האסטרטגיה של תנועת חמאס הינה השגת עסקה כוללת שתשאיר אותה בשלטון

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי תנועת חמאס שינתה את אסטרטגיית המשא ומתן שלו כדי להשיג עסקה כוללת עם ישראל שתשאיר אותה בשלטון ברצועת עזה.

ראש הממשלה נתניהו אישר אמש בהודעה שמסר כי תנועת חמאס דחתה את ההצעה הישראלית לשחרור חצי מהחטופים הישראלים וכי היא דורשת את סיום המלחמה, נסיגה מוחלטת של כוחות צה"ל מהרצועה והכנסת סיוע הומניטרי.

 

גורמים ביטחוניים בכירים מאשרים כי אכן תנועת חמאס שינתה את האסטרטגיה שלה במשא ומתן כפי שעולה מהודעתו של בכיר חמאס ח'ליל אלחיה בסוף השבוע שעבר.

 

לדבריהם,תנועת חמאס מבססת כעת את האסטרטגיה שלה על האפשרות של "עסקה כוללת" במסגרת "חבילה אחת", כדי להגיע להסכם להפסקת אש ברצועת עזה, לאחר שכל המאמצים של המתווכות לקרב בין העמדות שלו לעמדות ישראל נכשלו.

 

חמאס שוללת כעת המשך "עסקאות חלקיות" עם ישראל והודיעה כי היא מוכנה רק לעסקה כוללת אחת, מטרתה, להערכת גורמים ביטחוניים, היא להמשיך ולהישאר בשלטון בתום המלחמה כשהיא שומרת על נשקה כדי שתוכל להמשיך את המלחמה בעתיד כשתתקבל ההחלטה על כך.

 

העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח לאחר שהנהגת חמאס דנה בהצעות הללו במוסדותיה הפנימיים וגם עם שאר הפלגים הפלסטיניים, התברר כי  ההצעה הישראלית נדחתה, בגלל שהיא כוללת דרישה חד משמעית שכל ארגוני הטרור ברצועה יתפרקו מנשקם והיא דוחה נסיגה ישראלית מלאה מהרצועה והפסקת אש קבועה.

 

בנאום קצר ביום חמישי שעבר, רמז בכיר חמאס ח'ליל אל-חיה בעקיפין לדחיית ההצעה הישראלית, והדגיש את נכונות התנועה להיכנס למשא ומתן על עסקת חבילה כוללת, במסגרתה ישוחררו כל החטופים הישראלים, בתמורה למספר מוסכם של אסירים פלסטינים הכלואים בישראל, תושג הפסקת אש מלאה, תתבצע נסיגה ישראלית מלאה מהרצועה, יחל שיקום הרצועה ויוסר המצור. הישראלי מעליה.

 

העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח כי חמאס גיבשה את עמדתה החדשה, בהתייעצות עם הפלגים הפלסטיניים, על בסיס דבריו של שליח ארה"ב לענייני חטופים, אדם בוהלר, שאמר כי הוא יוכל להבטיח הפסקת אש כוללת אם חמאס תשחרר את כל החטופים שבידיה בבת אחת .

 

בוהלר ציין כי קיימת אפשרות לחדש את הקשר עם חמאס, וכי התנועה מוזמנת לעשות זאת אם תציג הצעה שתואמת את קווי היסוד של הממשל האמריקני. הוא הוסיף כי חמאס יודעת היטב מהי עמדת הממשל, והיא יכולה ליצור קשר בכל עת ולשים קץ למה שמתרחש בעזה.

 

מקורות בחמאס מסרו ל"אל-שרק אל-אוסט" כי ההצהרה הרשמית של ח'ליל אל-חיה נמסרה לאחר התייעצויות נרחבות שנערכו בהנהגת התנועה בימים האחרונים. במהלך ההתייעצויות גובשה תכנית הכוללת מספר סעיפים, שיועברו למתווכות בתגובה להצעה הישראלית, במטרה לצאת מהמשבר הנוכחי.

 

המקורות לא הסתירו כי חלק מהתכנית מבוסס על דבריו של אדם בוהלר, וכן על מה שהועבר לתנועה בפגישות שהתקיימו בדוחא בשבועות האחרונים.

 

העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח מפי מקורות בחמאס כי העמדה הפנימית בתנועה מבוססת על נכונותה ופתיחותה להפסקת אש ארוכת טווח שתימשך חמש שנים, תוך קבלת ערבויות אזוריות ובינלאומיות. העמדה של חמאס מדגישה את הצורך בהסכמה על עסקת חילופי שבויים כוללת, בהתאם למנגנונים וללוחות זמנים ברורים, בתמורה להפסקת אש קבועה, נסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה, הבטחת שיקום הרצועה והסרת המצור.

 

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי חמאס שואבת עידוד רב מדבריו של אדם בוהלר בתקווה שהנשיא טראמפ יפעיל לחץ על ישראל לקראת ביקורו בסעודיה במחצית החודש הבא, להתקפל מעמדותיה וגם מהמשך גל המחאה בישראל בתקווה שהדברים האלה יסייעו לה להמשיך ולשלוט ברצועת עזה.

 

בכיר חמאס מחמוד מרדאווי אמר בסוף השבוע שעבר:

 "החל מהעצומה של טייסי חיל האוויר ועד לחתימת אנשי חיל השריון, המוסד ויחידה 8200 – השסע הפנימי מתרחב, וקול המחאה עולה בתוך הישות. הם דורשים להפסיק את המלחמה בעזה, בטענה שהמשכה משרת את האינטרסים הפוליטיים של נתניהו ומאיים על חייהם של החיילים והשבויים. ההתנגדות לא מובסת, עזה לא נשברה וישראל נסדקת מבפנים".

 

גורמי הביטחון הבכירים בישראל אינם קונים את ההבטחה של חמאס לשחרר את כל החטופים במסגרת עסקה כוללת, לדבריהם, חמאס נמנע במכוון למסור לישראל רשימה של כל החטופים שבידיו, כולל מצבם, מכיוון שהוא רוצה לשמור כמה מהם כ"תעודת ביטוח" להמשך ההתנהלות מול ישראל, וגם כדי לנצל אותם להעמקת הקרע הפנימי בחברה הישראלית.

 

אף על פי שהודעתו של ח'ליל אל-חיה לא כללה כל אזכור לשאלת הממשל בעזה ביום שאחרי המלחמה, העמדה הפנימית של חמאס, לפי המקורות, מצביעה על הסכמה של התנועה להקים ועדה פלסטינית המורכבת מטכנוקרטים עצמאיים, שתנהל את הרצועה בסמכויות מלאות ובאופן זמני, בהתאם להצעה המצרית להקמת "ועדת תמיכה קהילתית".

 

במסגרת החזון שיוגש למתווכות, חמאס גם הביעה נכונות להגיע להסכמות לאומיות עם כל הפלגים הפלסטיניים, על בסיס ההסכמים שנחתמו בין הפלגים לאורך השנים.

 

הערהףפורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי