ארה"ב נחושה לחסל לגמרי את פרוייקט הגרעין של איראן, כך הודיע השבוע מייק וולטס, היועץ לביטחון לאומי של ממשל טראמפ.
בראיון לרשת CBS אמר וולטס: "אנחנו רוצים פירוק מוחלט של פרוייקט הגרעין האיראן, איראן חייבת לוותר על תוכניתה באופן שניתן יהיה לאמת אותו לעיני כל העולם".
עוד אמר: "כפי שהנשיא טראמפ ציין, אנחנו מתקרבים לנקודת רתיחה. כל האפשרויות על השולחן, והגיע הזמן שאיראן תוותר לחלוטין על השאיפות שלה להשיג נשק גרעיני".
וולטס הזהיר כי "אם איראן תשיג נשק גרעיני, המזרח התיכון ייקלע למרוץ חימוש גרעיני, וזה בלתי מתקבל על הדעת מבחינת הביטחון הלאומי שלנו". עם זאת, הוא ציין שעדיין יש סיכוי לדיפלומטיה בין וושינגטון לטהראן. למרות שכל האופציות מונחות על השולחן.
דבריו של וולטס נאמרו לאחר שהשליח המיוחד של נשיא ארה"ב, סטיב וייטקוף, ציין כי המסר ששלח הנשיא דונלד טראמפ למנהיג העליון של איראן, עלי ח'מינאי, נועד למנוע הסלמה.
וייטקוף הפנה דברים לאיראן ואמר: "עלינו ליצור מנגנון אימות כדי שאף אחד לא יחשוש מהאפשרות שהחומרים הגרעיניים שלכם יהפכו לנשק , מכיוון שהאלטרנטיבה אינה מוצלחת במיוחד".
הוא הדגיש כי מטרתו של הנשיא טראמפ היא להימנע מעימות צבאי באמצעות יצירת אמון עם איראן. לדבריו, "המסר לא היה איום אלא קריאה לדיאלוג".
"אנחנו לא צריכים לפתור הכול צבאית", הוסיף וייטקוף בריאיון ל"פוקס ניוז".
"המסר שלנו לאיראן הוא: בואו נשב יחד ונראה אם נוכל באמצעות דיאלוג ודיפלומטיה להגיע לפתרון הנכון. אם נצליח – נהדר. אם לא, האלטרנטיבה אינה טובה".
גורמים מדיניים אומרים כי הנשיא טראמפ חזר לאמץ את אסטרטגיית "הלחץ המקסימלי" על איראן,אותה אסטרטגיה שנקט בה במהלך כהונתו הראשונה, הכוללת מאמצים להביא את ייצוא הנפט האיראני לרמה של אפס.
מאז חזרתו לבית הלבן בינואר השנה, הוטלו ארבעה סבבים של סנקציות על איראן.
טהראן, מנגד, ממשיכה מאז אפריל 2021 להעשיר אורניום לרמה של 60%, היא מתקרבת לרמת העשרה של 90% הנדרשים לייצור נשק גרעיני, ובכך חורגת בהרבה מהמגבלה שנקבעה בהסכם הגרעין (3.67%).
איראן טוענת שמטרותיה אזרחיות בלבד, אך מדינות המערב והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מזהירות שאין לכך הסבר אזרחי אמין.
מנהל סבא"א, רפאל גרוסי, הזהיר כי "הזמן אוזל" להשגת הסכם שיבלום את תוכנית הגרעין האיראנית.
גרומים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי בראיון לפודקאסט של העיתונאי השמרני טאקר קרלסון, חשף סטיב וויטקוף בתחילת השבוע כי המסר האחרון ששלח טראמפ להנהגה האיראנית מעיד על אפשרות של שינוי מהותי ביחסים בין וושינגטון לטהראן.
שינוי זה מבוסס על משוואה ברורה, גם אם קשה למימוש: "תמריצים כלכליים תמורת ויתור מוצהר על תוכנית הגרעין".
אמנם המשוואה הגלויה הזו מעניקה לאיראן הבנה ישירה וברורה של האסטרטגיה ודרישותיו של הנשיא טראמפ וגם של הדרך המתאימה לנהל מולו משא ומתן, אך היא גם מציבה את המנהיג העליון עלי ח'מינאי בפני אתגר משמעותי: להסכים לשבת לשולחן המו"מ עם ארה"ב, בשעה שהיא מפגינה עוצמה וללא ויתורים או ערבויות מוקדמות.
החשיבות בדבריו של וייטקוף היא בכך שהם משקפים מאפיין מרכזי המבדיל את עידן טראמפ מעידן ביידן: הסתמכותו המובהקת על "דיפלומטיה אישית" ותפקידה המרכזי בדינמיקות של קבלת ההחלטות.
הנשיא טראמפ הוא אדם שמקבל החלטות ישיר וחד, הנותן תמיכה מלאה וברורה למי שמייצג אותו ישירות במו"מ – מה שמסביר את עמדת הכוח האמריקאית ואת הבהירות שמאפיינת את התנהלותה במשא ומתן.
"אמריקה החדשה" של הנשיא טראמפ מעדיפה עסקאות גלויות וישירות על פני עקרונות מופשטים, תוך חשיפת האינטרסים שלה ללא כיסוי אידיאולוגי.
לנוכח המציאות זו, העולם המתעצב במהירות מציב את המזרח התיכון מול הצורך להיערך לריאליזם החדש של טראמפ, עם מודעות עמוקה הן להזדמנויות שהוא מציע והן לסיכונים שהוא טומן בחובו.
כיצד הגיבה איראן?
שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י אמר כי האסטרטגיה של איראן היא "משא ומתן בלתי ישיר" עם וושינגטון, הוא שלל את האפשרות למלחמה עם ארצות הברית, אך הדגיש כי "רמת המוכנות הגבוהה" במדינה מהווה גורם מרתיע בפני כל איום חיצוני. עם זאת, הוא הבהיר שאיראן "ערוכה גם לתרחיש של מלחמה".
סוכנות הידיעות הרשמית "אירנא" ציטטה את דבריו של עראקג'י בפני צוותי החילוץ של הסהר האדום: "הכוחות המזוינים, צוותי ההצלה, הממשלה והעם – כולם במצב כוננות ומוכנות".
עראקג'י הדגיש כי "רמת המוכנות באיראן מונעת מכל גורם לשקול תקיפה נגדנו, בשל הבנתם של כולם את ההשלכות החמורות שעלולות לנבוע מכך".
לדבריו, "אני משוכנע שלא תהיה מלחמה, משום שאנחנו ערוכים לחלוטין לתרחיש כזה".
בהמשך, הבהיר עראקג'י לעיתונאים כי "הרפובליקה האסלאמית לא תיכנס למשא ומתן ישיר עם ארצות הברית תחת משטר של סנקציות מקסימליות ואיומים".
"המדיניות שלנו ברורה: אין מו"מ ישיר עם וושינגטון תחת לחץ ואיומים", אמר והוסיף: "אם לא נראה שינוי מהותי בגישת הצד השני כלפי העם האיראני, עמדתנו הנחושה תישאר ברורה וחד-משמעית".
הוא ציין כי "על אף שהדלת נותרת פתוחה לדיאלוג עקיף, לא נוכל לנהל שיחות ישירות בצל מדיניות עוינת והאשמות חוזרות ונשנות".
טהראן קיבלה החודש מסר מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהעניק לה ארכה בת חודשיים ימים להחליט אם להיכנס למו"מ חדש או להתמודד עם אפשרות של פעולה צבאית.
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, סירב להצעת השיחות וכינה אותה " הצעה מטעה", תוך שהוא מזהיר כי מו"מ עם ממשל טראמפ "יגביר את הסנקציות ויעצים את הלחץ על איראן".
בראיון טלוויזיוני אמר עראקג'י כי המסר של טראמפ "דומה יותר לאיום, אך יש בו גם הזדמנויות", והבטיח שטהראן תגיב עליו בקרוב.
לקראת משא ומתן עקיף?
איראן רמזה על אפשרות לנהל משא ומתן עקיף עם וושינגטון, דרך ערוצי תקשורת ומדינות מתווכות, בהן שווייץ.
אמצעי התקשורת באיראן מדווחים כי האסטרטגייה של איראן היא בלתי ניתנת לשינוי והיא לא לנהל שיחות ישירות עם ארה"ב.
איראן הגבירה את הכוננות הצבאית שלה, ביצעה תרגילים והציגה מערכות נשק חדשות, כולל טילים באיים במפרץ הפרסי. מפקד חיל הים של "משמרות המהפכה", עלי רזא תנקסירי, הדגיש כי חיזוק הכוח הצבאי עומד בראש סדר העדיפויות, בהתאם להוראות ח'מינאי.
קהילת המודיעין האמריקאית הזהירה כי ישראל עשויה לשקול תקיפות נרחבות על מתקני הגרעין האיראניים במחצית הראשונה של השנה, תוך ניצול חולשתה היחסית של איראן.
טראמפ עצמו הביע נכונות לשקול פעולה צבאית או לתמוך במבצע ישראלי נגד איראן, אך הבהיר כי יעדו המועדף הוא עסקה שתמנע ממנה פיתוח נשק גרעיני.
במקביל למתיחות הגוברת, איראן ממשיכה לתגבר את כוחותיה הצבאיים ולהיערך לכל תרחיש. בשבת האחרונה הציגו "משמרות המהפכה" מערכות טילים חדשות בשלושה איים במפרץ הפרסי – אבו מוסא, טנב הגדולה וטנב הקטנה – וטענו שהן מסוגלות לפגוע ב"ספינות ואויבים באזור".
מפקד הכוחות היבשתיים של צבא איראן, קיומרת' חידרי, הבהיר כי "הכוחות שומרים על רמת מוכנות גבוהה" וכי הגבולות הם "קו אדום" שאיראן לא תסבול הפרתו.
חידרי הוסיף במהלך ביקור בגבול המערבי של איראן: "אנו במצב של כוננות מתמדת להתמודדות עם כל איום או אתגר אפשרי. לא נסבול אף איום שיפגע בביטחון הלאומי של איראן".
עוד אמר חידרי: "אבטחת הגבולות היא בראש סדר העדיפויות של הכוח היבשתי בצבא האיראני, והגבולות מבחינתנו מהווים קו אדום שלא ניתן להפר אותו".
על רקע המתיחות האזורית והמתיחות מול ארצות הברית, האירועים הללו מדגישים את התגברות החשש מפני הסלמה צבאית פוטנציאלית, בזמן שהמשא ומתן על תוכנית הגרעין עדיין תקוע ומצב הכלכלה האיראנית מוסיף להידרדר.
מבחינת האמריקנים, הכדור הוא במגרשה של טהראן וההנהגה האיראנית צריכה להחליט לאן מועדות פניה, גורמים מדיניים בירושלים מקווים שהמגעים למשא ומתן בין ממשל טראמפ לשלטון האיראני יעלו על שרטון מכיוון שנוצרו התנאים המתאימים להכות בעוצמה צבאית חזקה את פרוייקט הגרעין האיראני, במינימום אבידות, ואסור להחמיץ את ההזדמנות הזו.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"