אסטרטגיית המשא ומתן של חמאס לסיום המלחמה

תנועת חמאס רואה במשא ומתן לשחרור החטופים כהזדמנות לצרוב בתודעה הפלסטינית "תמונת ניצחון" במלחמה ולהציג את הטבח בישובי עוטף עזה כנקודת מפנה אסטרטגית והיסטורית במאבק נגד ישראל. גורמים בחמאס אומרים כי המחבלים הבכירים שישוחררו בעסקת החטופים ישולבו בתפקידי מפתח בזרוע הצבאית של חמאס וימשיכו במאבק נגד ישראל.

תנועת חמאס רואה בעסקת שחרור החטופים הזדמנות לממש את רצונה לשרוד ברצועת עזה ולמרות ההצלחות הצבאיות של ישראל בפירוק הזרוע הצבאית שלה להציג "תמונת ניצחון" על ישראל ולצרוב בתודעה הפלסטינית את הטבח ב-7 באוקטובר כנקודת מפנה אסטרטגית והיסטורית בעימות עם ישראל שבו הצליחה התנועה להפתיע את צה"ל ולהשיג ניצחון על ישראל.

גורמים בכירים ברצועת עזה המקורבים לחמאס אומרים כי עסקת החטופים שבמסגרתה ישוחררו מאות מחבלים השפוטים למאסרי עולם על רצח ישראלים תירשם בהיסטוריה של המזרח התיכון כתבוסה ישראלית  ותנועת חמאס תמשיך גם בעתיד לחטוף ישראלים בשטחי יהודה ושומרון, בשטח ישראל עצמה ובחו"ל כדי להשיג הישגים צבאיים ומדיניים.

לדבריהם, ההנהגה הישראלית הוכיחה כי למרות הישגיה הצבאיים במלחמה, היא איננה יכולה לעמוד בלחץ הרחוב הישראלי ובדעת הקהל הישראלית שתומכת ברובה, על פי סקרי דעת הקהל, בשחרור כל החטופים והפסקת המלחמה ברצועת עזה, בדיוק כפי שדורשת תנועת חמאס.

ביטאון חמאס "אלריסאלה" פירסם השבוע מאמר מפרי עטו של איאד אברהים אלקרא שבו נכתב:

"סוגיית השבויים תופסת מקום מרכזי במשא ומתן, כאשר חמאס מחזיקה במספר רב של שבויים ישראלים ומשתמשת בהם כקלף מיקוח עיקרי. במסגרת מבצע "מבול אל-אקצא", הכירה ישראל בכך שחלק מהשבויים נהרגו במהלך ניסיונות חילוץ כושלים, מה שהגביר את הלחץ הציבורי על ממשלת ישראל.

חמאס שואפת להשיג הישגים הומניטריים ומדיניים במשא ומתן, כמו הפסקת המתקפות, החזרת עקורים והסרת המצור על רצועת עזה. השימוש בשבויים כקלף מיקוח מיועד להביא להישגים הומניטריים משמעותיים, תוך ניצול הלחץ הבינלאומי על ישראל להרגעת המצב בעזה".

במאמר מאשרת תנועת חמאס כי קטאר "ממלאת תפקיד מרכזי כמתווכת ותומכת כלכלית ופוליטית חשובה של חמאס"  וכי גם לטורקיה יש תפקיד חשוב והיא "מספקת לחמאס תמיכה מדינית ודיפלומטית, ובכך מאפשרת לה גמישות בזירה הבינלאומית."

חמאס טוענת כי " למרות ההסלמה הצבאית המתמשכת, התנועה נחושה להשיג את מטרותיה הלאומיות, תוך שהיא נהנית מתמיכה ציבורית ואזורית משמעותית".

חמאס רואה בנושא החטופים הישראלים מנוף לחץ עיקרי על ישראל להשיג את מה שהיא לא הצליחה להשיג בשדה המערכה ובראש ובראשונה הישרדות בשלטון ברצועת עזה ותחילת השיקום של כוחה הצבאי בהתבסס על מאות המחבלים הרוצחים שישוחררו בעסקת חילופי השבוייןם עם ישראל ויאיישו תפקידי פיקוד בזרוע הצבאית שלה.

גורמים בחמאס אומרים כי  ברצועת עזה תימשך מלחמת הגרילה נגד כוחות צה"ל אבל המאבק העיקרי יעבור לזירת יהודה ושומרון וכי גם אם התנועה תיאלץ להסכים לגירוש מחבלים בכירים לחו"ל, הרי שהגוף המכונה "מטה הגדה" שממוקם באיסטנבול שבטורקיה ימשיך לפעול ולהכווין פיגועים משטח יהודה ושומרון.

המאמר בביטאון "אלריסאלה" משבח  את יכולת המשא ומתן של הנהגת התנועה ונכתב בו כי " חמאס הפיקה לקחים מניסיונות מו"מ קודמים, כמו עסקת שליט, שבה השיגה הישגים משמעותיים למרות הלחצים. ההתנהלות שלה במערכת "מבול אל-אקצא" הצביעה על יכולתה לנהל משא ומתן בצורה אפקטיבית, מה שחשף את הכישלון הישראלי להשיג את מטרותיו, כפי שהודו בכך בכירים ישראלים, כולל הגנרל יצחק בריק".

המאמר טוען כי חמאס מפגינה "גמישות טקטית שמאפשרת לה להסתגל לשינויים אזוריים ובינלאומיים" וכי התמיכה האזורית והבינלאומית והלחץ על ישראל מסייעות לה " להמשיך בהתנגדות ולהשיג הישגים מדיניים והומניטריים משמעותיים".

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי