הנשיא ביידן דחק הצידה את סוגיית פתרון הסכסוך

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ייפגש היום עם יו"ר הרש"פ אך הפלסטינים טוענים כי הנשיא ביידן הזניח אותם ודחק לקרן זווית את פתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני. פתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים ומשרדי אש"פ בוושינגטון נדחו למועד בלתי ידוע, ממשל ביידן אינו מעוניין בעימות עם ממשלת בנט, המגעים שלו עם הרש"פ הם רק בנושאים כלכליים וביטחוניים ללא אופק מדיני.

 

היועץ לביטחון לאומי של ממשל ביידן, ג'ק סאליבאן, הגיע לישראל לשיחות מדיניות שבמרכזן סכנת הגרעין האיראני, הוא ייפגש עם ראש הממשלה בנט ועם שר הביטחון גנץ ובכירים במערכת הביטחון.


הבית הלבן הודיע כי הוא יבקר גם ברמאללה וייפגש עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, אולם ברש"פ אין ציפיות רבות מביקורו, בשבוע שעבר ביקרה ברמאללה ויקטוריה נולנד, עוזרת שר החוץ האמריקני, ונועדה עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, גם לה לא היו בשורות מיוחדות עבור הפלסטינים על אופק מדיני כלשהו בקרוב, גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי ממשל ביידן מנסה "להרוויח זמן" וכי הנשיא ביידן מעוניין ב"ניהול הסכסוך הישראלי פלסטיני ולא בניסיון ממשי לפתור אותו".


על פי גורמים בכירים ברש"פ, יו"ר הרש"פ ומקורבו חוסיין א-שיח' כינו בישיבת ההנהגה הפלסטינית לפני כחודש וחצי את הנשיא ביידן ובכירי הממשל במילה "שקרנים" ואף הוסיפו: "הם עובדים עלינו".


הכעס הפלסטיני הוא מובן, הנשיא ביידן מסרב להזמין את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לבית הלבן למרות שהוא נפגש כבר עם מנהיגים מהמזה"ת כמו ראש הממשלה בנט או עבדאללה מלך ירדן, הוא גם דחה בקשה אישית של מחמוד עבאס להיפגש עמו בניו יורק בחודש ספטמבר האחרון בשולי דיוני העצרת הכללית של האו"ם. הנשיא ביידן עסוק בעניניי סין והבעיות של הקורונה והכלכלה בארה"ב, הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו בראש מעייניו, הוא רוצה שקט תעשייתי בשטחים ללא התפרצויות של אלימות או אינתיפאדה.

 

ביידן אינו מעוניין בעימות עם ממשלת בנט-לפיד

גורמים אמריקנים מסבירים כי הרכב הקואליציה הנוכחי בישראל אינו מאפשר שום פתיחת משא ומתן בין ישראל לרש"פ, זה עלול להביא לנפילת ממשלת בנט-לפיד, הנשיא ביידן מבין זאת היטב ואינו רוצה להמר על הבלתי נודע, לטענתם, הוא איננו מוכן להסתכן באפשרות הקדמת הבחירות וחזרה אפשרית של בנימין נתניהו לכס השלטון.


לכן, הוא מעדיף את הסטטוס קוו והימנעות מעימותים עם ממשלת ישראל ככל האפשר,זוהי הסיבה שפתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים נדחתה למועד בלתי ידוע כדי שהממשל יוכל להתמקד ביחד עם ממשלת ישראל בסוגיה האיראנית המורכבת ולא להתעמת עמה על נושא פתיחת הקונסוליה המצריכה הסכמה ישראלית.


האם היועץ ביטחון לאומי ג'ק סאלביאן יביא עמו בשורות חדשות ליו"ר הרש"פ? ספק רב.


וושינגטון חזרה על מחויבותה לפתרון שתי המדינות לטובת העמים הפלסטינים והישראלים, והזהירה כי הסלמת העוינות והמתיחות תצית את האזור כולו ותפגע בכולם, היא קראה לדיאלוג בין ישראל לירדן במטרה להטיל את האחריות על הר הבית בידי הירדנים.
עמדה זו הוכרזה על ידי עוזרת מזכיר המדינה ויקטוריה נולנד, שביקרה בשבוע שעבר בישראל וברמאללה.

יחסים ביטחוניים וכלכליים בלבד

גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי מאז כניסת הנשיא ביידן לבית הלבן, היחסים בין ממשלו לבין הרש"פ מתמקדים ביחסים ביטחוניים וכלכליים בלבד, בסך הכל הייתה מאז שיחת טלפון אחת בין הנשיא ביידן לבין יו"ר הרש"פ וזה היה בתום מבצע "שומר החומות" לפני כמה חודשים.


הממשל מתאם עם ישראל הקלות כלכליות לרש"פ וסיוע ביטחוני כדי לשמור על שלטונו של מחמוד עבאס ולא לאפשר לתנועת חמאס, שמעמדה התחזק מאוד ברחוב הפלסטיני, להדיח את מחמוד עבאס מכיסאו ולהשתלט על הגדה כפי שעשתה ברצועת עזה בשנת 2007.


מבחינת הרש"פ, ממשל ביידן מפר שתי הבטחות חשובות שהוא נתן לפלסטינים: פתיחת משרדי אש"פ בוושינגטון ופתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים שמסמלת את ביטול ההכרה של הנשיא טראמפ בירושלים כבירת ישראל.


משרדי אש"פ בוושינגטון נסגרו בספטמבר 2018 והממשל הסביר לפלסטינים כי סוגיות משפטיות כבדות מונעות ממנו כרגע לפתוח אותם מחדש.


לגבי הקונסוליה האמריקנית בירושלים שנסגרה במרץ 2019, פתיחתה מחדש מחייבת מבחינה משפטית הסכמה של ממשלת ישראל שהיא המדינה המארחת, ישראל מתנגדת בתוקף והממשל מנסה להרוויח זמן ולדחות את העימות עמה.
עברנו למצב שמדיניותו של הנשיא ביידן הינה מדיניות של "צמצום הסכסוך" אומר גורם פלסטיני בכיר.


הרש"פ מסרבת להכיר בשגרירות האמריקנית בירושלים, דיפלומטים ופקידים של הרש"פ שצריכים לנסוע לארה"ב מקבלים ויזה משגרירות ארה"ב בעמאן.


הפגישות של מזכיר המדינה בלינקן, השליח המיוחד האדי עמרו וויקוטוריה נולנד, עוזרת שר החוץ האמריקני עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בחודשים האחרונים עסקו בעיקר בנושאים כלכליים וביטחוניים,בחיזוק מצבה הכלכלי של הרש"פ ובדרכים לשמור על שלטונו של מחמוד עבאס מפני הסכנה החמאסית, לדברי הפלסטינים, נושא "סיום הכיבוש הישראלי" כלל לא עומד על הפרק.


ממשל ביידן מספק לפלסטינים סיוע שנתי של 450 מיליון דולר, הוא ביטל את הקיצוצים שעשה ממשל טראמפ, הכסף האמריקני זורם למגזר הפרטי הפלסטיני, לחברה האזרחית, לפליטים הפלסטינים באמצעות אונר"א ו-40 מיליון דולר ישירות למנגנוני הביטחון הפלסטינים המקיימים שיתוף פעולה ביטחוני הדוק עם השב"כ הישראלי ועם ה-CIA.


מבחינת הפלסטינים, תמונת המצב היא עגומה ומגבירה את הייאוש, "אין פלא שהפיגועים התחדשו וכוחה של תנועת חמאס" התחזק אומר גורם ביטחוני פלסטיני בכיר," לא נוכל להדק את המכסה על הסיר הרותח לאורך זמן ובסוף הכול יתפוצץ, הנשיא ביידן חייב להבין זאת".

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי