בכירים במשטר האיראני מברכים על ההסכם שהשיגה איראן עם סעודיה, לאחר משא ומתן שנמשך ב-5 סבבים של שיחות בעיראק ובעומאן, ואומרים כי ההסכם הוא הישג לאיראן ומכה לאויביה ובראשם ארה"ב וישראל.
ההנהגה האיראנית רואה בהסכם שהושג בסיס לחידוש היחסים בין איראן לכמה ממדינות המפרץ ובהן בחריין ולנורמליזציה ביחסים בין איראן למצרים.
כמו כן, להערכתם, להסכם יש פוטנציאל להפחתת הלחצים הבינלאומיים על לבנון ולשיפור היחסים בין סוריה לבין מדינות ערב והחזרת של סוריה לחיק הליגה הערבית.
הבכירים האיראנים אומרים גם כי ההסכם בין איראן לסעודיה הוא התחלה לפתרון המשבר בתימן ולסיום המלחמה שנמשכת כבר 7 שנים.
המורדים החות'ים בתימן, מליציית "אנצאר אללה", הם נאמניה של איראן והם מנהלים מלחמה נגד השלטון החוקי בתימן ונגד סעודיה, הם נתמכים בכסף ונשק מתקדם שהם מקבלים מאיראן ומנהלים מלחמה קשה נגד סעודיה ואיחוד האמירויות שכללה גם בשנים האחרונות שיגור מאות טילים מדוייקים ומל"טים לעבר סעודיה ואיחוד האמירויות ופגיעה במטרות אסטרטגיות ובמתקני הנפט שלהן.
מוחמד עבד אלסלאם, הדובר הרשמי של המורדים החות'ים בתימן, בירך על ההסכם בין סעודיה לאיראן ואמר כי האזור זקוק לחזרה ליחסים נורמליים בין המדינות והאשים את ארה"ב וישראל שמעודדות לטענתו את המחלוקות הפנימיות במזרח התיכון.
אולם, איראן גם אומרת כי צריך לגלות זהירות מכיוון שאם יישום ההסכם בינה לבין סעודיה לא יתקדם, החזרה לנקודת האפס יכולה להיות מהירה מאוד.
על פי ההסכם שנחתם בין איראן וסעודיה, השגרירויות של שתי המדינות אמורות להיפתח בתוך חודשיים ימים, בסעודיה מעריכים כי איראן תעשה בתקופה הזו צעדים כדי להרגיע את המצב בתימן כדי שאפשר יהיה להגיע להסכם הפסקת אש כולל.
השאלה היא כמה השפעה יש לאיראן והאם המורדים החות'ים ייענו לבקשותיה בכל הקשור לאפשרות הפסקת המלחמה בתימן.
החודשים הקרובים יהיו מבחן לרצינות ההסכם האיראני סעודי ולמידת יכולתו להביא לסיום המלחמה בתימן, כוונותיה של איראן יתבררו, האם היא מנסה לקנות זמן בסכסוך הארוך בתימן או שאכן מדובר בכוונה רצינית לפתור את הסכסוך.
להסכם בין איראן לסעודיה יש פוטנציאל לחזק את מעמדה של איראן ואת בנות בריתה באזור, מדינות המפרץ הבחינו בחולשתו של ממשל ביידן בכל הקשור לאיראן ולכן איחוד האמירויות חידש כבר לפני שנה את היחסים הרשמיים עם איראן, עכשיו הגיעה תורה של סעודיה.
פרשנים במפרץ מעריכים כי ההסכם בין איראן לסעודיה מרחיק את האפשרות לחתימה על הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
סעודיה איננה ממהרת להסכם כזה, היא השיגה כבר רגיעה ביחסיה עם איראן ועכשיו היא מנסה לסחוט מישראל התקדמות ממשית בערוץ הפלסטיני ומארה"ב נשק מתקדם וידע גרעיני כדי להסכים להתקדמות בנורמליזציה עם ישראל.
ההסכם בין סעודיה לאיראן פוגע במאמצים של ארה"ב וישראל להקים גוש ערבי אנטי איראני במזרח התיכון, בזכות ההסכם עם סעודיה איראן השיגה יתרון דיפלומטי על ישראל.
ההסכם גם עלול להכשיר את הקרקע לחזרתה של איראן לשיחות הגרעין ולחתימה על הסכם גרעין חדש בעוד מעמדה של ארה"ב במזרח התיכון נחלש ומעמדה של סין מתחזק לאחר שתיווכה בין איראן לסעודיה.
הסנקציות שהטילו מדינות המערב על איראן בשנים האחרונות החלישו מאוד את הכלכלה האיראנית ולכך יש גם להוסיף את "מחאת החיג'אב" חסרת התקדים שערערה בחצי השנה האחרונה עוד יותר את המצב הכלכלי והביטחוני.
מאז תחילת השנה הנוכחית, הריאל האיראני איבד 30 אחוזים מערכו מול הדולר, באיראן יש אינפלציה שנתית של יותר מ-50 אחוזים, המעמד הבינוני נפגע באורח קשה ביותר מבחינה כלכלית ויוקר המחיה הרקיע לשחקים.
הרחוב האיראני מיואש מהמצב בעיקר בגלל התנהלות המשטר, המנהיג העליון עלי ח'מינאי מבין זאת וחושש להישרדות המשטר, הוא מבין שחתימה של איראן על הסכם גרעין חדש תשפר מאוד את הכלכלה האיראנית.