יו"ר הרש"פ אבו מאזן נשא בסוף השבוע נאום בעצרת הכללית של האו"ם שם ניתנה לו ההזדמנות להשיב על נאומו של ראש הממשלה יאיר לפיד.
בשנה שעברה שלח אבו מאזן נאום מוקלט מראש ששודר בדיוני העצרת הכללית אך הפעם הוא בחר להגיע פיזית לדיונים.
בשטחים הייתה ציפייה לראות כיצד יתייחס יו"ר הרש"פ לאלטימטום שהוא נתן לישראל בנאומו בשנה שערבה שעה שהודיע כי "לישראל יש שנה אחת לסגת לגבולות 67, כולל ממזרח ירושלים" ואם היא לא תעמוד בדרישתו הפלסטינים יבטלו את ההכרה בה ויפנו לבית הדין הבינלאומי בהאג כדי "שיקבל החלטה לגבי החוקיות של הכיבוש", אולם אבו מאזן התעלם לגמרי מהאוליטימטום שנתן.
נאומו של אבו מאזן שיקף זעם רב, יאוש ותסכול מההתנהלות של ישראל ביחס לפלסטינים בשטחים, מהמשך הקיפאון בתהלך המדיני והאדישות של הקהילה הבינלאומית בנושא הבעיה הפלסטינית וחוסר רצונה או יכולתה לכפות על ישראל נסיגה לקווי 67.
יו"ר הרש"פ התעלם לגמרי מכך שהרש"פ איבדה את השליטה הביטחונית שלה על צפון הגדה ומכך שהרחוב הפלסטיני אינו רוצה בו עוד בתפקיד יו"ר הרש"פ, מסקר דעת קהל של מכון מחקר פלסטיני ידוע ברמאללה שפורסם כמה ימים לפני נאומו עולה כי 71 אחוזים מהפלסטינים אינם מרוצים מתפקודו של אבו מאזן.
הנקודה המרכזית בנאומו הייתה ההאשמת ישראל כי היא איננה פרטנר למשא ומתן ואיננה רוצה בשלום.
"אין לנו פרטנר ישראלי, אני אומר לכם בשם הפלסטינים שהתקווה שלנו לשלום כבר כמעט ולא קיימת בגלל הכיבוש, גבירותי ורבותי, אתם רוצים לחנוק כל תקווה שיש לנו?ישראל איננה פרטנר לשלום. זה ברור שישראל מתעלמת מהחלטות הקהילה הבינלאומית והחליטה לא להיות שותפה בתהליך השלום, היא פועלת להרס פתרון שתי המדינות", אמר אבו מאזן.
יו"ר הרש"פ התייחס לנאומו של ראש הממשלה יאיר לפיד באו"ם והודה לו אך גלגל מייד את הכדור למגרשה של ישראל.
" הקשבתי לנאומי ביידן ולפיד, שמעתי אותם תומכים בפתרון שתי המדינות, אנחנו מודים על כך, זה כמובן צעד חיובי, אבל הפתרון האמיתי הוא שממשלת ישראל תחזור מיד לשולחן המשא ומתן מחר, שמענו מספיק הצהרות ומספיק מילים" הוא הדגיש.
יו"ר הרש"פ העלה בנאומו כמה נקודות נוספות.
א.הוא האשים את ישראל בטירפוד הבחירות לפרלמנט הפלסטיני ובכך שסיכלה אותן בכך שלא נתנה אישור לקיימן במזרח ירושלים.
ב.הוא הטיל על ישראל את האחריות "להריגה מכוונת של העיתונאית שירין אבו עאקלה".
ג. הוא חזר על ההאשמה כי ישראל עשתה 50 מעשי טבח בעם הפלסטיני, דרש ממנה לקחת אחריות על כך והודיע כי הפלסטינים יפנו לבית הדין הבינלאומי בהאג.
ד. אבו מאזן הודיע כי ההנהגה הפלסטינית תפנה לקהילה הבינלאומית בבקשה ש"מדינת פלסטין" תקבל חברות מלאה באו"ם, כיום יש לה מעמד של מדינה משקיפה.
ה.הוא האשים את ישראל בפגיעה בנרטיב הפלסטיני ובכפייה של "תוכנית לימודים מזוייפת" על בתי הספר במזרח ירושלים.
ו.הוא שיבח את מאבק המחבלים הפלסטינים העצורים בישראל, קרא להם "גיבורים" והציג באו"ם את תמונתו של המחבל נאצר אבו חמיד שחלה בסרטן ושהורשע בכמה מעשי רצח.
אולם, הוא הודה בנאומו שנאצר אבו חמיד ביצע "פשע" ודבריו זכו לגינוי חריף ברחוב הפלסטיני וברשתות החברתיות.
יו"ר הרש"פ התעלם בנאומו מהמחוייבות של הרש"פ להילחם בטרור למרות שהנושא הזה נמצא בראש סדר היום בישראל, גורמים ברש"פ אומרים כי המטרה העיקרית שלו הייתה לעקר את תוכן נאומו של יאיר לפיד ולהוכיח כי ישראל אינה רוצה בשלום אלא בהמשך הכיבוש.
הרש"פ הכינה את דעת הקהל הפלסטינית כמה שבועות לפני הנאום כי הנושא המרכזי בנאום יהיה הדרישה הפלסטינית ש"פלסטין" תתקבל כחברה מלאה באו"ם אך אבו מאזן נחל כישלון חרוץ, הוא לא הצליח עד כה להשיג רוב במועצת הביטחון לדרישה הזו והנשיא ביידן הודיע לו על התנגדותו למהלך ואף איים בהטלת וטו במועצת הביטחון אם בכל זאת הרש"פ תחליט ללכת למהלך הזה.
בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק אמר כי נאומו של אבו מאזן באו"ם "היה חלש וחזר על עצמו".
ברחוב הפלסטיני יש אכזבה מנאומו של אבו מאזן באו"ם,רבים אומרים כי לא היה בו שום דבר חדש. האכזבה נובעת מכך שהייתה ציפיה שהפלסטינים יקבלו מעמד של "מדינה חברה" באו"ם ומכך שאבו מאזן לא עמד באולטימטום שהציב לפני שנה לישראל.
הנאומים של אבו מאזן ויאיר לפיד באו"ם החזירו את נושא פתרון שתי המדינות למרכז השיח בישראל, השאלה היא כמה זמן זה יחזיק מעמד בדעת הקהל, ההערכה במערכת הפוליטית בישראל היא שזה לא יהיה הנושא המרכזי של מערכת הבחירות.
יו"ר הרש"פ אבו מאזן חוזר אחרי נאומו באו"ם לנקודת ההתחלה, ראש הממשלה יאיר לפיד מסרב להיפגש עמו וכנראה ממתין לסיום קרב הירושה ברש"פ וירידתו מהבמה הפוליטית, יאיר לפיד נפגש לפני כמה חודשים עם חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג' מקרוביו של אבו מאזן.
בהנהגת פת"ח יש דרישה לנקוט קו נוקשה נגד ישראל וליישם את החלטות המועצה המרכזית של אש"פ להשעות את ההכרה בישראל ולבטל את הסכמי אוסלו והסכם פאריז הכלכלי ולהקפיא את התיאום הביטחוני עם ישראל.
יו"ר הרש"פ ממתין לתוצאות הבחירות בישראל והבחירות בקונגרס האמריקני ואז כנראה יגבש את האסטרטגיה שלו מחדש.