אירועי חודש רמאדאן ממחישים היטב את הירידה הגדולה במעמדה של הרש"פ ברחוב הפלסטיני, נוצר הרושם כי הרש"פ נעלמה לחלוטין מהשיח התקשורתי שאותו תפס ארגון חמאס שהוביל את המאבק נגד ישראל בהר הבית ומרצועת עזה ומדרום לבנון באמצעות ירי רקטות.
האווירה ברחוב הפלסטיני מזכירה את האווירה שהייתה בו בחודש מאי 2021 שהובילה למבצע הצבאי הגדול של צה"ל ברצועת עזה ("שומר החומות").
ההדלפות ממסמכי הפנטגון בארה"ב הביכו מאוד את הרש"פ, הם חשפו כיצד מוליכה הרש"פ שולל את הציבור הפלסטיני וממשיכה בסתר את התיאום הביטחוני עם ישראל, עוד מכה לאמינות של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
הרש"פ במבוכה, עדיין לא נקבע מועד לפגישה נוספת של הפורום הביטחוני המשותף של ארה"ב, ישראל, הרש"פ, ירדן ומצרים לאחר שני מפגשים בעקבה ובשארם א-שיח' לפני רמאדאן בניסיון להרגיע את האלימות בשטח.
מעמדן של הקבוצות החמושות בצפון הגדה התחזק על חשבון מעמדה של הרש"פ ברחוב הפלסטיני, הסיבות לכך הן רבות ורבים ברחוב הפלסטיני סבורים כי היא סיימה את תפקידה ההיסטורי, סקר דעת קהל פלסטיני של מכון מחקר ברמאללה שבראשו עומד ד"ר חל'יל שקאקי קובע כי 54 אחוזים מהציבור הפלסטיני סבורים כי קריסת הרש"פ או פירוקה הוא לטובת העם הפלסטיני.
יותר מ-70 אחוזים מהציבור אינם מאמינים בתהליך המדיני עם ישראל ותומכים במאבק מזויין נגדה.
להיחלשות הגדולה בתמיכה הציבורית ברש"פ יש כמה סיבות.
א. כישלון הסכמי אוסלו לאחר 30 שנה, הרש"פ הייתה אמורה להיות ישות זמנית שתביא להקמת מדינה פלסטינית, אולם, רבים ברחוב הפלסטיני סבורים כי מחמוד עבאס שנבחר ב-2005 ליו"ר הרש"פ הוביל באופן כושל את המאבק הפלסטיני לעצמאות.
ב.השחיתות הרבה במנגנוני הרש"פ, הרחוב הפלסטיני חש כי את השחיתות מובילים יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, שני בניו והחבורה המקיפה אותם, תופעה שמשפיעה על כל מנגנוני הרש"פ.
ג.שלטון הדיקטטורה של הרש"פ, הפרת זכויות האדם ודיכוי חופש הביטוי, הדוגמא הבולטת לכך היא רצח פעיל זכויות האדם ניזאר בנאת בחברון על ידי אנשי הביטחון של הרש"פ בגלל ביקורת קשה שמתח על יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
ד. המשך מדיניות ההתנחלויות של ישראל ועימותים בשטח בין מתנחלים לפלסטינים, הדוגמא הבולטת לכך היא האירועים בעיירה חווארה לאחר שבעקבות רצח שני אזרחים ישראלים תקפו מתנחלים בתים ורכוש פלסטיני בעיירה.
ה.המשך כניסת כוחות צה"ל למרכזי הערים הפלסטינים כדי לסכל פיגועים מתוכננים על ידי הקבוצות החמושות הפלסטיניות ולצורך ביצוע מעצרי מבוקשים (מבצע "שובר גלים").
ו. המשך התיאום הביטחוני עם ישראל, הלכי הרוח ברחוב הפלסטיני הם שהרש"פ הפכה לגוף מוניציפאלי גדול שמנהל את חיי היום יום בגדה אך גם הינו באופן מעשי קבלן הביצוע של מערכת הביטחון הישראלית.
האווירה הציבורית בגדה היא קשה, התסכול והייאוש גוברים בצד המצב הכלכלי הקשה, כ-20 אלף מורים שובתים מאז חודש פברואר ועד עתה בדרישה לפתור בעיות שכר, הגרעון בתקציב הרש"פ נמשך, מדינות ערב הפסיקו את הסיוע הכספי השנתי לרש"פ והמדינות התורמות אינן רוצות להעביר כספים בגלל השחיתות במנגנוני הרש"פ.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתחמק מעריכת בחירות כלליות לנשיאות ולפרלמנט ומאשים בכך את ישראל, האמת היא שהוא חושש מתבוסה אישית בבחירות לנשיאות ומהפסד גדול של תנועת פת"ח בבחירות לפרלמנט, בדומה להפסדה בבחירות מול תנועת חמאס ב-2006.
היחלשותה של הרש"פ עלולה להביא לקריסתה וליצירת ואקום שלטוני וביטחוני בשטח שאותו ימלאו מליציות חמושות שהחלו כבר לקום בצפון הגדה, כיום יש כבר כ-9 מליציות כאלה שהבולטת בהן הינה קבוצת "גוב האריות" בעיר שכם.
לתרחיש כזה יהיו השלכות קשות על הפלסטינים שעלולים להיגרר לאנרכיה ביטחונית בכל שטחי הגדה ולמלחמת אזרחים וגם להביא להתגברות הטרור נגד ישראל.
לישראל אין פיתרון למצב וגם לא לקהילה הבינלאומית, בינתיים יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הוא הכתובת הרשמית החוקית של הפלסטינים אך הדבר לא יחזיק עוד הרבה זמן בגלל גילו המתקדם (88) ומצבו הבריאותי, העתיד אינו מבשר טובות לפלסטינים ולישראל.