המצב הביטחוני בעיראק הולך ומחריף בעקבות פירסום התוצאות הראשונות של הבחירות המוקדמות לפרלמנט שהתקיימו ב-10 באוקטובר ושמהן עולה כי המליציות השיעיות הפרו איראניות המאוגדות במסגרת "אלחשד א-שעבי" נחלו מפלה גדולה בבחירות ואיבדו הרבה מכוחן בפרלמנט. עיראק עדיין ממתינה לתוצאות הסופיות של הבחירות בעקבות שורה של ערערים שהוגשו על תוצאותיהן בטענה שהתוצאות "מזוייפות".
בסוף השבוע שעבר הפגינו אלפים מתומכי המליציות השיעיות הפרו איראניות ב"אזור הירוק" בבגדאד שבו מרוכזים מוסדות השלטון והשגרירויות הזרות נגד תוצאות הבחירות, ההפגנות היו אלימות ונהרגו בהן 3 מפגינים ועוד 125 בני אדם נפצעו, בהם גם עשרות אנשי כוחות הביטחון של עיראק שהשתמשו בירי חי לפיזור המפגינים.
יומיים אחר כך היה ניסיון להתנקש בחייו של ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי באמצעות 3 מל"טים שהינם בשימוש המליציות הפרו איראניות.
ניסיון ההתנקשות במוצטפא כאט'מי מהווה חצייה של ה"קווים האדומים", בעיראק חוששים שאיראן רוצה להחזיר את המדינה לתופעת "החיסולים הפוליטיים" ליצור כאוס ביטחוני ולטרוף את הקלפים מחדש אחרי שנאמניה בעיראק נחלו תבוסה בבחירות לפרלמנט.
המתיחות הביטחונית היא גדולה,גורמים עיראקיים דיווחו כי שעות ספורות לאר ניסיון ההתנקשות בראש ממשלת עיראק, הגיע לבגדאד הגנרל אסמעיל קאא'ני, מפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה" האיראניים, הוא נועד עם כמה מראשי המליציות החמושות והמפלגות השיעיות כדי להרגיע את המצב בינן לבין ראש הממשלה כאט'מי שהודיע על כוונתו לעצור את האחראים לניסיון ההתנקשות בחייו ולהענישם.
איראן מפיצה באמצעות המליציות השיעיות בעיראק את "תיאוריית הקונספירציה" כי ארה"ב עומדת מאחורי ניסיון ההתנקשות בחיי מוצטפא כאט'מי כדי ליצור בסיוע סעודיה ואיחוד האמירויות אנדרלמוסיה ביטחונית שתאפשר לה לבחוש בזירה הפוליטית העיראקית, לפרק את מסגרת מליציות "אלחשד א-שעבי" ולפרוק את נשקן ולמנוע את הסגת כוחות הצבא שלה מעיראק.
תומכי איראן בעיראק מעלים באמצעי התקשורת את השאלה כיצד זה אירע שהשגרירות האמריקנית,הממוקמת ב"אזור הירוק" בבגדאד ומצויידת במערכת התראה ונשק נ"מ, לא זיהתה את 3 המל"טים שטסו לעבר מעונו של ראש הממשלה כאט'מי ולא יירטה אותם.
המאבק על תוצאות הבחירות הסופיות והקמת הממשלה החדשה עלול לגרור את עיראק מחדש למעגל דמים, לא מן הנמנע שאיראן קיבלה החלטה להיפטר פיזית מראש הממשלה מוצטפא כא'טמי או לפחות להזהיר אותו מפני הגורל הצפוי לו כדי שלא יתמודד על קדנציה נוספת לתפקיד ראש הממשלה החדשה.
האלימות שפרצה תסכן מאוד את אפשרות הצלחת המאמצים להרכיב ממשלה חדשה.
כאט'מי הוא פוליטיקאי ממולח, הוא מבין את חומרת מצבו, לכן הוא מיהר להקים ועדת חקירה בכירה כדי לבדוק מי היה מעורב בירי חי לעבר מפגינים וגם הקים צוות צבאי שיאבטח את אוהלי המפגינים בבגדאד.
ניסיון החיסול של ראש ממשלת עיראק מעיד על כך שלתומכי איראן בעיראק אין שום בעיה לנסות ולחסל את ראש הרשות המבצעת שהוא גם מפקד הצבא והכוחות המזויינים של המדינה.
הדבר מעיד על כך שאיראן ותומכיה גמרו אומר להרחיק את מוצטפא כאט'מי מהזירה הפוליטית העיראקית וגם את האימאם השיעי מוקתדא צדר שהגוש שהוא הוביל בבחירות לפרלמנט קיבל את מספר המושבים הגדול ביותר בפרלמנט.
מוקתדא צדר היה הראשון מבין הפוליטיקאים העיראקים שפירסם הודעת גינוי לניסיון ההתנקשות בחייו של ראש ממשלת עיראק וראה בכך "פגיעה במדינה ובריבונותה".
מליציות "אלחשד א-שעבי" הוקמו באופן רשמי ביוני 2014 בהתבסס על פסק הלכה (פתווא) של המנהיג השיעי עלי סיסתאני כדי להילחם בדאע"ש.
אבל, במרוצת הזמן הן הפכו לכוח שנאמן באופן עיוור לאיראן ומאיים על המערכת הפוליטית העיראקית, המליציות האלה שואבות את כוחן מאיראן וסבורות שהן יכולות לעשות במדינה ככל העולה על רוחן.
עכשיו הן מאיימות לשבור את הכלים ולהעביר את המסר הבא לממשלת עיראק: "תשנו את תוצאות הבחירות או שנאיים על כל ממשלה חדשה שתקום כתוצאה מהבחירות וניצור כאוס ביטחוני בעיראק".
איראן מסירה את הכפפות, היציבות הביטחונית בעיראק ושיקום המדינה לא מעניינים אותה כרגע, תוצאות הבחירות מעידות שהרוב הציבור העיראקי אינו מוכן להיות גרורה של איראן, אבל את משטר ההיאתולות בטהרן זה לא מעניין, המנהיג העליון ח'מינאי לא מוכן לוותר על השליטה בעיראק.