תנועת "האחים המוסלמים" העולמית מתנגדת להחלטת תנועת הבת שלה, תנועת חמאס, לחדש את הקשרים שלה עם משטרו של בשאר אסד לאחר נתק שנמשך כבר עשר שנים מאז 2012 על רקע מלחמת האזרחים בסוריה.
את ההחלטה להתנתק מהמשטר הסורי קיבל בזמנו ח'אלד משעל שהיה ראש הלשכה המדינית של התנועה, בעקבות ההחלטה הוא העביר את מפקדת התנועה מדמשק לדוחא בירת קטאר.
ההחלטה התקבלה בזמנו בגלל הטבח שעשה הנשיא בשאר אסד בעשרות אלפי מוסלמים סונים מבני עמו בסיוע איראני וסיוע של לוחמי חזבאללה השיעים.
בחודשים האחרונים גברו הלחצים הפנימיים בתוך חמאס לחדש את הקשר עם משטרו של בשאר אסד כדי לחזק את המאבק של התנועה נגד ישראל, את הקו הזה הובילו יו"ר הלשכה המדינית אסמעיל הניה, יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה ומוחמד דף המפקד העליון של הזרוע הצבאית של חמאס.
בכיר חמאס ח'ליל אלחיה גילה בראיון שהעניק ב-28 ביוני לעיתון אל-אח'באר הלבנוני כי הלשכה המדינית של חמאס קיבלה באחרונה החלטה לחדש את קשריה המנותקים עם משטרו של בשאר אסד.
כאמור, עכשיו מביעה תנועת "האחים המוסלמים" העולמית התנגדות להחלטת הנהגת חמאס, משלחת של חכמי הדת של "האחים המוסלמים" נועדה באחרונה באיסטנבול שבטורקיה עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה וביקשה ממנו לשקול מחדש את ההחלטה.
אסמעיל הניה הבטיח כי בקשתם תידון בישיבה הקרובה של הלשכה המדינית של חמאס.
בהודעה שפירסמו חברי המשלחת של "האחים המוסלמים" נאמר כי "בהחלטה של תנועת חמאס לחדש את הקשרים עם המשטר הסורי יש נפסדות גדולה והיא לא עונה בקנה אחד עם הערכים והאידיאולוגיה הדתית ולכן על חמאס לבחון אותה מחדש".
עוד נאמר בהודעה כי " חכמי הדת ממתינים לתשובת הנהגת חמאס כדי לנקוט את העמדה ההלכתית המתאימה למען טובת בעיית פלסטין שהיא הבעיה של כל המוסלמים".
המשלחת שנפגשה עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה כללה 8 מנהיגים בכירים של התנועה כמו ראש המועצה האסלאמית בסוריה עבד אלמג'יד אלרפאעי, סגן ראש האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים עצאם אחמד אלבשיר ומנכ"ל אגודת חכמי הדת המוסלמים מוחמד עבד אלכרים א-שיח'.
כמה ימים אחרי הפגישה, פירסם ארגון "המועצה האסלאמית הסורית" הודעה שבה גינה את תנועת חמאס על החלטתה "הנפשעת" לחדש את הקשרים עם המשטר הסורי.
בהודעה שפורסמה ב-23 ביולי אמר כי מדובר "בכנופיה פושעת ששולטת בסוריה".
בהודעה הוזכרו מעשי הטבח של המשטר הסורי בתל אלזתר ובשכונת אלירמוק ונאמר כי "אלפי פלסטינים אסורים בתנאים מחפירים בבתי המטבחיים של המשטר הסורי".
הקשר בין חמאס לתנועת "האחים המוסלמים" הוא קשר חזק מאוד, אולם, בשנים האחרונות טוענת תנועת חמאס כי היא תנועה אסלאמית עצמאית מקומית ב"פלסטין" למרות שבאמנת חמאס נכתב מפורשות כי היא חלק מתנועת "האחים המוסלמים".
הטענה הזו של כמה ממנהיגי חמאס באה כדי להפחית עליהם את הלחץ של מצרים ומדינות המפרץ מכיוון שתנועת "האחים המוסלמים" מוגדרת במדינות אלה כ"ארגון טרור".
מנהיג חמאס אסמעיל הניה דוחף חזק מאוד לחידוש הקשר עם המשטר הסורי מכיוון שהוא גיבש את האסטרטגיה החדשה לנסות ולטרפד את "הצהרת ירושלים" שנחתמה בין הנשיא ביידן לראש הממשלה יאיר לפיד, במסגרת האסטרטגיה הזו הוא רוצה להדק את הקשרים בין חמאס לכל מדינות ערב והאסלאם כדי לפגוע בתהליך הנורמליזציה ובהשתלבותה של ישראל במזרח התיכון.
אחד ממנהיגי "האחים המוסלמים",ד"ר עלי אלקרה דאע'י, המשמש בתפקיד המזכ"ל של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, פירסם ב-22 ביולי פסק הלכה המתיר חופש פעולה מסויים להנהגת חמאס בכל הקשור לקשרים עם סוריה.
הוא קבע שמדובר ב"סוגיה פוליטית" וכי אי אפשר להאשים בבגידה את אלה שקיבלו את ההחלטה לחדש את הקשר עם המשטר הסורי מכיוון שמדובר ב"נקודת השקפה לגיטימית למרות שיש כאלה שיטענו כי מדובר בתמיכה במשטר שהוא עושק, "לעומתם", הוא כתב, "יש כאלה שיגידו כי מדובר בעניין של אינטרסים מכיוון "שאחינו נתונים במצור בכל מקום".
גורמים בחמאס מעריכים כי הנהגת חמאס לא תשנה את החלטתה לחדש את הקשר עם משטרו של בשאר אסד בעקבות ההתנגדות של תנועת "האחים המוסלמים".
לדבריהם, חמאס זקוק לחידוש הקשרים עם סוריה מכיוון שהוא מעוניין בפתיחת חזית נוספת נגד ישראל גם משטח סוריה, חמאס כבר הקים תשתית צבאית במחנות הפליטים בלבנון ואף שיגר בשנה האחרונה כמה רקטות לעבר ישראל מדרום לבנון.
תנועת "האחים המוסלמים" נמצאת במשבר קשה על רקע מאבק כוחות עז בין הנהגת הפלג שלה באיסטנבול לבין הנהגת הפלג הנגדי בלונדון.
ב-19 ביולי הודיעה הנהגת הפלג באיסטנבול בראשות מוחמד חוסיין על הדחתו מהתנועה של אברהים מוניר העומד בראש הפלג בלונדון.
בתגובה התכנס הפלג בלונדון והודיע על הקמת מועצת שורא חדשה של התנועה, הוא החליט על הדחת מוחמד חוסיין ועוד שישה בכירים מאיסטנבול ממועצת השורא ומינוי חברים חדשים מאיסטנבול, מצרים ומדינות ערביות נוספות.
בין הפלג בלונדון לבין הפלג באיסטנבול פרצו מחלוקות חריפות על רקע האשמות הדדיות בשחיתות כספית, שיתוף פעולה עם מנגנוני מודיעין זרים והסגרת פעילים של התנועה החשודים בפעילות טרור מסודאן למצרים.