המתיחות במזרח ירושלים גוברת בכמה מוקדים, דבר שעלול להביא לגל של אלימות לקראת חודש רמדאן ולסבב לחימה נוסף בגבול הרצועה. גורמי הביטחון לא יישמו את הלקחים הדרושים מהאירועים שקדמו למבצע "שומר החומות" והשטח על סף פיצוץ מחודש.
חודש רמדאן הקדוש למוסלמים ממשמש ובא ועמו גוברת הסכנה להתחדשות מעשי האלימות במזרח העיר שעלולים להוביל לסבב לחימה בגבול רצועת עזה בדיוק כפי שהיה בחודש מאי האחרון.
פיגוע הדקירה שהיה בבוקר ה-6 במרץ בשער חוטה בעיר העתיקה בירושלים מגביר את המתיחות בירושלים, בפיגוע נפצעו שני שוטרים באורח קל עד בינוני והמחבל הדוקר חוסל.
התחדשות אירועי האלימות בשער שכם בעיר העתיקה בירושלים, בשבוע שעבר, ביום החג המוסלמי המציין את עליית הנביא מוחמד השמיימה (אל-אסראא ואלמעראג'-בערבית), מעידה, למרבה הצער, כי הדרג המדיני- ביטחוני לא הפיק את הלקחים הדרושים מהאירועים האלימים בחודשים אפריל מאי 2021 שהביאו למבצע "שומר החומות" וגם לא מהאירועים האלימים באוקטובר 2000 ולא נקט בצעדים המתבקשים מבחינה ביטחונית למנוע את התפתחות האירועים האלימים בשער שכם.
פחות משנה חלפה מתום מבצע "שומר החומות " וזרעי הפורענות עדיין קיימים להתלקחות מחודשת בירושלים, בשטחים ובתוך מדינת ישראל, ניתוח הארועים האלימים בירושלים בשנה שעברה מעיד על הדברים הבאים.
א. במזרח ירושלים ובהר הבית נוצרו מוקדי חיכוך קבועים שיש למצוא את הדרך הנאותה לנטרל אותם או לפרק אותם, מדובר במקומות שהם בריבונות ישראל ותחת שליטה מלאה של גורמי הביטחון שלה.
במקומות כמו שיח' ג'ראח, הכפר סילוואן, רחבת שער שכם בעיר העתיקה ובאירועים היום יומיים של עליית יהודים בהר הבית חייבת להיות נוכחות מוגברת של משטרת ישראל שתמנע את החיכוך בין יהודים לערבים במיוחד בימי אזכור ולקראת החגים היהודים והחגים המוסלמים עם דגש על תקופת חודש רמאדאן ועיד אלפיטר.
ב. משטרת ישראל צריכה להקים כוח קבוע מיוחד שיטפל במקומות האלה שאנשיו מכירים היטב את השטח ואת הרגישויות שבו ליהודים ולמוסלמים.
בירושלים נוצרו מוקדי חיכוך חדשים בין יהודים לערבים כמו שכונת שיח' ג'ראח, רחבת שער שכם, והכפר סילוואן שעל המשטרה והשב"כ לתת עליהם את הדעת אחרת הם יתפוצצו וישפיעו על הנעשה בשטחים ובתוך הקו הירוק.
מוקדי החיכוך האלה מחייבים עירנות מתמדת מצד גורמי הביטחון הישראלים.
בשנה שעברה האירועים בשער שכם היו אחת הסיבות העיקריות להסלמה הביטחונית בירושלים, המשטרה הציבה מחסומים ברחבת שער שכם במהלך חודש רמדאן דבר שהגביר את המתיחות והביא להפגנות אלימות של הדור הצעיר הפלסטיני, כלקח מהשנה שעברה הודיעה משטרת ירושלים כי השנה היא לא תציב את המחסומים האלה, אך למרות זאת היא לא משתלטת על המצב הביטחוני בשער שכם והאירועים האלימים בו עלולים לחזור על עצמם.
גם בשכונת שיח' ג'ראח בירושלים נמשכת המתיחות למרות החלטת בית המשפט שלא לפנות בינתיים את המשפחות הערביות במקום עד לקבלת הכרעת הדין הסופית בעניין, הסכסוך הוא ארוך ועלול להימשך עוד הרבה זמן.
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.