מי מחזיק בחטופים הישראלים ברצועת עזה?

ישראל מחדשת את המגעים על עסקת החטופים והפסקת האש עם חמאס אך לא ברור מיהי הכתובת בחמאס לעסקה,ההנהגה בחו"ל או מוחמד סינוואר בעזה?

משלחת ביטחונית ישראלית בראשותו של ראש המוסד דוד ברנע תצא מחר לדוחא בירת קטאר כדי לחדש את המגעים לעסקת חטופים עם חמאס.

ישראל רואה בחיסולו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר הזדמנות חדשה לצוהר שנפתח לחדש את המשא ומתן על עסקת החטופים שתקוע מאז חודש אוגוסט האחרון.

על פי הערכת מערכת הביטחון, מספר גופים מחזיקים בחטופים הישראלים ברצועת עזה, מרביתם מוחזקים בידי ארגון חמאס, חלקם בידי ארגון הג'יהאד האסלאמי וחלק אחר בידי ארגוני טרור קטנים או חמולות ומשפחות פשע ברצועה.

משפחת ביבס נחטפה מביתה בקיבוץ ניר עוז על ידי שני ארגוני טרור. האב ירדן נחטף על ידי מחבלי חמאס ואילו האם שירי עם ילדיה אריאל וכפיר נחטפו על ידי תנועת "אל-מוג'אהידין" הפלסטינית.

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין אמר ב-20 באוקטובר כי בנקודת הזמן הזו קשה לקבוע בידי מי מוחזקים יתר החטופים שנותרו ברצועת עזה.

גורמים ברצועת עזה שמקורבים לחמאס טוענים כי בחלק מהזמן במהלך המלחמה, יחיא סינוואר ועוד כמה בכירים בזרוע הצבאית של חמאס הקיפו את עצמם בקבוצה קטנה של חטופים ישראלים כמגן אנושי כדי להבטיח בסופו של דבר את עסקת חילופי השבויים עם ישראל.

אולם, לאחר שישראל חיסלה בתוך המנהרות את אחמד ע'נדור, מפקד החטיבה הצפונית של חמאס, ואת אימן נופל, מפקד חטיבת המרכז, שעימם נהרגו חטופים ישראלים, הוחלט  כי החטופים הישראלים יפוזרו ויוצמדו למפקדי שטח בדרג של פחות ממפקדי גדודים, רובם היו בעצם מפקדי פלוגות או מחלקות בזרוע הצבאית של חמאס.

מי שמחזיק בחטופים הישראלים שנחשבים בעיני חמאס ליותר "חשובים", מבחינתו, הינו מוחמד סינוואר, אחיו של יחיא סינוואר, שכנראה ירש את תפקידו של אחיו כאחראי על רצועת עזה, לא ידוע כרגע לאף אחד במערכת הביטחונית האם הוא מוכן ללכת לעסקת חטופים או שהוא ממתין כמו שאחיו יחיא המתין לפרוץ מלחמה אזורית במזרח התיכון.

גם יחסיו של מוחמד סינוואר עם הנהגת חמאס בחו"ל אינם ברורים, האם הוא סר למרותה ומוכן ללכת לעסקה עם ישראל או שהוא רוצה לנקום בישראל על חיסולו של יחיא סינוואר ולמרוט את עצביה עוד זמן ממושך.

מיהו מוחמד סינוואר?

עד לחיסולו של יחיא סינוואר, שימש מוחמד סינוואר כראש הזרוע הצבאית של חמאס אשר החליף את מוחמד דף לאחר חיסולו בידי ישראל ב-13 ביולי 2024.

לפני כן הוא שימש כאחראי על האבטחה האישית של אחיו יחיא סינוואר, מנהיג חמאס, והפרוייקטור של מערך המנהרות הענק ברצועת עזה של מאות ק"מ שאתו הגה  והקים מוחמד דף.

מוחמד סינוואר, נולד במחנה הפליטים ח'אן יונס בשנת 1975, הוא חבר המועצה הצבאית של הזרוע הצבאית "עז א-דין אלקסאם", ששימש בעבר כמפקד חטיבת ח'אן יונס.

הוא האחראי לחטיפת חייל צה"ל גלעד שליט ב-25 ביוני שנת 2006 ממוצב של צה"ל באזור רפיח.

גם הוא נחשב לאחד ממתכנני הטבח ב-7 באוקטובר בישובי עוטף עזה ביחד עם אחיו יחיא סינוואר ועם מוחמד דף.

הוא חי במחתרת שנים רבות וזכה לכינוי "המת החי", אחרי שחמאס הודיעה על מותו הפיקטיבי בשנת 2014 כדי להטעות את המודיעין הישראלי. רבים ברצועה טוענים כי הוא היה הרבה יותר חשוב בזרוע הצבאית מאחיו יחיא סינוואר וכי הוא זה שניהל את המשא ומתן העקיף עם ישראל על "עסקת שליט" בשנת 2011 שבמסגרתה שוחרר גם אחיו יחיא סינוואר.

על פי גורמים בחמאס, מוחמד סינוואר ניצל מ-6 ניסיונות התנקשות בחייו, באפריל 2003 הוא ניצל מפיצוץ מטען חבלה שהוטמן בגדר ביתו בח'אן יונס, הניסיון האחרון הכושל לחסלו היה במהלך מבצע "שומר החומות" במאי 2021.

בחודש נובמבר  2023 פשטו כוחות צה"ל על משרדו של מוחמד סינוואר בעיר עזה והחרימו מתוכו חומר מודיעיני.

גורמים בחמאס טוענים כי כשיחיא סינוואר שוחרר מהכלא הישראלי בשנת 2011, במסגרת "עסקת שליט", התלוננו בפניו בכירים בזרוע הצבאית ובהנהגת האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל, כי אחיו הצעיר מוחמד מעורב בשורה של מעשי פדופיליה והתנכלות מינית לפעילי חמאס וגם לנערים עזתים.

גורמים ביטחוניים בישראל מספרים כי יחיא סינוואר ניצל את מעמדו הגבוה בזרוע הצבאית של חמאס כדי לטייח את חקירת מעלליו  של אחיו מוחמד ומנע חקירה פנימית בנושא.

יש גם טענות של אנשי חמאס ששמם לא נכלל ברשימת משוחררי "עסקת שליט", רק משום שהאח מוחמד לא רצה שהם יהיו מחוץ לכותלי הכלא  על רקע של פרשיות מין מחשש שהם יפורסמו ברבים ברצועת עזה.

על פי גורמי ביטחון ישראלים, השב"כ למד על חלק מהפרשיות האלה, שמיוחסות למוחמד סינוואר, מפיו של מחבל חזבאללה סמיר קונטאר שסיפר לחוקריו  כי יחיא סינוואר אסר על חקירת מקרי ההתעללות המינית בין כותלי הכלא מחשש שתיחשף מעורבותו של אחיו מוחמד.

סמיר קונטאר, שהשתתף בפיגוע רצח בני משפחת הרן והשוטר אליהו שחר ז"ל בנהריה בשנת 1979, חוסל על ידי ישראל בשנת 2015 בסוריה באמצעות מטוסי חיל האוויר.

לאן פני הדברים?  מיהי הכתובת למשא ומתן?

 

במערכת הביטחון הועלו לאחר חיסולו של יחיא סינוואר רעיונות שונים לנסות ולקדם עסקת חטופים מתוך הנחת עבודה שיחיא סינוואר היה אבן הנגף העיקרית שמנעה את עסקת החטופים.

בין הרעיונות החדשים שהועלו ,מתן חנינה וחסינות לכל מחבל שיסגיר את מקום הימצאם של החטופים וגם אפשרות לעזוב בשלום את רצועת עזה לחו"ל עם סכום כסף גדול.

מערכת הביטחון בוחנת גם את האפשרות לנסות ולנהל משא ומתן נפרד עם חלק מהקבוצות שמחזיקות בחטופים, ארגון הג'יהאד האסלאמי, תנועת אל מוג'אהידין או החמולות ברצועה.

העמדה המוצהרת של הנהגת חמאס בחו"ל לאחר היוודע דבר מותו של יחיא סינוואר היא כי היא מתנגדת ל"עסקה קטנה" וכי היא דבקה בעקרונות שקבע לעסקה יחיא סינוואר לפני מותו, כלומר הפסקה מוחלטת של המלחמה, נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מכל הרצועה ושחרור מאות מחבלים פלסטינים מבתי הכלא בישראל.

השאלה הראשונה שיש לברר אותה לפני חידוש המשא מתן היא מיהי הכתובת למשא ומתן והאם היא היא שולטת באמת בחטופים ויכולה לשחרר אותם אם תושג עסקה.

תשובה לכך אמור לקבל ראש המוסד דוד ברנע ברגע שיתחדש המשא ומתן בדוחא מחר.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי