מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו מוחמד אלג'ולאני הודיע כי ממשלת המעבר שהוקמה בראשותו של מוחמד אלבשיר תפעל עד חודץ מרץ בשנה הבאה ואחר כך תוקם בסוריה ממשלת טכנוקרטים.
הממשלה הזו תפעל בהתאם לניסיון הניהולי שצבר מוחמד אלבשיר בעת שעמד בראש הממשלה שהוקמה במחוז אידליב שהיה המעוז הראשי של ארגון "הייאת תחריר א-שאם" עד למתקפת הפתע על המשטר הסורי ב-27 בנובמבר.
האתגרים שבפניהם ניצבת הממשלה החדשה הם רבים.
א.טיפול במצב הכלכלי הקשה ובאבטלה הנרחבת.
ב. החזרת תחושת הביטחון לרחובות במדינה, יש תופעה נרחבת של אחזקת נשק בלתי חוקי בידי האזרחים שמחייבת איסוף מיידי של הנשק בכל רחבי סוריה.
ג. פיוס חברתי נרחב בין כל שכבות האוכלוסיה בדרך לפיוס לאומי, במיוחד עם בני העדה העלווית שאליה השתייכה משפחת אלאסד ששלטה בסוריה יותר מ-50 שנה.
ג.הגשת שירותים בסיסיים לאוכלוסיה הסורית.
ד. השלטת חוק וסדר ברחבי סוריה.
ה. גיבוש בהסכמה של חוקה חדשה.
ו.עריכת בחירות לנשיאות ולפרלמנט.
ז. הקמת מנגנוני ביטחון חדשים במדינה ומערכת משפט.
ה. החזרת מיליוני הפליטים שעזבו את סוריה בעקבות מלחמת האזרחים משנת 2011 ועד היום ושיקומם.
הקמת ממשלת המעבר היא מהלך הכרחי, אך על פי דיווחים מסוריה, היא נתפסת בקרב הציבור הסורי כאילתור שמעורבב בתחושת הניצחון שאינו עונה על תחושות הרחוב שמלא בכמיהה לשינוי דרסטי במצב בסוריה בעקבות נפילת המשטר הרודני והאכזרי של בשאר אסד.
ההערכה של פרשנים בסוריה היא כי ייעשה מאמץ להקים ממשלת טכנוקרטים רחבה, בתום תקופת המעבר,שתתבסס על המיניסטריונים של המשטר הקודם, ושתייצג אינטרסים נרחבים של כל העדות בסוריה, במטרה ליצור שלטון מרכזי במדינה שיזכה לאמון ולגיטימיות ברחוב הסורי.
לדברי הפרשנים הסורים, אם אבו מוחמד אלג'ולאני לא ינסה להקים מדינה חדשה הבנויה על מוסדות שלטון מסודרים הוא ייכשל.
המטרה היא להתגבר על האנרכיה הביטחונית ברחוב הסורי ולהשיג ביטחון ויציבות כדי שניתן יהיה לטפל באתגרים המורכבים שבפניהם ניצב השלטון החדש.
האופוזיציה הסורית מחוץ למדינה דורשת כבר עריכת ועידה לאומית רחבה כדי לדון בניסוח החוקה החדשה שתייצג את כל הסורים.
גורמי ביטחון בכירים בישראל מעריכים כי השלטון החדש שולט כרגע בסוריה באמצעות כוח הנשק ועושה כרצונו, אבל ללא שיתוף פעולה של הקבוצות והעדות השונות, אבו מוחמד אלג'ולאני לא יצליח להקים שלטון מרכזי ולאחד את העם הסורי.
הדבר הזה מחייב דיאלוג עם כל הקבוצות והעדות בסוריה והגעה להסכמה על הצרכים הדחופים והבסיסיים של הרחוב הסורי ולא התנהלות חד צדדית.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"