במכה אווירית מפתיעה, חיסלה ישראל ב-18 במרץ כמה מנהיגים בכירים של חמאס במערכת הפוליטית והממשל האזרחי של ארגון הטרור.
הבולט שבהם היה עיצאם א-דעליס, שנחשב לראש ממשלת חמאס ברצועה,הדמות השלטונית הבכירה שהייתה הכוח מאחורי הקלעים של ממשל חמאס ברצועה.
בתפקידו הוא שימש כראש ועדת המעקב הממשלתית, ובפועל היה מי שהניע את גלגלי מנגנוני השליטה האזרחיים של חמאס ברצועת עזה.
א-דאעליס הקים רשת עניפה של שליטה אזרחית שמתפקדת כממשל אזרחי משומן היטב, תחת פיקודו פעל המערך המוניציפאלי: העיריות, מערכי הסיוע, והחלוקה של הסיוע ההומניטרי – כל אותם מנגנונים שבהם מחזיק חמאס להעמקת שליטתו באוכלוסייה העזתית.
הוא דאג לשליטה הדוקה של חמאס על השירותים הבסיסיים היום יומיים לאזרחים – אספקת מים וחשמל, שירותי ניקיון ועוד, כך גברה התלות של האוכלוסייה העזתית בחמאס.
עכשיו, חמאס מתכנן לנצל את האירוע כדי להעביר מסר לרש"פ, לישראל ולשאר מדינות העולם, חמאס הודיע כי אין בכוונתו להמשיך לשלוט ברצועת עזה לאחר המלחמה עם ישראל.
ההודעה נימסרה בעקבות ההחלטה שלא למנות מחליף לראש ועדת המעקב הממשלתית ברצועה,ראש ממשלת הצללים של חמאס, עיצאם אל-דעאליס, שחוסל על ידי ישראל .
פרשנים פלסטינים טוענים באמצעי תקשורת ערביים שונים כי ההחלטה נתפסת כמהלך משמעותי שעשוי לתרום לסיום הפיצול הפלסטיני ולהיענות ליוזמות מתווכים בנושא זה, לצד סיוע בקידום מאמצי שיקום הרצועה ללא חסמים פוליטיים.
על פי דיווחים בתקשורת הערבית,כתוצאה מהמלחמה האחרונה בעזה, חמאס התמודד עם לחצים גוברים, הן מבית והן מחוץ, שקראו להסדרת הממשל בעזה על בסיס ראייה לאומית רחבה, שתשקף את כלל העם הפלסטיני, חמאס מתכוון להעביר את ניהול ענייני הרצועה לוועדה אזרחית שאינה משויכת למפלגות פוליטיות.
דובר בחמאס אמר לערוץ הקטארי "אל-ערבי" שההחלטה שלא למנות מחליף לעיצאם א-דעאליס נועדה לפנות את הדרך לכניסת "ועדת הסיוע הקהילתי" לניהול ענייני הרצועה, שהיא בעצם הצעה מצרית.
בשלב זה, לדבריו, ממשיך הממשל לטפל רק בשירותים בסיסיים כדי למנוע מצב של ואקום שלטוני בעיצומה של המלחמה.
לאחר הפסקת האש שנכנסה לתוקף ב-19 בינואר, הציעה מצרים להקים ועדה בת 15 חברים, שתכלול דמויות מקצועיות מהרצועה, ותשמש כממשל מעבר לתקופה של חצי שנה.
הצעה זו זכתה לתמיכה רחבה מצד קבוצות ואישים בעזה, שקראו להתגבר על המכשולים שהציבה הרשות הפלסטינית ברמאללה ולפעול בהתאם להסכמות הבינלאומיות.
בעצומה שעליה חתמו גורמים שונים ברצועה, ציינו החותמים את חשיבות האחריות הלאומית בתהליך זה ואת ההכרה בכך שרצועת עזה היא חלק בלתי נפרד מהמדינה הפלסטינית העתידית.
הפרשן הפוליטי איאד אל-קרא הסביר בראיון לערוץ "אל-ערבי" שהחלטת חמאס נועדה לאפשר את הרחבת תפקידה של "ועדת הסיוע הקהילתי" בניהול ענייני הרצועה, כחלק ממעבר למודל ניהול אזרחי יותר. הוא הדגיש שמדובר בביטוי לגמישות פוליטית של חמאס והתאמה לצורכי השעה בעזה.
מנגד, הפרשן הפוליטי מחמוד חלמי העריך שהמהלך אינו בהכרח ויתור על השליטה ברצועה, אלא ייתכן שמדובר בניסיון להנהיג מודל של ניהול משותף ומבוזר. לדבריו, ייתכן שחמאס שואף להימנע מעימות ישיר עם הדרישות הבינלאומיות לסילוקו מהזירה הפוליטית, ומותיר פתח לפתרונות מדיניים עתידיים.
חלמי ציין כי אחד מהתרחישים האפשריים הוא שחמאס ימשיך להשפיע על הממשל בעזה מאחורי הקלעים, דרך מוסדות אזרחיים וועדות תיאום.
ייתכן גם שחמאס יסכים למבנה ממשל חדש שיאפשר הקמת ממשלת אחדות לאומית שתהיה מקובלת הן על הציבור הפלסטיני והן על הקהילה הבינלאומית.
למרות כל שינוי אפשרי, הדגיש חלמי, חמאס ישאר גורם מרכזי במערכת הפלסטינית, והמשך תפקידו תלוי באיזון העדין בין לחצים פנימיים לבין תהליכים מדיניים שיתפתחו בהמשך.
בישראל לא מתרגשים מההודעות של חמאס ולא קונים את הסבריו,גורמים מדיניים מדגישים כי כל התרחישים לגבי עתיד רצועת עזה יידונו רק לאחר שישראל תמוטט את שלטון חמאס ברצועת עזה, תחסל את כל מחבליו ומנהיגיו או לחלופין לאחר שהם יגורשו לחו"ל.
לפני שזה יקרה, לא יחול שום שינוי בחיי תושבי רצועת עזה.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"