האם הדיפלומטיה מספיקה כדי לעצור את פרויקט הגרעין האיראני?

איראן דוחה את הצעת טראמפ לפרק את פרוייקט הגרעין שלה במתכונת שלוב פירקה את פרויקט הגרעין שלה בשנת 2003. בממשל טראמפ,יש החוששים כי פעולה צבאית נגד אתרי הגרעין עלולה להביא לתוצאה הפוכה אך גורמים מדיניים וביטחוניים בכירים בישראל דוחפים לתקיפה צבאית של אתרי הגרעין האיראניים.

שר החוץ האיראני, עבאס עראקג'י, דחה את הצעתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להגיע להסכם עם איראן על וויתור על תוכנית הגרעין שלה, בדומה לויתור שעשתה לוב על פרוייקט הגרעין שלה בשנת 2003.

עראקג'י  אמר ב-6 באפריל במהלך עדות בפני ועדת מדיניות החוץ בפרלמנט האיראני אמר  כי ארצו "לא ניהלה עד כה שום מו"מ עם ארה"ב", והדגיש את המחויבות של איראן לקיים מגעים באמצעות מתווכים. הוא חזר על התנגדות ארצו למו"מ ישיר עם "צדדים שנוקטים באיומים בכוח".

נשיא ארה"ב, טראמפ, הציב בפני איראן שתי אפשרויות: או להגיע להסכם דיפלומטי בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, או להתמודד עם פתרון צבאי.

הסנאטור הרפובליקני תום קוטון, פרסם בפלטפורמת X ציוץ כי טראמפ "מתכנן להגיע להסכם עם איראן בדומה להסכם עם לוב ב-2003, אך הוא יפציץ אותה אם היא תסרב".

כשנשאל שר החוץ האיראני עראקג'י על התקדים הלובי, הוא השיב: "זה נמצא רק בחלומותיהם".

בינתיים, המתיחות רק הולכת וגוברת בין ממשל טראמפ לאיראן, גורמים מדיניים וביטחוניים בכירים בישראל מקדמים קו ניצי כי הפתרון לפרוייקט הגרעין האיראני חייב להיות פתרון צבאי בלבד והוא השמדת אתרי הגרעין של איראן אחת ולתמיד בהפצצות אוויריות כפי שבעבר חוסלו הכורים הגרעיניים שבנו שליט עיראק צדאם חוסיין ונשיא סוריה בשאר אסד.

גורם ביטחוני בכיר מזהיר כי ההנהגה האיראנית היא מתוחכמת מאוד והיא עלולה לתעתע, כלומר, להסכים כעת להצעת הנשיא טראמפ להסכם גרעין חדש, כדי לשמור על הישרדותה בשלטון, ובתום הקדנציה שלו בעוד 4 שנים להפר את ההסכם ולייצר פצצה גרעינית.

לעומתם, יש גורמים אמריקנים, גם במממשל טראמפ, שחוששים כי פעולה צבאית נגד אתרי הגרעין עלולה להביא לתוצאה הפוכה: דחיפת איראן לפיתוח נשק גרעיני, פגיעה במעמד ובמשאבים האמריקניים, והחלשת המיקוד האסטרטגי בזירות אחרות, כמו סין ורוסיה.

סגן הנשיא ג’יי די ואנס הזהיר באוקטובר האחרון ש"אינטרס אמריקאי לא תמיד חופף לאינטרס הישראלי", ושתקיפה תעלה ביוקר ותפזר את המשאבים.

הנשיא טראמפ מפעיל כעת מדיניות של "לחץ מקסימלי" על איראן להיענות לדרישותיו, ב-30 במרץ אמר טראמפ לרשת NBC: “אם לא נגיע להסכם – תהיה הפצצה. הפצצה מסוג שהם עוד לא ראו כמותה". לדבריו, “ייתכן שלא יושג הסכם, ובמקרה כזה אטיל עליהם מכסים משניים, כפי שעשיתי לפני ארבע שנים”.

האיראנים מנצלים את הויכוח הפנימי בממשל טראמפ על  הדרך שבה יש לנטרל את פרוייקט הגרעין האיראני כדי לנסות וליצור ומבוכה בממשל.

יועץ המנהיג העליון של איראן, עלי לריג’אני, הזהיר לאחרונה: “פסק ההלכה (פתווה) של המנהיג העליון אוסר על נשק גרעיני, אך אם ארה”ב תטעה – איראן תאלץ לפעול לבניית נשק גרעיני, בלחץ דעת הקהל”.

הנשיא טראמפ רואה עצמו כ"אמן העסקאות", ולדברי גורמים מדיניים, תיאורטית תיתכן גם עסקה מסוג אחר.

יש אפשרות ליצירת “הפסקה” במשבר בין ממשל טראמפ לאיראן: הגעה להסכם זמני שבו ארה”ב תקפיא סנקציות נוספות נגד איראן, ואיראן תעצור חלקים מרכזיים בהרחבת תוכניתה הגרעינית, הפוגה כזו עשויה להוות חלון זמן לפתיחה במו”מ כולל – לצמצום מתחים, צבירת אמון, וסיכוי ממשי לדיפלומטיה.

הכדור נמצא במגרשו של הנשיא טראמפ והוא יצטרך להחליט באיזו דרך לבחור כדי לנטרל את פרוייקט הגרעין האיראני.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי