ירדן עצרה 7 מנהיגים בכירים של תנועת "האחים המוסלמים"

שלטונות ירדן ממשיכים בצעדים נגד תנועת "האחים המוסלמים", הם עצרו 7 ממנהיגיה הבכירים ואמורים גם לסגור את ערוץ הטלוויזיה שלהם. גורמי ביטחון בכירים בישראל משבחים את החלטת המלך עבדאללה להוציא את התנועה מחוץ לחוק,לדבריהם, המלך עבדאללה הבין באיחור רב את מה שהבינו שליטי מצרים וסעודיה כבר לפני כמה שנים.

העיתון "ראי אליום" מדווח כי שלטונות ירדן עצרו 7 מנהיגים בכירים של תנועת "האחים המוסלמים" ביניהם אחראים על התיאום עם גורמי הביטחון וניהול הכספים של הארגון וכי צפויים מעצרים נוספים.

על פי הדיווח, ארגון חמאס ספג ביקורת קשה בירדן לאחר שפירסם הודעה שבה דרש משלטונות ירדן לשחרר לאלתר את העצורים מכיוון שהם "תומכים בהתנגדות".

שר הפנים הירדני  מאזן אל-פראיה הודיע אתמול על שורה של החלטות נגד תנועת "האחים המוסלמים" שמטילות איסור כולל על פעילותה בממלכה ההאשמית בעקבות חשיפתה של התארגנות חמושה המונה 16 חברים מהתנועה, שתכננה לבצע פעולות טרור בתוך הממלכה כמו ייצור ושיגור רקטות וכטב"מים.

תנועת "האחים המוסלמים" שנחשבת לאחת התנועות הפוליטיות המרכזיות בירדן, טרם הגיבה להחלטות שר הפנים הירדני שהיא למעשה החלטתו של המלך עבדאללה.

במסיבת עיתונאים הסביר השר מאזן אל-פראיה כי מדובר באיסור כולל, וכי לתנועת "האחים המוסלמים" אין עוד מעמד משפטי מוכר, הוא ציין כי נכסיה ומשרדיה יועברו להשגחת ועדה ייעודית שתפעל במהירות, וכלל המשרדים – לרבות אלו שהיא חולקת עם גופים נוספים – ייסגרו.

כמו כן  כן תבוצע החרמה כוללת של נכסי התנועה וכספיה.

גורמים רשמיים בירדן מסרו כי ערוץ הטלוויזיה "אל-ירמוכ", הפועל תחת פיקוח תנועת "האחים המוסלמים", ייסגר אף הוא, ושידוריו בממלכה ייאסרו.

בנוסף, הוחלט על שורת צעדים כלכליים ופיננסיים שמטרתם להשתלט על כלל הנכסים והנדל"ן שבבעלות התנועה או כאלה שהשלטונות יודעים כי שייכים לה.

על פי הדיווח בעיתון "ראי אליום",ההערכות הן שלאחר פרסום ההחלטה של משרד הפנים, יוסרו השלטים ממשרדי התנועה בלפחות חמש נפות, ותתבצע החרמה של הציוד המצוי בהם. המשרדים המרכזיים יהיו תחת שמירה של גורמי הביטחון וייתכן שיוצאו צווים לאיסור יציאה מהארץ נגד בכירים בתנועה, במסגרת אחד המשברים החמורים בתולדות היחסים בין המדינה הירדנית לבין התנועה הוותיקה.

פרשנים ירדנים אמרו לעיתון כי צעדים דומים , אולי מתונים יותר , יינקטו גם כלפי מפלגת "חזית הפעולה האיסלאמית",שהיא הזרוע הפוליטית של התנועה.

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, מוסא מועייטה, הצהיר כי רישום המפלגה נמצא כעת תחת פיקוח, והוועדה תחליט על צעדים בהתאם לפסק הדין של בית המשפט לביטחון המדינה, באשר להרשעת החשודים בתיק  החקירה, הוא רמז כי מפלגה שתומכת בטרור לא תישאר רשומה כמפלגה חוקית.

ההחלטה הירדנית נועדה ליישם פסק דין משנת 2020 שקבע את פירוק תנועת "האחים המוסלמים", אך במשך שנים נמנעו הרשויות מיישום פסק הדין כחלק ממדיניות "הכלה", שלדברי מקורות ירדניים, נענתה  בכפיות טובה ובהתנהלות חסרת אחריות מצד התנועה.

מפלגת "חזית הפעולה האיסלאמית" קיבלה 31 מושבים מתוך 138 בבחירות האחרונות שנערכו בספטמבר האחרון. מקורות פוליטיים בירדן אמרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הרשויות פועלות להפריד בין התנועה האסורה לבין זרועה הפוליטית החוקית. עם זאת, לדבריהם, הפרדה זו תלויה בתוצאות המשפט של התשתית החבלנית שנעצרה המכונה בירדן בשם "תאי הכאוס".

המקורות ציינו כי ייתכן שהמפלגה תחריף את עמדותיה ברחוב ובאמצעי התקשורת, ואם תעשה כן, ייתכן שהשלטונות ייאלצו להפעיל צעדים שיובילו גם לפירוק המפלגה, ולסיום השליטה הבלעדית של התנועה והמפלגה על הייצוג האיסלאמי בירדן.

מזכ"ל המפלגה ואיל סקא, הדגיש כי המפלגה פועלת לפי החוק והחוקה הירדניים, וכי אין לה קשרים ארגוניים עם שום גוף אחר.

גורמי ביטחון בכירים בישראל משבחים את החלטת המלך עבדאללה להוציא את התנועה מחוץ לחוק,לדבריהם, המלך עבדאללה הבין באיחור רב את מה שהבינו שליטי מצרים וסעודיה כבר לפני כמה שנים.

תנועת "האחים המוסלמים" נחשבת במצרים ובסעודיה ל"ארגון טרור".

ברשתות החברתיות בירדן נכתבו האשמות כי ישראל היא שסיפקה לירדן את המידע המודיעיני שהביא למעצר התשתית החבלנית של "האחים המוסלמים" בירדן.

גולשים רבים טוענים כי שלטונות ירדן משקרים וכי חברי ההתארגנות החבלנית לא תכננו לפעול בתוך הממלכה נגד שלטון המלך עבדאללה אלא תכננו להבריח את הרקטות והכטב"מים שהם ייצרו בחשאי לקבוצות הטרור הפלסטיניות בצפון השומרון.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי