בארצות הברית כבר נשמעים קולות של חוסר שביעות רצון בקרב גורמים בקהילה הערבית והמוסלמית שתמכו בטראמפ לנשיאות בעקבות המינויים האחרונים שעשה לתפקידי מפתח בממשלו החדש.
גורמים אמריקנים דיווחו כי יש זעם על כך שהנשיא טראמפ מינה דמויות שתומכות ב"כיבוש הישראלי" ובמפעל ההתנחלויות וכי בדרך הזו טראמפ "לא יסיים את המלחמה ברצועת עזה כפי שהבטיח ולא יביא שלום למזרח התיכון".
רבים מהמצביעים הערבים ומוסלמים הצביעו בעבור טראמפ מתוך רצון לנקום בממשל ביידן על כך שאיפשר לישראל את מה שהם מכנים"מלחמת ההשמדה" ברצועת עזה עכשיו הם עלולים להתחרט על ההצבעה אם הנשיא טראמפ לא יעמוד בהבטחותיו.
הנשיא הנבחר טראמפ שולט היום בקונגרס ובסנאט ונראה כי הוא נחוש לעמוד בהבטחותיו לעצור, לאחר כניסתו לבית הלבן בעוד כחודשיים, את המלחמה באוקראינה , ברצועת עזה ובלבנון.
הנשיא טראמפ הוא דמות כריזמטית ונחושה, הידוע כמי שעומד במילתו, וגורמים מדיניים ישראלים שמעו ממקורבים אליו כי הוא נחוש להשיג את המטרות שקבע במהלך קמפיין הבחירות בנוגע למלחמות בעולם וכי הוא רוצה לזכות בפרס נובל לשלום.
המנהיגים במזרח התיכון חוששים ממנו וכבר החלו לשנות את התנהלותם כדי שלא להסתבך עם הממשל החדש, הדוגמא הבולטת לכך הינה איראן אשר השעתה, באופן בלתי רשמי, את ההתקפה שתכננה על ישראל ופתחה כבר במשא ומתן עם הנשיא טראמפ על הפחתת המתיחות בין שתי המדינות.
על פי העיתון "ניו יורק טיימס", המיליארדר אילון מאסק, נציגו של הנשיא טראמפ, נועד בעניין הזה בחשאי עם סעיד אירוואני, השגריר האיראני באו"ם.
על פי הדיווח, המפגש בין השניים היה"פורה ומבטיח".
מה תהיה מדיניותו החדשה של הנשיא טראמפ במזרח התיכון אחרי המדיניות הרופסת של הנשיא ביידן?
על פי גורמים אמריקנים , הנשיא טראמפ נחוש להרחיב את הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב שנקראים "הסכמי אברהם" ובראשם ההסכם בין ישראל לסעודיה.
לדבריהם,הנשיא טראמפ רוצה לשנות את המזרח התיכון באמצעות מדיניות של הסכמים, עסקאות והטלת סנקציות על גורמים קיצוניים ולא באמצעות מלחמות.
ואכן, בקדנציה הקודמת שלו שנמשכה ארבע שנים, לא היו מלחמות חדשות שפרצו במזרח התיכון, הן פרצו בתקופתו של הנשיא ביידן, הנשיא טראמפ נסוג מהסכם הגרעין שחתמה איראן עם המעצמות וגם הטיל סנקציות משתקות עליה שפגעו בכלכלתה כדי לרסן אותה והיה זה הנשיא ביידן אשר הסיר את הסנקציות ממנה ונקט מולה את "דוקטרינת ההכלה" שעיצב הנשיא אובאמה.
נראה שהנשיא טראמפ עומד להתחיל את תקופת הכהונה החדשה שלו ברגל ימין, ישראל כבר הבינה את המסר והיא פועלת לסיים את המלחמה ברצועת עזה ובלבנון לפני כניסתו של הנשיא לבית הלבן, אולם הדברים אינם תלויים רק בה אלא גם בחמאס ובארגון חזבאללה.
אחת מנקודות החולשה של הנשיא טראמפ היא שהוא מפתיע ובלתי צפוי בהחלטותיו, הוא כנראה יעשה מאמצים גדולים לשנות את התדמית שדבקה בו בקדנציה הראשונה שלו.
אחת מהסיבות העיקריות לבחירתו לנשיא היא רצון של הבוחרים להביא לשינוי בכלכלה האמריקנית ולהעניש את ממשל ביידן ואת המפלגה הדמוקרטית.
השאלה היא האם הצוות הבכיר שהיא מינה לניהול ענייני המזרח התיכון, שנחשב לתומך נלהב של ישראל, יצליח לסייע לו להשיג את סיום המלחמות והשגת יציבות באזור?
הנשיא טראמפ גם הודיע כי אין בכוונתו להטיל שום אמברגו נשק על ישראל.
הנשיא טראמפ ניצב בפני חמישה אתגרים חשובים שהוא מאוד רוצה להצליח בהם:
א.הפסקת המלחמה של רוסיה עם אוקראינה.
ב.הפסקת המלחמה ברצועת עזה ושחרור כל החטופים הישראלים שביניהם יש גם חטופים אמריקניים.
ג. הפסקת המלחמה בלבנון.
ד.ריסון איראן ומניעתה מלהשיג נשק גרעיני.
ה. ריסון המדיניות הסינית אשר מאתגרת את ההגמוניה האמריקנית.
ההערכה בירושלים היא כי אם ישראל לא תצליח לעצור את המלחמה בלבנון וברצועת עזה לפני ה-20 בינואר הבא, מסיבות שאינן תלויות בה, הנשיא טראמפ יתחשב בה, הוא יתמוך במדיניות נתניהו למנוע את חזרת חמאס לשלטון ברצועת עזה ואת השיקום מחדש של כוחו הצבאי.
טראמפ צפוי גם לגבות את ישראל בצעדיה נגד סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם אונר"א, בקדנציה הראשונה שלו הוא קיצץ את התקציב לאונר"א והיה זה הנשיא ביידן שביטל את ההנחיה לעשות כן.
תמיכה של טראמפ בעמדה הישראלית בעניין אונר"א עלולה להביא לעימות חריף עם האיחוד האירופי והקהילה הבינלאומית.
באשר למשא ומתן עם הפלסטינים, אחת ההערכות היא שהנשיא טראמפ ינסה למחזר את הצעתו ל"עסקת המאה" בין ישראל לפלסטינים שמעניקה לפלסטינים מדינה עצמאית על 70 אחוזים משטח יהודה ושומרון ורצועת עזה עם הכנסת תיקונים ועידכונים להצעה.
הנשיא טראמפ עשוי להשלים עם הרחבת ההתנחלויות ביהודה ושומרון ובקעת הירדן ובניה במזרח ירושלים.
החשש הירדני הוא שהוא יבטל את מעמדה של ירדן בהר הבית כאפוטרופוסית של האתר הקדוש , על פי הסכם השלום עם ישראל משנת 1994, ויעניק לסעודיה דריסת רגל בהר הבית.
המדיניות הצפויה של טראמפ כלפי איראן
בשיחה עם עיתונאים בחודש ספטמבר שעבר אמר הביע הנשיא טראמפ נכונות לעריכת עסקת גרעין חדשה עם איראן כדי למנוע ממנה ייצור נשק גרעיני, גם איראן מעוניינת בעסקת גרעין חדשה כדי שיוסרו מעליה הסנקציות שנותרו אבל היא לא ויתרה על הניסיון לייצר נשק גרעיני.
האם טראמפ יסיג את כוחות צבא ארה"ב מהבסיסים שלו בסוריה ובעיראק? זה עדיין לא ברור, ההערכה בישראל היא כי איראן לא תוותר על "ציר ההתנגדות" שהיא עומדת בראשו והיא תנסה לאחוז את המקל משני קצותיו.
מנגד יש דיווחים סותרים בעיתונות האמריקנית כי הנשיא טראמפ מבקש כבר בתחילת כהונתו להרתיע את איראן, העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח בשבוע שעבר כי הנשיא טראמפ יטיל מייד עם כניסתו לבית הלבן סנקציות קשות על איראן.
על פי הדיווח,טראמפ, צפוי להפעיל סנקציות כבדות על תעשיית הנפט האיראנית, בניסיון לייצר לחץ מרבי על הרפובליקה האיסלאמית.
מקורות המקורבים לעוזריו של טראמפ מסרו לעיתון כי בכוונת הממשל החדש לנוע בזריזות ו"לחנוק" את ייצוא הנפט האיראני, מקור ההכנסה העיקרי של משטר האייתולות, בצעדים שיכללו רדיפה משפטית נגד נמלים וסוחרים פרטיים שיעבירו נפט מתוצרתה של איראן.
ישנם גם דיווחים בתקשורת על כך שישראל תקבל "אור ירוק" מהנשיא טראמפ לתקיפת אתרי הגרעין באיראן וכי שתי המדינות גם מגבשות תוכנית להפלת השלטון באיראן.
אין ספק שהמזרח התיכון עוקב מקרוב אחרי הפעילות הדיפלומטית של הנשיא טראמפ עוד לפני שהוא נכנס לבית הלבן, יש ציפיות גדולות ממנו כי הוא שיביא ליציבות ושגשוג במזרח התיכון, מאידך גיסא, יש חששות כי הצוות הבכיר שהוא מינה לצידו לא יכולה לספק לו את הסחורה, הנשיא טראמפ תלוי בהם כדי להשיג את יעדיו ואת פרס נובל לשלום שהוא כל כך מייחל לו.
פורסם לראשונה ב"אפוק"