ההתחזקות הטורקית בסוריה – האיום החדש על ישראל

מערכת הביטחון הישראלית עוקבת בדאגה אחרי המתרחש בסוריה והאפשרות שטורקיה תשתלט עליה ותהווה איום חדש על ישראל. הנשיא ארדואן מכשיר את האסלאם הג'יהאדיסטי לשלוט בסוריה ומציג אותו כאסלאם פוליטי.

מערכת הביטחון הישראלית עוקבת בדאגה רבה אחרי המתרחש בסוריה בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד, גורמי ביטחון בכירים אומרים כי ההשפעה הגוברת של טורקיה היא מדאיגה מאוד ויש לה השלכות על הביטחון הלאומי של מדינת ישראל.

דו"ח הועדה של יעקוב נגל, שהיה היועץ לביטחון לאומי, לבחינת תקציב הביטחון של ישראל שפורסם ב-6 בינואר מצביע על אפשרות ממשית להעמקת המעורבות הטורקית באזור כחלק ממאמציה “להחזיר את העטרה העות’מאנית ליושנה”.

בדו"ח נכתב במפורש כי "“נפילת המשטר הסורי ותהליך ההתבססות של כוחות חדשים באזור עשויים ליצור איומים חדשים על ישראל. בין היתר, עלולה להיווצר מציאות שבה כוח סורי קיצוני, בעל אידיאולוגיה אנטי-ישראלית מובהקת, יחליף את המשטר הקודם. תרחיש כזה עשוי להיות מסוכן אף יותר מהאיום האיראני בשל קרבתו לישראל ושליטתו במוקדי כוח אסטרטגיים בסוריה".

הדו"ח קובע כי נוכחות כוחות טורקיים או שליחי טורקיה בשטח סוריה עלולה להוות איום ישיר על ישראל, הן ברמה האסטרטגית והן ברמה המבצעית. שאיפותיה של טורקיה לשמש ככוח מרכזי במזרח התיכון, יחד עם תהליך התבססותה הצפוי בסוריה, עלולות להציב את ישראל בפני אתגרים ביטחוניים חדשים בגבולה הצפוני.

ניתוח המצב בדו”ח מציין כי נוכחות כזו עלולה לערער את היציבות האזורית ולהוביל לעימות ישיר בין ישראל לטורקיה, תרחיש שישראל תידרש להיערך אליו.

דו”ח ועדת נגל מתריע כי ההתחזקות הטורקית בסוריה עלולה לספק בסיס לפעילות של כוחות פרוקסי סוריים, העלולים לפעול כשליחים של טורקיה.

מדובר בכוחות קיצוניים שעלולים שלא לקבל את קיומה של ישראל ולפעול לחיכוך ישיר עמה.

הדו”ח מתאר את התרחיש הזה כאיום פוטנציאלי חמור, שעשוי להיות מסוכן אף יותר מהאיום האיראני בשל קרבתו לישראל.

הנשיא ארדואן מנסה להחיות את האימפריה העות'ומנית

 

סימן ברור לכוונותיו של נשיא טורקיה ניתן למצוא בדברים שהוא אמר בחודש שעבר במהלך הועידה השמינית של מפלגת השלטון הנקראת ה"הצדק והפיתוח" שהתכנסה לאחר נפילת משטרו של בשאר אסד.

"מנהיגי האופוזיציה הטורקית תמיד שואלים מה טורקיה עושה בסוריה? אני אומר להם, האם אתם יודעים למה טורקיה נמצאת בסוריה ולמה יש לה את העמדות האלה? אם האזור לא היה מחולק אחרי מלחמת העולם השנייה, הערים חלב, שאם,חמה וחומס היו נשארות ערים טורקיות כמו הערים גאזי, אנטב ואיסטנבול והיינו עדיין מדינה אחת". הדגיש ארדואן.

גורמים באופוזיציה הטורקית אומרים כי המדיניות האזורית של ארדואן נועדה להחיות את הח'ליפות העות'מנית וכי הוא רוצה להשתלט על סוריה בצורה מתוחכמת, לכן הודיע גם שר החוץ הטורקי הקאן פידאן על כך שטורקיה תקים בסיסי צבא בתוך שטח סוריה עם מערכות הגנה אווירית כדי להגן עליה מפני הפצצות של חיל האוויר הישראלי, על פי פירסומים בעיתונות הטורקית, טורקיה תעזור גם לשליט החדש של סוריה, אבו מוחמד אלג'ולאני, לבנות את הצבא הסורי החדש ותספק לו אמצעי לחימה במקום אמצעי הלחימה שהשמידו באחרונה מטוסי חיל האוורי הישראלי.

להערכה הזו שותפים גם גורמים בכירים במערכת הביטחון הישראלית.

אבו מוחמד אלג'ולאני הוא הנשק הסודי של ארדואן

על פי גורמי מודיעין מערביים, טורקיה עמדה מאחורי הפלתו של משטר בשאר אסד בסוריה, היא ציידה במהלך השנה האחרונה את המורדים בסוריה בנשק ובמודיעין על הצבא הסורי ודחפה אותם לצאת למערכה נגד צבא סוריה לאחר שהושג הסכם הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה בלבנון, דבר שהביא בתוך מספר ימים לנפילת משטרו של בשאר אסד.

על פי גורמי ביטחון בישראל,טורקיה עברה לתמיכה גלויה בארגון "הייאת תחריר א-שאם" בראשותו של אלג'ולאני ובקבוצות שמזוהות עמו החל משנת 2017 ודאגה לחמש אותן בנשק.

לדבריהם, הנשיא ארדואן איפשר מעבר של מחבלים ג'יהאדיסטים מאזור הקווקז וצ'צ'ניה לשטח סוריה , דרך טורקיה, כדי לנסות ולערער את משטרו של בשאר אסד.

על פי גורמים ביטחוניים, הנשיא ארדואן "מלבין" כעת את אבו מוחמד אלג'ולאני וארגונו "הייאת תחריר א-שאם, מארגון טרור סלפי ג'יהאדיסטי לארגון מוסלמי פוליטי שמשתייך לתנועת "האחים המוסלמים".

"כך הופך אבו מוחמד אלג'ולאני, ששינה את שמו לאחמד א-שרע, לנשק הסודי של ארדואן באמצעותו הוא משתלט על סוריה", אומר גורם ביטחוני בכיר.

משטר אסד ראה בתנועת "האחים המוסלמים" סכנה גדולה לשלטונו בסוריה, הנשיא האב חאפז אלאסד עשה טבח גדול בחברי התנועה הזו והרג כ-40 אלף מהם בעיר חמאה בפברואר 1982.

גם בנו, בשאר אסד, המשיך ברדיפת תנועת "האחים המוסלמים" ואסר על פעילותה במדינה.

נפילתו של משטר בשאר אסד  איפשרה לתנועת "האחים המוסלמים" לחזור ולפעול בסוריה.

אבו מוחמד אלג'ולאני וארגונו "הייאת תחריר א-שאם"  משתלבים עכשיו באיסלאם הפוליטי של תנועת "האחים המוסלמים" תחת הסיסמא "מי שמשחרר הוא שמחליט".

"שלטון המעבר" של אלג'ולאני מתאפיין בנסיון לעבור  מארגון טרור לממשל רשמי שדוגל בשלטון החוק, בחוקה ובעריכת בחירות חופשיות, על פי המודל הטורקי.

שלטונה של משפחת אסד בסוריה ב-50 השנים האחרונות היה שלטון חילוני וכלל לא מובטח לאלגו'לאני שהעם הסורי, במיוחד המוסלמים הסונים שבתוכו, יקבלו את שלטון השריעה של "האחים המוסלמים", כבר עכשיו יש התנגדות עממית לשינויים שעושה המשטר החדש בתוכניות הלימוד בבתי הספר אליהן הוא מכניס תכנים אסלאמיים והניסיון שלו לכפות  תפילות המוניות בימי שישי במקומות ציבוריים כמו ברחבת האוניברסיטה בדמשק.

תנועת "האחים המוסלמים" נכשלה  בשלטון בתוניסיה ובמצרים וסולקה ממנו בעיקר בגלל המצב הכלכלי הקשה והתנגדות הרחוב לקבל את משטר השריעה הנוקשה.

סביר להניח שלמשטרו של אבו מוחמד אלג'ולאני  מצפה גורל דומה, העם הסורי על עדותיו השונות שהתרגל למשטר החילוני של משפחת אסד לא יסכים כנראה לקבל משטר דתי אסלאמי שיכפה עליו את השריעה המוסלמית.

לכן, כלל לא ברור אם הנשיא ארדואן יצליח להשתלט על סוריה בטווח יותר רחוק, מוקדם מדי לשפוט, העם הסורי נהנה כעת מהחופש שיש לו אחרי נפילתו של הדיקטטור האכזרי בשאר אסד, אבל הוא לא יסכים כנראה לקבל דיקטטורה אחרת אסלאמית קיצונית.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי