות את הפינוי עד לאחר סיום "מצעד הדגלים" בירושלים, לצורך פינוי התושבים ועשרות המבנים מהמאחז אמור צה"ל לסלול כמה דרכי גישה חדשות למאחז.

בסופו של דבר מדובר בהחלטה מדינית, אבל האירוע הזה אמור להיות אחד המבחנים הקרובים של הממשלה החדשה לאחר שחצתה בשלום את מבחן "מצעד הדגלים" בירושלים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי