ישראל מעריכה כי איראן תסרב לפרק את פרויקט הגרעין שלה

גורמים מדיניים בכירים כי המשא ומתן בין ממשל טראמפ לאיראן על הסכם גרעין חדש יימשך גם אחרי המפגש הצפוי בעומאן ביום שבת הקרוב.בכירים בדרג המדיני מעריכים כי איראן תנסה להרוויח זמן ומטילים ספק רב בכך הנשיא טראמפ יצליח לכפות על איראן לקבל את המתכונת לפירוק פרויקט הגרעין שכפתה ארה"ב על לוב בשנת 2003.

שר החוץ האיראני, עבאס ערקצ'י, אמר אתמול כי ניתן להגיע להסכם עם ארצות הברית אם זו תגיע לשיחות המתוכננות בין שתי המדינות בעומאן בסוף השבוע "בכוונה אמיתית", כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית (אירנ"א).

 

ערקצ'י אמר עוד: "אם הצד האמריקני יגיע לעומאן עם כוונה אמיתית – נשיג תוצאות", והדגיש כי "המטרה המרכזית שלנו בשיחות הללו היא להשיג את זכויות העם האיראני ולהביא להסרת הסנקציות", כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות הצרפתית.

 

מוקדם יותר הודיע שר החוץ האיראני כי איראן וארצות הברית יקיימו שיחות "עקיפות ובדרג גבוה" בעומאן ביום שבת הקרוב, שעות לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אישר כי ארצו מנהלת שיחות עם טהראן.

 

בפוסט שפרסם בפלטפורמת X כתב עבאס ערקצ'י: "איראן וארצות הברית ייפגשו ביום שבת בעומאן לשיחות עקיפות בדרג גבוה", והוסיף: "זוהי הזדמנות לא פחות משהיא מבחן. הכדור במגרש של ארצות הברית".

 

לפי דיווחים בתקשורת האיראנית הרשמית, את השיחות יובילו עבאס ערקצ'י ושליח ארה"ב, סטיב וויטקוף.

 

באיראן עצמה יש תגובות זהירות מאוד ביחס למשא ומתן בין איראן לארה"ב על הסכם גרעין חדש  שיתחיל בקרוב ביום שבת הקרוב.

 

הנשיא לשעבר חסן רוחאני קרא לניהול שיחות ישירות עם ארצות הברית, כדי להשיג פריצת דרך דיפלומטית בנושא הגרעין הסבוך, לאחר חזרתו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לאסטרטגיית "הלחץ המקסימלי".

 

רוחאני אמר: "במשא ומתן על הסכם הגרעין בשנת 2015, דווקא השיחות הישירות בין שרי החוץ הן שפתחו את הדרך. אם המשא ומתן היה מתנהל בצורה עקיפה – לא היינו מגיעים להסכם, לא תוך שנתיים ולא אפילו תוך עשרים שנה".

 

הוא הוסיף כי "הנסיבות כעת שונות" וקרא להתקדם ב"סגנון הנכון", והוסיף: "במצב הנוכחי על כולנו להשקיע מאמץ ולהפגין עמדה מאוחדת מול האויבים. ככל שנצמצם את המחלוקות ונגביר את האחדות והלכידות הלאומית – יגדלו הסיכויים להצלחתנו במו”מ, ונמנע מנתניהו להגשים את מטרותיו".

 

שר החוץ לשעבר מוחמד ג'וואד זריף, שניהל את המשלחת האיראנית במו"מ על הסכם הגרעין ב-2015, בירך על מינויו של עבאס ערקצ’י למנהל המשא ומתן.

 

התגובה הבולטת ביותר הגיעה מסוכנות "נור ניוז", המזוהה עם המועצה העליונה לביטחון לאומי – הגוף שמקבל את ההחלטה הסופית בתיק הגרעין, באישורו של המנהיג העליון עלי חמנאי.

 

בפוסט שפרסמה הסוכנות בפלטפורמת X נכתב כי "היוזמה נמצאת בידיים של טהראן, וארצות הברית חיכתה לאור הירוק מאיראן".

 

עוד הוסיפה הסוכנות: "בניגוד למה שמופץ ברשתות החברתיות, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לא קבע את המועד והמקום לשיחות העקיפות בין ערקצ’י לוויטקוף בעומאן – אלא הן נקבעו על ידי איראן, שהעבירה את המידע לצד האמריקני דרך עומאן".

 

סוכנות הידיעות "פארס", המזוהה עם משמרות המהפכה, הטילה ספק באפשרות להשיג פריצת דרך בשיחות בעומאן והצביעה על פערים בין הצדדים לגבי צורת המשא ומתן.

 

הסוכנות כתבה: כאשר טראמפ הציב בפני איראן את שתי האופציות: מלחמה או משא ומתן, הוא לא ציפה שאיראן תבחר בדרך שלישית – משא ומתן עקיף".

 

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי המשא ומתן בין ממשל טראמפ לאיראן יימשך גם לאחר המפגש הצפוי ביום שבת הקרוב וכי איראן תנסה למשוך זמן ולנטרל באופן הדרגתי את האיומים האמריקנים, לדבריהם, ישראל לא הופתעה מההודעה הדרמטית של הנשיא טראמפ על פתיחת השיחות בין ממשלו לאיראן בסוגיית הגרעין.

 

לדבריהם, המהלך של הנשיא טראמפ היה צפוי וכי הוא לא היה יכול לפתוח במתקפה צבאית על איראן ללא מיצוי האופציה הדיפלומטית קודם לכן.

 

ההערכות בדרג המדיני הן זהירות לגבי סיכוייו של הנשיא טראמפ להשיג את מטרותיו באמצעות המשא ומתן עם איראן, ההערכה היא שהוא מעוניין בהסכם דיפלומטי עם איראן, מאידך גיסא הוא חשדן מאוד ולא ייתן לאיראנים למשוך אותו באף ולהרוויח זמן, בנוסף לכך הוא זועם על איראן על כך שתכננה להתנקש בחייו כנקמה על חיסולו של קאסם סולימאני, מפקד כוח "קודס", תוכנית שסוכלה על ידי ה-FBI.

 

בשיחות בוושינגטון בין ראש הממשלה נתניהו לבין נשיא טראמפ הביע הצוות הישראלי עמדה כי פתרון דיפלומטי חייב לכלול את פירוק כל מתקני הגרעין,בהם מתקני העשרת האורניום, תעשיית הטילים הבליסטיים שעליהם אמורות להיות מורכבות פצצות הגרעין והוצאת כל האורניום המועשר מאיראן למדינה נייטרלית .

 

כרגע, יש ספק רב בקרב בכירים בדרג המדיני שאכן הנשיא טראמפ יצליח לכפות על איראן לקבל את המתכונת לפירוק פרויקט הגרעין שכפתה ארה"ב על לוב בשנת 2003.

 

בכל מקרה, ההערכה היא כי המשא ומתן בין ממשל טראמפ לאיראן  והאיום בתקיפת מתקני הגרעין האיראניים יסייעו לטראמפ לקדם את הסכם הנורמליזציה המשולש בעת ביקורו המתוכנן בסעודיה בחודש הבא.

 

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי