שיפור צפוי ביחסי ישראל עם טורקיה

ההערכה בירושלים היא כי יחסי ישראל עם טורקיה יעלו בקרוב על מסלול חדש של חימום היחסים למרות שסלע המחלוקת העיקרי בינהן נותר בעינו. ישראל תתקדם בזהירות בגלל הפכפכנותו של ארדואן, אבל בשטח נוצר תקדים מסוכן, מדינות נוספות עלולות לחקות את טורקיה ולעצור תיירים ישראלים כדי להשיג מטרות מדיניות.

למרות הצהרת שר החוץ לפיד בדבר הצורך לסגור את שלוחת חמאס באיסטנבול האחראית לפיגועים נגד ישראל, נראה כי פרשת מעצרם ושחרורם של בני הזוג אוקנין בטורקיה פותחת באופן צוהר חדש לשיקום היחסים הדיפלומטים בין ישראל לטורקיה אשר עלו על שרטון בשנים האחרונות.


תקופת שלטונו הארוכה של הנשיא ארדואן הייתה רעה ליחסי ישראל-טורקיה, ארדואן לא שלט בעצמו, מדי פעם הוא השתלח פומבית בישראל על רקע יחסה לפלסטינים ופעולותיה בהר הבית וברצועת עזה, היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות נפגעו ושגריריהן הוחזרו למדינותיהם.


גורמים מדיניים בכירים בירושלים מזהים כעת הזדמנות לשיפור היחסים במתכונת "מעז יצא מתוק", לאחר שחיזורי הנשיא ארדואן אחרי ישראל נדחו בקיץ האחרון על ידי הדרג המדיני, נוצרת כעת הזדמנות חדשה, ארדואן התקשר אז לנשיא המדינה הרצוג והאיץ בו לפעול לשיפור היחסים בין שתי המדינות, הרצוג העביר את המסר אך בנט ולפיד התעלמו, עכשיו כבר יהיה קשה להתעלם ממה שקרה, בנט והרצוג נאלצו להתקשר לנשיא ארדואן ולהודות לו על שחרור שני הישראלים, בטורקיה יש ציפייה גדולה למחוות ישראליות וישראל תתקשה לאכזב את הטורקים.


ההערכה במשרד החוץ בירושלים היא שישראל תפעל לשיפור היחסים עם טורקיה, יש רעיונות לפגישה בין שר החוץ לפיד לבין עמיתו הטורקי צ'בוטולו וייתכן גם שיתחדשו הביקורים ההדדיים בין שתי המדינות בדרג של שרים.


הטורקים היו מתוסכלים מהעובדה שהם נקשו כמה פעמים על דלתה של ישראל כדי שהיא תיפתח לקראת נרמול היחסים ונכשלו, אפילו עם מצרים היה להם יותר קל להתפייס, למרות שטורקיה מארחת בשטחה את מנהיגי "האחים המוסלמים" שברחו ממצרים עם עליית הנשיא –סיסי לשלטון, טורקיה מפעילה משטחה שני ערוצי טלוויזיה בשפה הערבית ( "א-שרק" ו "מכמלין") שניהלו מסע הסתה פרועה נגד נשיא מצרים, בסופו של דבר טורקיה הורידה פרופיל, הפסיקה את שידורי ההסתה וכמה ממנהיגי "האחים המוסלמים" עברו מאיסטנבול לדוחא שבקטאר והיחסים עם מצרים עלו על מסלול חדש, עכשיו מקווים הטורקים שישראל תצעד אף היא במסלול דומה.

סלע המחלוקת

סלע המחלוקת העיקרי בין ישראל לטורקיה היה ונשאר הפעילות של שלוחת הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול, את המטה של הזרוע הזה המאובטח היטב באיסטנבול מפעיל בכיר חמאס ג'יהאד יע'מור ביחד עם כמה ממגורשי "עסקת שליט" תחת ההוראות של צאלח אלעארורי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה והיא אחראית למגוון של פעולות טרור נגד ישראל.


היא גם הפעילה את תשתית הטרור הגדולה בגדה עליה דווח השבוע שתכננה פיגועי תופת בישראל.


ישראל דורשת יותר מ-10 שנים מהנשיא ארדואן לסגור את משרד חמאס באיסטנבול אך הוא מסרב.


למרות המידע המודיעיני שהוצג לטורקים כמה פעמים וגם לממשל האמריקני על פעילות שלוחת חמאס באיסטנבול, הטורקים טענו כי מדובר "באוסף האשמות ללא הוכחות", זאת ועוד, המודיעין הטורקי הגביר את האבטחה על בניין המטה של חמאס באיסטנבול ואת האבטחה האישית על הפעילים שבו מחשש שישראל תחסל כמה מהם כדי להביא לסגירת השלוחה.


הסיכויים להתגבר על המחלוקת הקשה הזו אינם גדולים בלשון המעטה, הנשיא ארדואן שהינו אחד ממנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" העולמית נותן גיבוי מלא לחמאס ובעצמו מארח בלשכתו את מנהיגי חמאס אסמעיל הניה וח'אלד משעל.


האם חימום היחסים מחדש בין ישראל לטורקיה עלול למוסס את הדרישה הישראלית לסגור את משרד חמאס באיסטנבול? בהחלט אפשרי, למרות שהמציאות חזקה מכל, המשרד הזה ממשיך להפעיל חוליות טרור בשטחי הגדה וישראל איננה יכולה להתעלם מכך.


סלע המחלוקת העיקרי בין ישראל לטורקיה היה ונשאר הפעילות של שלוחת הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול, את המטה של הזרוע הזה המאובטח היטב באיסטנבול מפעיל בכיר חמאס ג'יהאד יע'מור ביחד עם כמה ממגורשי "עסקת שליט" תחת ההוראות של צאלח אלעארורי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה והיא אחראית למגוון של פעולות טרור נגד ישראל.
ישראל דורשת יותר מ-10 שנים מהנשיא ארדואן לסגור את משרד חמאס אך הוא מסרב.


ישראל תתקדם בזהירות מול טורקיה, הנשיא ארדואן ידוע בהפכפכנותו, מחר הוא עלול להתהפך על ישראל בגלל אירועים ברצועת עזה או בהר הבית בירושלים ולשוב ולתקוף אותה בברוטאליות מעל הבמות הבינלאומיות.


לשכת ראש הממשלה ומשרד החוץ מכחישים בתוקף כי הנשיא ארדואן קיבל תמורה מדינית מישראל בעקבות הוראתו לשחרר מהכלא את בני הזוג אוקנין, הייתה זו החלטה אישית שלו,דבר המעיד על שליטתו החזקה במדינה, והמערכת המשפטית הטורקית צייתה לה ללא שום ויכוח.


עם זאת, בירושלים לא שוללים את האפשרות שישראל תעשה כמה מחוות כלפי טורקיה כדי להביע את הערכתה לשחרור שני הישראלים.


למוסד הישראלי היה תפקיד חשוב בהשגת שחרורם של 2 הישראלים מהכלא הטורקי, צריך לזכור כי רק לפני חודש ימים טענו הטורקים כי עצרו רשת של 15 סוכני המוסד הישראלי, כולם ממוצא ערבי, שריגלה בטורקיה, כנראה שהמודיעין הטורקי ידע היטב כי אין מדובר בסוכני המוסד אלא בפלסטינים שגוייסו על ידי ראש המודיעין הפלסטיני מאג'ד פרג' כדי לרגל אחרי פעילי חמאס בטורקיה.


ראש המוסד דוד ברנע שוחח עם עמיתו הטורקי הקאן פידאן על הנושא ואף שיגר שני בכירים מהמוסד לטורקיה כדי שישכנעו את המודיעין הטורקי כי אין מדובר בסוכנים ישראלים, המודיעין הטורקי השתכנע והמליץ לנשיא ארדואן לשחרר את הישראלים.
ייתכן שטורקיה תקבל תמורה מישראל בתחומים המודיעינים הרגישים והדבר לא יוודע בשנים הקרובות.


השאלה היא איזה מסר מעבירה הפרשה הזו לגורמים עויינים אחרים בעולם? הנשיא ארדואן הצליח לכפות על ישראל התקרבות לטורקיה בעל כורחה וחימום מלאכותי של היחסים,זו התפתחות מסוכנת, מדינות אחרות עלולות להשתמש באותו התכסיס, לעצור תיירים ישראלים חפים מפשע ולבוא בדרישות שונות לישראל.


זה תקדים מסוכן מאוד שצריך לתת עליו את הדעת, הוא עלול להתרחש בעוד כמה מדינות בעולם, מה תעשה אז הממשלה? האם היא תתקפל בכל פעם שייעצר בחו"ל אזרח ישראלי חף מפשע?

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי