אבו מאזן אינו מעוניין בעימות עם ישראל וממשל ביידן

ברש"פ זועמים על דבריו של שר הביטחון בני גנץ על הקמת "ישות" פלסטינית אך יו"ר הרש"פ איננו ממהר לבצע את החלטת המועצה המרכזית של אש"פ להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל. הרש"פ והעומד בראשה הם המרוויחים העיקריים מהמשך התיאום הביטחוני עם ישראל.

בצמרת הרש"פ יש אכזבה גדולה מהדברים שאמר שר הביטחון בני גנץ בוועדת הביטחון של מינכן. שר הביטחון אמר כי לפלסטינים תהייה בעתיד "ישות" אבל "לא מדינה מלאה".


"בסופו של דבר נמצא את עצמנו מול פתרון שתלוי בשתי ישויות, שבו אנו מכבדים את הריבונות והממשל הפלסטינים אך בו מכבדים את הצרכים הביטחוניים שלנו", הסביר גנץ.


גורם בכיר ברש"פ אומר כי דבריו של שר הביטחון גנץ מאכזבים והם בבחינת "סטירת לחי" לרש"פ, במיוחד לאור העובדה שהתחיל דיאלוג בין יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לבין בני גנץ.


בצמרת הרש"פ ראו בבני גנץ את המנהיג הישראלי היחיד בממשלת בנט שעמו ניתן להידבר מבחינה מדינית, לאור סירובם של ראש הממשלה בנט ושר החוץ יאיר לפיד להיפגש עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, וגם לאור התבטאויתיו בעבר בעד הקמת מדינה פלסטינית עצמאית וחלוקת ירושלים.


שר הביטחון בני גנץ השמיע את הדברים כמה ימים אחרי כינוס המועצה המרכזית של אש"פ שקיבלה החלטות להשעות את ההכרה של אש"פ במדינת ישראל ולהפסיק את התיאום הביטחוני עמה.


העובדה שהשר גנץ אמר את הדברים מעידה , לדעת גורמים בכירים ברש"פ, כי הוא מתעלם מההחלטות האלה באופן מופגן ומעריך כי הרש"פ לא תבצע את החלטות המועצה המרכזית של אש"פ.


ואכן, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איננו מתכוון ליישם את החלטות המועצה המרכזית של אש"פ ו"לשבור את הכלים" עם ישראל.


כאמור, המועצה המרכזית של אש"פ קיבלה ב-6 בפברואר החלטה להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל שנקבע בהסכמי אוסלו אך נראה שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתייחס להחלטה הזו כהמלצה ואינו מעוניין ליישם אותה.


זו אינה הפעם הראשונה שהיא מקבלת את ההחלטה הזו אבל מחמוד עבאס אינו מעוניין להרגיז כעת את ישראל ואת ממשל ביידן, הוא רוצה להשלים את התהליך שבו החל של העברת השלטון למקורביו לקראת ירידתו מהבמה הפוליטית, יש לו עוד שתי משימות דחופות להשלים מול הנשיא האמריקני: פתיחה מחדש של משרדי אש"פ בוושינגטון ופתיחת הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים.


מחמוד עבאס עדיין לא ויתור על חידוש התהליך המדיני עם ישראל, למרות הממשלה הנוכחית בישראל שאינה רוצה לנהל עמו משא ומתן, והוא אינו רוצה להצטייר בעולם כמי שמטרפד את הסיכוי לשלום.


לכן, גורמים בכירים בפת"ח מעריכים כי שוב ההחלטה של המועצה המרכזית של פת"ח תישאר בגדר "דיו על הנייר".

ההחלטה של המועצה המרכזית של אש"ף להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל היא איום סרק שנועד בעיקר לספוג את הזעם ברחוב הפלסטיני והביקורת על הרשות הפלסטינית, אולם כדאי לבחון את הדברים יותר לעומקם.

במה בעצם מדובר?

התיאום הביטחוני בין ישראל לרש"פ כולל שני היבטים עיקריים:

ההיבט הביטחוני– על פי הסכם אוסלו שני הצדדים אמורים להחליף ביניהם מידע מודיעיני ולשמור על הביטחון בתחומי הרשות הפלסטינית. מכיוון ששירותי הביטחון של ישראל טובים ויעילים יותר ממנגנוני הביטחון הפלסטינים, הרשות הפלסטינית היא המרוויחה העיקרית בתחום הזה. השב"כ הישראלי מתריע ומסכל פעילות חבלנית של גופים אסלאמיים קיצונים החותרים לפגוע בשלטון הרשות.

ההיבט הביטחוני כולל את תיאום כניסת כוחות צה"ל אל תחומי הרש"פ (שטחי איי) לצורך פעילות ביטחונית כדי שכוחות הביטחון הפלסטינים לא ייפגעו.

כמו כן על פי ההסכם, הרשות הפלסטינית אמורה לטפל באזרחים ישראלים שנכנסו בטעות לתחומי הרש"פ ולנהל מרדף אחרי מבצעי פיגועים בישראל שנמלטו לתחומה.

ההיבט ההומניטרי
-על פי ההסכם, כל התנועות של האח"מים של הרש"פ, כולל העומד בראשה מחמוד עבאס, לתוך ישראל או אל מחוץ לגבולותיה חייבים את אישורה של ישראל. הדבר כולל גם תנועה מהרצועה לגדה ולהיפך.

הרש"פ מפעילה בשטח משרדי קישור אל מול המנהל האזרחי ביהודה ושומרון ורצועת עזה שבאמצעותם מתאמים שורה של פעילויות: הכנסת תרופות לגדה ולרצועה, טיפול רפואי של תושבי הגדה והרצועה בישראל ואישורי עבודה של עשרות אלפי פועלים פלסטינים בישראל.

כפי שפורט לעיל, הפסקת התיאום הביטחוני מהווה הפרה בוטה של הסכם אוסלו. מעבר לכך, הפסקתו תביא לפגיעה קשה ברשות הפלסטינית ובתושבי השטחים.

גם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מרוויח אישית מהתיאום הביטחוני עם ישראל.

בתחילת חודש אוגוסט 2014, נפגש ראש השב"כ דאז יורם כהן ברמאללה עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
ראש השב"כ עדכן אותו על מעצרה של תשתית רחבה של תנועת החמאס בגדה, על ידי ישראל. מעצר של 93 פעילים שתכננו שורה של פיגועים כדי לזעזע את יציבותה של הרשות הפלסטינית ולהפיל את שלטונו של מחמוד עבאס.

כהן, הציג בפני מחמוד עבאס הוכחות מודיעיניות חותכות, עבאס קיבל את דבריו והודה לו.
הפגישה הזו התקיימה במסגרת מה שנקרא התיאום הביטחוני בין ישראל לרש"פ שהוא חלק בלתי נפרד מהסכם אוסלו.

גורם ביטחוני בכיר אמר לי כי ישראל הצילה מאז 2005 ועד היום לפחות 3 פעמים את חייו של מחמוד עבאס מניסיונות התנקשות בחייו במסגרת התיאום הביטחוני עם הרש"פ ועל כך עוד יסופר בבוא הזמן.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי