איראן מנצלת את המלחמה באוקראינה להתבסס בסוריה

ישראל נערכת לתגובה איראנית על מות שניים מקציניה בסוריה ומעריכה כי איראן מנצלת את הפלישה הרוסית לאוקראינה להעמקת התבססותה הצבאית בסוריה. איראן הגבירה את פעילות המליציות האיראניות בדרום סוריה ואת העברת אמצעי הלחימה לסוריה ולבנון, הרוסים מאותתים כי חופש הפעולה של ישראל בסוריה לא ייפגע, אך הדברים עלולים להשתנות.


צה"ל הגביר את הכוננות בגבול הצפון לאחר הודעה איראנית על מותם של שני קצינים של "משמרות המהפכה" בהפצצה של ישראל על יעדים איראניים באזור שדה התעופה הבינלאומי של דמשק.


גורמים ביטחוניים בישראל מסרו כי השניים עסקו בפרוייקט הטילים המדוייקים של חזבאללה.


תושבים בדרום לבנון הביעו חשש שהתגובה האיראנית תבוא באמצעות גורמי חזבאללה בדרום לבנון,אולם ההערכה של גורמים בצה"ל היא כי התגובה יכולה להגיע גם משטח סוריה, עיראק או תימן על ידי המליציות הנאמנות לאיראן באמצעות טילים או מל"טים.


ההערכה בישראל כי התגובה האיראנית תגיע בכל מקרה אך היא תתעכב בגלל שיחות הגרעין בוינה שנמצאות על סף חתימה על הסכם וכי איראן לא תרצה להסתכן בהסלמה מול ישראל כעת ובאיבוד המעמד החדש שיוקנה לה על ידי ההסכם כמי שיכולה למכור נפט למדינות המערב.


שני האיראנים שנהרגו בהתקפה נקברו בהלוויה רשמית גדולה בטהראן בהשתתפות מפקד "משמרות המהפכה" מוחמד עלי ג'עפרי ומפקד חיל האוויר של "משמרות המהפכה" הגנרל עלי זאדה, איראן איימה לנקום בישראל והערכת אמ"ן היא כי האיום רציני וייצא לפועל בעיתוי המתאים מבחינתה של איראן.


ב-2018 נהרגו 7 איראנים בהפצצה ישראלית על שדה התעופה 4-T מזרחית לחומס בסוריה, האיראנים הגיבו אז בשיגור כ-50 רקטות לעבר יעדים ישראלים ברמת הגולן.


העיתון הלבנוני "אל-אח'באר" שופרו של ארגון חזבאללה דיווח ב-10 במרץ מפי גורמים סורים כי "אין כוונה להיגרר לעימות כללי עם האויב", הגורמים הסורים הדגישו כי "אף אחד מן הצדדים אינו רוצה מלחמה כוללת אלא רק בייצוב משוואות ההרתעה והאיזונים הצבאיים", פירוש הדבר הוא שתהייה תגובה איראנית מדודה.

ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה

על פי גורמים מדיניים בירושלים, ראש הממשלה בנט שוחח עם הנשיא פוטין בפגישתם בקרמלין שלשום על הסכנה האיראנית וההתבססות הצבאית של איראן בסוריה.


לא ידוע עדיין מה עלה בשיחה אך גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים שאיראן מנצלת את המלחמה באוקראינה לטובתה כדי להעמיק את התבססותה הצבאית בסוריה.


צבא סוריה שולט כעת כמעט בכל דרום סוריה, התיאום בינו לבין המליציות האיראניות הוא הדוק וזה מדאיג מאוד את ישראל.


ישראל לא המתינה, היא ניצלה את "האור הירוק" שיש לה מהנשיא פוטין ותקפה, לראשונה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, מטרות איראניות באזור דמשק, מסוריה נמסר כי שני אזרחים נהרגו בתקיפה אחר כך התברר ממקורות איראניים כי שני ההרוגים הם קצינים ב" משמרות המהפכה".


הסכם הגרעין הצפוי בין איראן למעצמות אינו עומד עוד במוקד ההתעניינות הבינלאומית שעברה מטבע הדברים לפלישה הרוסית לאוקראינה, ייתכן גם שחתימת ההסכם תתעכב בגלל הדרישה הרוסית מארה"ב בעניין הסנקציות שהוטלו על רוסיה שקושרת אותן להסכם הגרעין, במצב כזה איראן תוכל להמשיך בהפרת ההסכם מ-2015 ולהעשיר אורניום מעל המותר.


אי חתימה על הסכם הגרעין בימים הקרובים תאפשר למעשה את הדהירה האיראנית לעבר הפצצה ללא שום פיקוח בינלאומי.


לנשיא פוטין יש אינטרס מובהק לחבל בהסכם הגרעין שעליו הנשיא ביידן ממש משתוקק לחתום בהקדם האפשרי כדי להסיר את הנושא מסדר היום המדיני של ארה"ב בשנים הקרובות ולהתמקד במאבק נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה והתגברות כוחה של סין.


האיראנים מביטים מהצד על ארה"ב, שנתונה בלחץ רב, ומחככים ידים בהנאה בעוד הנשיא פוטין, בן בריתם, מורט את עצביו של הנשיא ביידן.
האיראנים החלו בשורה של תיאום פעולות מדיניות וצבאיות עם המשטר הסורי בעוד המלחמה באוקראינה נמשכת.


הגנרל עלי ממלוכ,היועץ לביטחון לאומי של המשטר הסורי , ביקר בטהראן ב-27 בפברואר, ביקור ראשון באיראן לאחר שנתיים, ונפגש עם נשיא איראן אברהים ראיסי ועם עלי שמח'אני,מזכ"ל המועצה לביטחון לאומי, בביקור הוא דן עמם בחיזוק התיאום הביטחוני והיערכות לכל השפעה אפשרית של המלחמה באוקראינה על סוריה.


בפגישות עם עלי ממלוכ ביקשו האיראנים גם להאיץ את יישום מזכרי ההבנות בין איראן לסוריה בתחום הכלכלי במגזרי האנרגיה, התבואה והתחבורה, במקביל לפעילות הצבאית הם מעמיקים גם את המעורבות הכלכלית שלהם בסוריה.


על פי גורמי ביטחון בישראל, המליציות האיראניות בסוריה הגבירו את פעילותן בדרום המדינה באזורי דרעא וסווידא, דבר שמעורר את דאגתו של עבדאללה מלך ירדן במיוחד נוכח התגברות הפעולות של הברחת סמים מסוריה לירדן ומשם למדינות המפרץ.


איראן גם הרחיבה את פעילות העברת אמצעי לחימה לסוריה ולבנון שכוללת הברחת מז"לטים, טילים מדוייקים ומערכות הגנה אווירית, לדברי גורמים סורים, ישראל חששה בתקופה האחרונה מכך שרוסיה תסייע לצבא הסורי ליירט את מטוסיה חיל האוויר שלה והעדיפה לתקוף מטרות איראניות בסוריה באמצעות טילי קרקע-קרקע במקום תקיפות אוויריות.


ב-2 במרץ ביקר בדמשק פאלח אל-פיאד, אחד מראשי ארגון הגג של המליציות הפרו איארניות בעיראק הנקרא "אלחשד א-שעבי", הוא נועד עם הנשיא בשאר אסד ודן עמו בחזוק רמת הביטחון בגבול עיראק סוריה ובהגבלת הפעילות של הכורדים בסוריה.


המשך הפלישה הצבאית הרוסית לאוקראינה וכיבוש חלקים רחבים ממנה עשוי להערכת האיראנים להביא לכך שרוסיה תאלץ להעביר כמה מכוחותיה הצבאים מסוריה לאוקראינה, כוחה הצבאי של רוסיה בסוריה עלול להיחלש ואילו כוחה הצבאי של איראן והשפעתה יתחזקו.


בישראל מודאגים גם מהאפשרות שרוסיה תעביר לידיים סוריות את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת מסוג 300-S, המערכת הזו כבר נמצאת בסוריה אך מפעילים אותה חיילים רוסים.


הפעלתה בידי מערך ההגנה האווירית של צבא סוריה עלולה לפגוע בחופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי בהתקפותיו על יעדים איראניים בסוריה.

אות הרגעה מרוסיה

שגרירות רוסיה בישראל פירסמה לפני כמה ימים הודעת הרגעה כי התיאום הביטחוני בין צה"ל לבין צבא סוריה יימשך בכל הקשור לסוריה והבטיחה כי "המנגנון הוכח כיעיל וימשיך לעבוד".
בהודעה נאמר:
"אנחנו לוקחים בחשבון את הדאגות הלגיטימיות של ישראל ושומרים על קשר הדוק עם עמיתינו הישראלים. אנחנו לא רוצים שישתמשו בשטח סוריה כדי לפעול נגד ישראל או נגד כל מדינה אחרת".

אולם, דברים גם עלולים להשתנות ככל שהמלחמה באוקראינה תימשך ותתגבר, רק לפני כמה שבועות ערכו מטוסי קרב רוסיים סיור אווירי משותף עם מטוסים סורים לאורך הגבול ברמת הגולן כדי להעביר מסר של אזהרה לישראל בכל הקשור לתקיפותיה בסוריה, הרוסים משחקים במשחק "המקל והגזר" וישראל איננה רוצה להיכנס עימם לעימות.


לא ברור כיצד ייגמר הניסיון הישראלי לתווך בין רוסיה לאוקראינה וגם לא ברור מה יקרה בסוריה אם ישראל תצטרך בהמשך המלחמה באוקראינה להתייצב חד משמעית לצידן של אוקראינה וארה"ב, אי אפשר לזגזג לנצח ו"ללכת בין הטיפות" מבלי להירטב כדי לשמור על חופש הפעולה הישראלי בסוריה.


אצל הנשיא פוטין אין ארוחות חינם, כרגע הוא משתמש בשירותיה של ישראל כדי לנסות ולהשיג את מטרותיו, בסופו של דבר מדובר באינטרסים והתמונה עלולה להשתנות במהירות תוך כדי המלחמה באוקראינה, גם לרעתה של ישראל.

.
..
.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי