כיצד משפיעה נפילת בשאר אסד על האינטרסים של רוסיה?

רוסיה החלה לפנות ציוד מבסיסיה הצבאיים בסוריה אך מאחורי הקלעים היא עושה מאמץ גדול להגיע להבנות עם המשטר החדש על השארת הבסיסים. גורמי ביטחון בישראל אומרים כי פינוי הבסיסים יפגע משמעותית במעמדה האזורי של רוסיה וביכולותיה להשפיע על הנעשה במזרח התיכון.

רוסיה החלה ב-14 בדצמבר לפנות ציוד צבאי וטכנולוגי מבסיס חיל האוויר שלה הנקרא "חמיימים" ליד לאד'קיה בסוריה באמצעות מטוסי "איליושין 76" שנחתו בבסיס.

כמו כן פורקו סוללת הגנה אווירית מסוג אס-400 וכמה מסוקי תובלה.

גורמים רוסיים אמרו לעיתון "א-שרק אל אווסט" כי רוסיה מוכנה לנסיגה מלאה מסוריה אם לא תגיע להבנות עם המשטר החדש.

להערכת הגורמים האלה, לפינוי הכוחות הרוסיים משטח סוריה יהיו השלכות משמעותיות על האינטרסים האסטרטגיים של רוסיה.

הציוד שפונה איננו מסמל כוונה לסיים לגמרי את הנוכחות הצבאית בסוריה, רוסיה מנהלת מאחורי הקלעים משא ומתן עם המשטר החדש בסוריה במגמה להמשיך את שהותה הצבאית במדינה, למרות חילופי השלטון ובריחתו של בן בריתה הנשיא המודח בשאר אלאסד למוסקבה.

פרשנים סורים אומרים כי למרות הצהרות קודמות של הקרמלין כי מוסקבה ממתינה להתייצבות המשטר החדש,רוסיה כבר קרובה להסכם עם המשטר החדש כי היא תוכל להמשיך  ולהחזיק בשני הבסיסים הצבאיים שהקימה בסוריה: שדה התעופה הצבאי בחמיימים והנמל הימי בטרטוס.

עד כה אין אישור רשמי ממוסקבה כי הושגה הסכמה כזו.

רוסיה חתמה באוגוסט 2015 על הסכם עם נשיא סוריה בשאר אסד שמאפשר נוכחות צבאית במדינה לתקופה של 49 שנים, עם אופציה להארכה בהסכמת שני הצדדים.

בסיס חיל האוויר הרוסי שהוקם בחמיימים הפך למרכז האווירי של רוסיה בכל המזרח התיכון, הבסיס הימי של רוסיה בטרטוס הוקם כבר ב-1971 במסגרת הסכם בין הנשיא האב חאפז אלאסד לבין ברית המועצות, אך הוא שודרג באופן רציני בשנת 2017 והוא מהווה כיום את הנמל הימי הקבוע היחידי של רוסיה במזרח התיכון.

לפינוי הבסיסים הרוסיים בסוריה יש  השלכות מסוכנות, גורמי ביטחון בישראל אומרים כי הדבר יפגע משמעותית במעמדה האזורי של רוסיה וביכולותיה להשפיע על המזרח התיכון, שלא לדבר על ההשפלה הגדולה הכרוכה בכך.

הדבר יפגע גם ביכולתה להשפיע על צפון אפריקה ודרום אירופה, במיוחד נוכח המתיחות הגבורת בינה לבין המערב על רקע המלחמה באוקראינה.

שני הבסיסים הצבאיים האלה בסוריה משמשים כמרכזים אסטרטגיים למבצעים של הצבא הרוסי באזור הים התיכון ובצפון אפריקה.

רוסיה מקוה להגיע להבנות עם המשטר הסורי החדש למרות שהנשיא פוטין התבטא בעבר כי ארצו "מוכנה לסיים את הנוכחות הצבאית של בסוריה בתוך זמן קצר אם יהיה צורך בכך".

מומחי כלכלה אמרו לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי פינוי הבסיסים הרוסיים מסוריה יחייב את מוסקבה למצוא דרכים חדשות לשימור הנוכחות הצבאית הרוסית באפריקה שכן הבסיסים האלה שימשו כצומת לוגיסטי להעברת סחורות אזרחיות וצבאיות לאפריקה, במיוחד לצפון ומרכז היבשת, כולל לוב, מאלי, ניז'ר וסודאן.

ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא כי רוסיה תעשה הכל כדי להאריך את תקופת הנוכחות הצבאית שלה בסוריה ככל שניתן כדי לצמצם את הפגיעה באינטרסים הביטחוניים החיוניים שלה.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי