ה"חור השחור" של השב"כ במזרח ירושלים

הפיגועים האחרונים בירושלים הם כישלון מודיעיני של השב"כ הישראלי שלא הצליח לסכלם מבעוד מועד. גורמים במשטרה מותחים ביקורת על פעילות השב"כ במזרח ירושלים, גורמים ביטחוניים דוחים את הביקורת אך ראש השב"כ רונן בר חייב לבדוק את הטענות ולתקן את הליקויים במהירות.

על פי גורמים ביטחוניים, לשב"כ היו הצלחות משמעותיות בשנתיים האחרונות בסיכול פיגועים חמורים בירושלים, בשנת 2021 סוכלו 17 פיגועים ובשנת 2022 סוכלו 13 פיגועים בהם פיגועי התאבדות, הנחת מטעני חבלה, ירי וחטיפה.


אבל, גורמים בכירים במשטרה טוענים כי משהו לא טוב עובר על השב"כ במזרח ירושלים, בניגוד לפעילות המוצלחת שלו בשטחי הגדה,זאת בעקבות שני פיגועי הטרור האחרונים בכניסה לירושלים ובשכונת רמות שבהם נהרגו שני אזרחים ישראלים.


הביקורת נמתחת על השב"כ על כך שהוא איננו מביא מספיק מודיעין והתראות על פיגועים באזור ירושלים מאז שהחל גל הטרור הנוכחי.


הדבר בלט כבר בפיגוע שהיה במחסום שועפאט שאותו ביצע המחבל עודאי אלתמימי ממחנה הפליטים שועפאט שבו נרצחה החיילת נועה לזר ז"ל, המחבל עודאי אלתמימי הצליח להתחמק מהמשטרה והשב"כ אחרי הפיגוע במשך יותר משבוע ימים ולהסתתר במחנה הפליטים שועפאט ובסופו של דבר הוא חוסל על ידי מאבטחים אזרחיים רק כשיצא לבצע פיגוע ירי נוסף בכניסה לעיר מעלה אדומים.


מחקירת השב"כ והמשטרה בנסיבות הפיגוע במחסום שועפאט עולה כי המחבל עודאי אלתמימי לא פעל לבדו, הוא הכין אותו במשך תקופה ארוכה עם קרוב משפחתו מרוואן אלתמימי, הם רכשו במשותף את הנשק ותכננו לבצע פיגוע משותף.


מרוואן אלתמימי, שהיה ברכב בזמן הפיגוע לצידו של עודאי, אף תכנן לרכוש נשק נוסף כדי לבצע עם עודאי פיגועים נוספים.


נשאלת השאלה כיצד הצליחו שני המחבלים האלה לחמוק מתחת לרדאר של השב"כ? האם לשב"כ אין מספיק מקורות שמספקים מידע מודיעיני על חוליות מחבלים במזרח ירושלים שמתכננות פיגועים נגד ישראלים?


גם שני פיגועי מטעני החבלה שהונחו באחרונה בירושלים מדגישים ביתר שאת את הבעיתיות בהשגת המודיעין הדרוש על ידי השב"כ לצורך סיכול פיגועים באזור ירושלים, גורמים בכירים במשטרה אומרים כי שני הפיגועים האחרונים הם כישלון גדול של השב"כ.


החקירה בנסיבות הפיגוע הכפול בירושלים היא בעיצומה, הנחת העבודה היא שמדובר בחברי חוליית טרור ממזרח ירושלים, נושאי תעודת זיהוי כחולה, שאין להם שום בעיה לנוע בחופשיות בין שני חלקי העיר, עדיין לא ברור לגורמי הביטחון מהיכן הגיעו מטעני החבלה המתוחכמים שהופעלו מרחוק באמצעות מכשיר טלפון סלולרי, האם הם הגיעו ממעבדת טרור בשטחי הגדה או שהם הוכנו במעבדת טרור שהוקמה במזרח ירושלים, השב"כ והמשטרה עדיין מגששים באפלה.


גורמים במשטרה טוענים כי הבעיות בשב"כ בחוסר הבאת מספיק מודיעין על המתרחש במזרח ירושלים ובהר הבית התגלו כבר באירועים אחרי מבצע "שומר החומות" במאי 2021 וכי מדובר בבעיות שראש השב"כ חייב לטפל בהן באופן יסודי.


הביקורת על השב"כ הושמעה בגלוי בכמה דיונים במשטרת ירושלים.


לדבריהם הכישלון של השב"כ במזרח ירושלים נובע ממספר גורמים.


א.רכזי השב"כ באזור ירושלים הם צעירים וחסרי ניסיון ומוטיבציה.


ב. הסתמכות יתר על מודיעין אלקטרוני (סיגינט) והזנחת תחום היומינט, דהיינו פיתוח מקורות אנושיים וגיוס סוכנים במזרח ירושלים.


ג. חוסר יוזמה, תחכום ויצירתיות בעבודת המודיעין במזרח ירושלים.


כל הסיבות האלה מאפשרות לפעילי הטרור לפעול בחופשיות מתחת לרדאר של השב"כ במזרח ירושלים ולהכין פיגועים.


גורמי ביטחון בכירים דוחים את הטענות האלה, לדבריהם הן משקפות חוסר הכרה של עבודת השב"כ בירושלים והן חסרות שחר, לטענתם השב"כ מנע התלקחות רב זירתית בחודש רמדאן האחרון.


גם משטרת ירושלים וכוחות מג"ב שכפופים לה חשופה לביקורת נוקבת של צה"ל על היעדר משמעת מבצעית, המחדל האבטחתי במחסום שעפאט שהתגלה בפיגוע האחרון הביא לכך שהרמטכ"ל כוכבי הורה להוציא את כל חיילי צה"ל ממחסומי מג"ב בעקבות התפקוד הלקוי של שוטרי מג"ב בזמן הפיגוע שבו נרצחה נועה לזר ז"ל, דבר שגרר תגובה נזעמת של המפכ"ל שבתאי.


אסור לגרום עוול לשב"כ ואנשיו שעובדים בחריצות ובנאמנות מסביב לשעון ומצליחים לשמור במרבית המקרים על ביטחון אזרחי ישראל ולסכל את פיגועי הטרור, אבל הביקורת על פעילות השב"כ במזרח ירושלים איננה צומחת ללא סיבה, גורמים הבקיאים בפעילות השב"כ באזור ירושלים מבחינים מזה תקופה ארוכה בליקויים שצויינו לעיל והביקורת שנמתחת על השב"כ באה במטרה לתקן את הליקויים ולא כדי לנגח.


לכן, טוב יעשה ראש השב"כ רונן בר אם יחליט על בדיקת הביקורת והטענות בכל הקשור לפעילות השב"כ באזור ירושלים ויפיק במהירות את הלקחים המודיעיניים והמבצעיים הדרושים לתיקון המצב, ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה נגד הטרור, מי כמוהו יודע זאת.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי