מתי יבקר נשיא מצרים א-סיסי בוושינגטון?

נמשכת המתיחות בין ממשל טראמפ לנשיא מצרים א-סיסי על רקע התנגדותו של הנשיא המצרי לתוכנית ההגירה של טראמפ. גורמים מדיניים בכירים בירושלים מעריכים כי הנשיא א-סיסי לא ייסע לוושינגטון לפגישה עם הנשיא טראמפ עד שלא תיפתר סוגיית "היום שאחרי" המלחמה ברצועת עזה ושיקומה.

גורמים מצרים דוחים את השמועות כי נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי יבקר בקרוב בוושינגון וייפגש עם הנשיא טראמפ.

גורם מצרי אמר ב-30 במרץ לעיתון "א-שרק אל-אוסט" כי הנשיא א-סיסי "לא ינקוט בצעד של ביקור בוושינגטון אלא אם כן קהיר תרגיש ביטחון שההתחייבויות לפרוטוקול ולמנהגים הדיפלומטיים המוכרים יכובדו, וכן שהעמדה של ארה"ב במלחמה ברצועת עזה, בשיקום הרצועה, ובסכסוך הישראלי-פלסטיני תוסדר".

גורמים רשמיים מצריים ואחרים במשרד החוץ האמריקאי אמרו לעיתון "א-שרק אל-אוסט" כי עד כה לא נקבע מועד לביקור.

בתחילת פברואר האחרון, פרסמה הנשיאות המצרית הודעה רשמית בה נאמר כי הנשיא א-סיסי קיבל שיחה טלפונית מטראמפ, והאחרון "הזמין את הנשיא המצרי לביקור בוושינגטון ולהיפגש עימו בבית הלבן".

הנשיא א-סיסי "הזמין את טראמפ לבקר במצרים בהקדם האפשרי, כדי לחזק את היחסים האסטרטגיים בין המדינות, לדון בנושאים ובמשברים המורכבים באזור המזרח התיכון, ולסייע בהבטחת יציבות האזור, וכן להשתתף בפתיחת המוזיאון המצרי החדש".

הבית הלבן פרסם הודעה קצרה על השיחה עצמה, מבלי להזכיר כל הזמנה לביקור מצד א-סיסי או טראמפ, לפי נוסח ההודעה הרשמית האמריקנית.

מאז מופצות,  מפעם לפעם,שמועות בעולם הערבי על ביקור קרוב של  הנשיא א-סיסי בוושינגטון מבלי לקבל אישור או הכחשה מצד הרשויות במצרים או ארה"ב, אך מקור רשמי מצרי אמר ל"א-שרק אל-אווסט" כי "הכחשה רשמית תצא רק כאשר החדשות יגיעו מגורם רשמי, ולא רק מדיווחים בתקשורת".

המקור הסביר כי "הדיפלומטיה המצרית נשענת על כבוד לפרוטוקולים בין מדינות, במיוחד בנוגע לביקורים בין נשיאים, והיא נזהרת מאוד מלהפר את הסדר או להפר את הפרוטוקול, וברגע שהיא תהיה בטוחה בכך, אז יוכל הנשיא א-סיסי לבקר בוושינגטון".

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי מצרים מודאגת מאוד מתרחיש של פגישה קרובה בין הנשיא א-סיסי לבין הנשיא טראמפ בבית הלבן, נוכח מה שקרה בפגישה האחרונה של עבדאללה מלך ירדן עם הנשיא טראמפ בבית הלבן ב-11 בפברואר השנה.

הנשיא טראמפ עשה למלך עבדאללה מארב תקשורתי והביך אותו בכל מה שקשור לאפשרות הגירת תושבים עזתיים מהרצועה לירדן.

הנשיא האמריקני הפתיע את המלך הירדני בכך שהסכים לאפשר שאלות עיתונאים על עמדת ארצו בנוגע לקליטת פלסטינים בניגוד לתוכנית הביקור.

המקור המצרי הרשמי אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט"  כי מערכת היחסים בין קהיר לוושינגטון היא מערכת חזקה, אך לא ניתן להתעלם מכך שהיא סבלה "מכמה צלקות לאחרונה, במיוחד עם ההתעקשות של וושינגטון ומקבלי ההחלטות הגדולים בה, החל מטראמפ וכל הסובבים אותו, על תכנית להגר את הפלסטינים מעזה למצרים וירדן ומדינות אחרות, וכן על הזנחת תוכנית שיקום רצועת עזה שהציגה מצרים ואושרה בפסגת הליגה הערבית, וגם על חוסר נכונותה של וושינגטון למלא את תפקידה ההיסטורי בהתחייבות ישראל להפסקת אש ועמידה בהסכמים עם המתווכות מצרים וירדן".

המקור גם ציין את הצהרותיו האחרונות של שליח הנשיא האמריקני למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, בנוגע למצב במצרים, שגרמו לתסכול בקהיר, רבים רואים בהן "הודעת איום מרומזת" כלפי המדינה.

ויטקוף אמר בראיון בפודקאסט עם המגיש האמריקני, טאקר קרלסון כי "מצרים עומדת בקדמת הבמה… ואני חושב שכל הדברים החיוביים שהתרחשו לאחר הבחירות בעקבות חיסול חסן נצראללה ויחיא סינוואר, יכולים להתהפך אם נאבד את מצרים".

הוא הסביר כי "הנתונים במצרים מצביעים על שיעור אבטלה עצום, כ-45 אחוזים. לא ניתן להמשיך כך. הם (המצרים) במצב כלכלי קשה וזקוקים לעזרה רבה".

המומחה המצרי ליחסים אסטרטגיים, סמיר ראג'ב, אומר כי "הביקור של א-סיסי לאמריקה אינו מטרה, אלא אמצעי להשגת מטרה, וכי הגורם החשוב שיכול לפתוח את הדלת לביקור של הנשיא  א-סיסי בוושינגטון הוא אם "ארה"ב תקבע את עמדתה בנוגע למלחמת עזה והסוגיה הפלסטינית, ותחזור להיות ערבה ומתווכת כפי שהייתה תמיד בנוגע לנושא הזה, ולא כפי שקורה כיום שהיא דוברת ושותפה מלאה של ישראל ללא תנאים, וכמו כן כשהיא תיסוג מתכנית ההגירה של טראמפ המכונה 'הריביירה של המזרח התיכון'".

ראג'ב הוסיף כי "ישנם ערוצים פתוחים בין קהיר לוושינגטון, ואין צורך לביקור ולקשר ישיר, אלא אם כן אותם ערוצים לא מצליחים לפתור את הסוגיות הלא פתורות, ואז ייתכן ויידרש מפגש ישיר בין הנשיאים".

על אף שלא היה קשר ישיר בין א-סיסי לטראמפ מאז השיחה הראשונה בינהם בתחילת חודש מרץ, ישנו קשר מתמשך בין שרי החוץ של שתי המדינות. שר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עטי, ביקר בוושינגטון, נפגש עם מקבילו האמריקאי, מרקו רוביו, ועם מספר בכירים בממשל החדש ובחברי הקונגרס כחלק מ"החיזוק של היחסים הדו-צדדיים והשיתוף האסטרטגי בין מצרים לארה"ב, ולדיון בהתפתחויות האזוריות", כך על פי הודעת מצרים.

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מעריכים כי הנשיא א-סיסי לא ייסע לוושינגטון לפגישה עם הנשיא טראמפ עד שלא תיפתר סוגיית "היום שאחרי" המלחמה ברצועת עזה ושיקומה.

לדבריהם, יחסי מצרים עם ארה"ב נסדקו בעקבות המחלוקת בין נשיא מצרי לנשיא טראמפ על תוכנית ההגירה מרצועת עזה, אולם הנשיא א-סיסי נזהר מאוד שלא להחריף את המחלוקת בגלל התלות המצרית בסיוע הכלכלי השנתי האמריקני למצרים בסך 1.3 מיליארד דולר מדי שנה.

הנשיא א-סיסי מגלה איפוק גדול למרות שבשיחות סגורות עם מנהיגים ערביים הוא קובל על כך ש"ממשל טראמפ אימץ את תפיסת הימין הקיצוני בישראל, עד כדי כך שאין הבדל בין מה שאומרים בכירי הממשל האמריקאי לבין דברים שנאמרים ע"י סמוטריץ' ובן-גביר בישראל".

הגורמים המדיניים אומרים כי ישראל צריכה להתנהל בזהירות מול ממשל טראמפ ולא לאבד את התמיכה הגדולה שיש לה כיום מצד הממשל האמריקני בכל הקשור לרצועת עזה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי