למרות המחלוקות החריפות בין הממשל האמריקני לבין ממשלת הימין בישראל, הנשיא ביידן בוחן את האפשרות לקדם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה כדי לשמר את אופציית פתרון שתי המדינות.
היועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבאן ביקר בשבוע שעבר בסעודיה ונועד עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לדיון בנושא.
הנשיא ביידן אמר ב-28 ביולי כי "ייתכן שיש התקדמות על הסכם בין שתי המדינות" בעוד העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי הנשיא ביידן שוקל לקדם הסכם ביטחוני הדדי בין ארה"ב לסעודיה במסגרתו תנרמל סעודיה את קשריה עם ישראל.
בתחילת החודש אמר הנשיא ביידן לרשת CNN כי בפני ישראל וסעודיה דרך ארוכה כדי להגיע להסכם נורמליזציה שיכלול הסכם הגנה ותוכנית גרעינית אזרחית מארה"ב לסעודיה.
גורמים אמריקנים אומרים כי הנשיא ביידן מחפש הישגים לקראת הבחירות לנשיאות במיוחד לאור הביקורת החריפה עליו כי מדיניותו במזרח התיכון נכשלה בעקבות הנסיגה החפוזה של ארה"ב מאפגניסטן וההסכם בין סעודיה לאיראן על חידוש הקשרים הדיפלומטיים ביניהן שהושג בתיווכה של סין.
הביקורת על ממשל ביידן היא כי מדיניותו במזרח התיכון יצרה וואקום שלתוכו נכנסו סין ורוסיה וכי עכשיו הוא מחפש דרך לשקם את מעמדה של ארה"ב במזרח התיכון.
לסעודיה יש כמה דרישות מהממשל האמריקני:
חתימה על הסכם הגנה משותף בדומה להסכמים של חברות בנאט"ו, קבלת מתקן להעשרת אורניום במסגרת תוכנית גרעינית ל"צרכי שלום", רכישת נשק מתקדם אמריקני, כולל מטוסי אפ-35 והתקדמות ממשית בערוץ הישראלי פלסטיני לקראת הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 67.
הממשל האמריקני שיגר כבר כמה שליחים בחודשים האחרונים לסעודיה והוא בוחן ברצינות את קידום העסקה החדשה עם סעודיה, אולם הסכם נורמליזציה בין ארה"ב לסעודיה שבו נכללת גם ישראל איננו פשוט כלל וכלל, כמה מהסעיפים בו מחייבים את אישור הסנאט האמריקני והדבר צפוי לעורר התנגדות עזה במפלגה הרפובליקנית וגם במפלגה הדמוקרטית שבה יש ביקורת קשה על הנשיא ביידן כי הוא לא עשה מספיק כדי לשמר את אופציית שתי המדינות בסכסוך הישראלי פלסטיני ועל כך שרעיון הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב איננו מקדם בשום דרך את פתרון הבעיה הפלסטינית.
על פי קווי המתאר של העסקה, ישראל איננה נדרשת לשלם שום מחיר מלבד הסכמה להתקדמות ממשית במשא ומתן עם הפלסטינים והתחייבות להסכמה על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 67 שבירתה היא מזרח ירושלים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד בתוקף להקמת מדינה פלסטינית, כך הוא הצהיר לפני כחודש ימים אך הוא מוכן לפעול לחיזוק הרש"פ, מאידך גיסא הוא רואה בכהונתו הנוכחית כמשימה עיקרית השגת הסכם נורמליזציה עם סעודיה.
הפלסטינים טוענים כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס קיבל הבטחה ברורה מיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כי ארצו לא תחתום על שום הסכם נורמליזציה עם ישראל ללא התחייבות ישראלית מפורשת על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה היא מזרח ירושלים.
לכן, צריך להתייחס בזהירות לכל הידיעות המופצות בנושא הזה קשה מאוד לרבע את המעגל, הסכמה של ראש הממשלה נתניהו להתקדם בערוץ הפלסטיני לקראת הקמת מדינה פלסטינית עצמאית תזעזע את שלטונו ותפרק את הקואליציה.
מצבה של הרש"פ הוא קשה מבחינה כלכלית ומבחינת מעמדה החלש ברחוב הפלסטיני, כוחה של תנועת חמאס התחזק מאוד בשטחי הגדה, קרב הירושה בצמרת תנועת פת"ח גובר ויו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בן ה-87 איננו במצב בריאותי טוב ועומד כנראה בפני סיום שלטונו .
מרבית הציבור הפלסטיני, על פי סקרי דעת הקהל הפלסטינים, אינו מאמין בפתרון שתי המדינות ותומך במאבק המזויין נגד ישראל.
ראש הממשלה נתניהו, שמנסה לשמור של שלטונו בכל מחיר, לא יכול להסכים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ולהפסקת ההתנחלויות גם במחיר הסכם נורמליזציה עם סעודיה, כפי שהדברים נראים כיום, ספק רב אם עסקה משולשת כזו היא אפשרית.