תושבי הרצועה משלמים את מחיר הסרבנות של חמאס

תושבי הרצועה משלמים מחיר כבד על סירובו של ארגון חמאס לנהל משא ומתן עם ישראל כדי לשוב למתווה וויטקוף לשחרור חטופים. במקביל,הזעם ברצועת עזה על הנשיא טראמפ הוא עצום, התושבים מאשימים אותו כי הוא מחפש פתרון לרצועת עזה שתפור למידותיה של ישראל.

חמאס מגלה עמדה סרבנית תקיפה לכל הצעות הפשרה לחזרה למשא ומתן עם ישראל על שחרור החטופים הישראלים על פי מתווה וויטקוף, דבר שהביא לסנקציות ישראליות על רצועת עזה, כמו ניתוק החשמל,הפצצת אווייריות מסיביות, פינוי אוכלוסיה דרומה ותחילת פעילות קרקעית.

את מחיר הסרבנות של חמאס כבר משלמים תושבי הרצועה,שחלק לא מבוטל מהם הם תומכי חמאס.

תושבים ברצועה מספרים כי אחרי הסכם הפסקת האש, חזר אליהם מעט מהביטחון העצמי והם הניחו כי המלחמה בדרך לסיום, אבל עכשיו הם חטפו זעזוע מחדש,במיוחד אלה ששבו לבתיהם ההרוסים בצפון הרצועה, עכשיו הם יצטרכו לפנות אותם ושוב לרדת דרומה.

המוות ממשיך להכות בתושבי הרצועה, ההפצצות המסיביות של חיל האוויר הישראלי פוגעות בהם מכיוון שביניהם מסתתרים מחבלי חמאס שמשתמשים בהם כמגן אנושי.

הנשיא טראמפ מתגלה כידיד אמת של ישראל, הזעם הפלסטיני עליו הוא עצום,הוא מחפש פתרון לרצועת עזה ליום שאחרי המלחמה,אחת מאותן חלופות לפתרון המצב שהוא מצא, תוכנית ההגירה, התוכנית הזו נחשבת בעיני תושבי הרצועה כצינית ומבזה עד כדי לעג , הפלסטינים בעזה אומרים כי טראמפ שואף להשתלט על עזה באופן אישי ולהפוך אותה לאזור נופש עם גורדי שחקים, מתוך ראייתו כקבלן שמבחינתו בני אדם ואדמות הם בעיקר מקורות לרווח.

גורמים פלסטינים ברצועה מאשימים כי "בתפיסת עולמו הקפיטליסטית חסרת הרחמים של הנשיא טראמפ, האדם נתפס כמשאב שניתן לגרשו, לעקור אותו ממקומו, או אף להשמידו אם יש בכך צורך, וכל זה לטובת צבירת הון".

לדבריהם, החלטותיו של טראמפ – מהתעקשותו על הפסקת אש ועד להצהרתו ההיסטורית על רצונו להפוך את עזה לנדל"ן יוקרתי תוך הגירת תושביה –" התאפיינו בשרירותיות והיעדר כל עקביות אסטרטגית".

לדבריהם, כשהנשיא טראמפ נכשל בניסיונו לכפות תוכנית הגירה על הפלסטינים ולהפוך את עזה לאזור נופש בינלאומי, הוא בחר להקשיב לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ולתמוך במתקפה ישראלית רחבת היקף ברצועה – מתוך אמונה כי פעולה זו תסייע להבטיח את שליטת ישראל ותסלק כל התנגדות פלסטינית אפשרית.

גישה זו הביאה לכך שהפלסטינים, שיש להם קורבנות רבים ברצועת עזה, מצאו עצמם ללא גיבוי או תמיכה אמיתית מצד העולם הערבי, שנותר מפוצל ולא הצליח לגבש תגובה משמעותית שתוכל לבלום את ההסלמה ואת המשך הסבל.

כשסירבו הפלסטינים והעולם הערבי לתוכניתו של טראמפ, הוא לא היסס להישמע לרצונותיו של נתניהו, " שכן תושבי עזה נתפסו בעיניו ובעיני ישראל כמכשול שעדיין יש להסיר. מבחינת טראמפ, ישראל דומה לו , היא  בת ברית חזקה באזור עשיר במשאבי אנרגיה, שיש להשתלט עליו באופן מוחלט וללא אתגרים."

גם הרשות הפלסטינית מוצאת את עצמה במצב עגום. היא ניסתה להציג את עצמה כמייצגת הלגיטימית של הפלסטינים ולזכות בתמיכת וושינגטון לקראת מה שכונה "היום שאחרי" ברצועת עזה, אך בפועל היא נדחקה לשוליים.

גורמים בכירים בתנועת פת"ח אומרים כי הפסגה הערבית המיוחדת שהתכנסה בקהיר כדי לדון במצב הפלסטינים לא הצליחה לייצר תגובה אמיתית לאירועים. ככל שמדובר בישראל וביחסיה עם מדינות ערב, הפלסטינים נותרים להתמודד לבד עם המציאות האכזרית, מאז שישראל חידשה את הלחימה,כבר כמה לילות קשים עוברים על הפלסטינים ברצועת עזה ותהליכי ההסתגלות למצב החדש הם מורכבים ומסובכים תחת ההפצצות הישראליות.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי