מדוע כינה יו"ר הרש"פ את חמאס בעזה במילים "בני כלבים"

נאומו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שבו כינה את חמאס ברצועת עזה במילים "בני כלבים" זכה לתגובות מעורבות ברחוב הפלסטיני. כמה פרשנים טוענים כי הוא אמר את הדברים כדי למצוא חן בעיני הנשיא טראמפ ואחרים אומרים כי דבריו משקפים את תסכולו וכי הוא פגע בתדמית הפלסטינים.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הפתיע את ישראל ואת הפלסטינים השבוע כאשר בנאומו בכינוס המועצה המרכזית של אש"פ ב-23 באפריל כינה את חמאס ברצועת עזה במילים "בני כלבים" ודרש מארגון הטרור להחזיר את החטופים לישראל.

 

נאומו עורר זעם ומורת רוח ברחוב הפלסטיני למרות שזכה למחיאות כפים מכמה חברים במועצה המרכזית של אש"פ.

 

מישיבת הפתיחה של המועצה המרכזית של אש"פ נעדרו נציגי ארגון החזית העממית לשחרור פלסטין, תנועת היוזמה הלאומית הפלסטינית, חמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגונים נוספים, על רקע מחלוקת סביב חשיבות הישיבה שמטרתה לכאורה הייתה להגשמת האחדות הלאומית — במיוחד לאור העובדה שהכינוס התמקד  ביצירת תפקיד חדש של סגן יו"ר הועד הפועל של אש"ף, מבלי שתתקבלנה החלטות גורליות הקשורות למלחמה ברצועת עזה.

 

בשנים קודמות נמתחה ביקורת חריפה מצד יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס כלפי תנועת חמאס, במיוחד לאחר שהיא השתלטה בכוח ובהפיכה צבאית על הרצועה בשנת 2007 וגירשה ממנה את הרש"פ.

 

אז אמנם הביקורת הייתה דומה, אך פחות חריפה,  אבל נראה שזו הפעם הראשונה שבה מחמוד עבאס מחריף את הטון באופן כה בולט כלפי תנועת חמאס.

 

מה שהפתיע רבים מהפרשנים בעולם הערבי הייתה השפה שבה השתמש עבאס, שנשאה אופי של מתקפה שנחשבה על ידי חלק מהם ל"מיותרת" ו"לחריפה מדי" בגלל השימוש בקללות ובגידופים, גם כלפי האמריקנים, שלהם אמר "יקולל אביכם", בעוד אחרים ראו בכך השתקפות של עמדת חלקים רבים בציבור הפלסטיני, במיוחד תושבי עזה שמאסו מסבבי הלחימה בשנים האחרונות.

 

הפלסטינים התרגלו לא פעם לשפה חריפה של ביקורת הדדית בין פת"ח לחמאס, אך נראה שזו הפעם הראשונה שבה מושמעות קללות וביטויים לא שגרתיים במסגרת נאום של יו"ר הרש"פ.

 

מספר פרשנים אמרו כי זו הייתה הצגה מתוכננת היטב של מחמוד עבאס כדי לשאת חן בעיני הנשיא טראמפ ולהראות לו שהוא ראוי לשלוט ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה.

 

מוניר אל-ג'ארוב יו"ר ועדת ההסברה בתנועת פת"ח, כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "החריפות שבדבריו של הנשיא מחמוד עבאס נובעת מחום הדם הפלסטיני המדמם".

 

רוב התגובות לפוסט הזה היו תומכות, אך היו גם ביקורות נגד ההגנה על הנאום בדרך זו, ואף חלק מהמשתתפים בדיון תקפו את עבאס.

 

חלק מהפרשנים סבורים כי הנאום בניסוחו הנוכחי משקף תסכול וכי הוא פוגע וגורם נזק לכלל הפלסטינים, חרף המחלוקות הפוליטיות בין פת"ח לחמאס.

 

הפרשן הפוליטי דיאא חסן אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי היה על הנשיא עבאס "לנהוג ביותר תבונה בהתמודדות עם המצב הפלסטיני הנוכחי, וכי היה ראוי שנאומו יהיה מאוזן יותר", והוסיף כי "הנאום היה פוגעני וקשה".

 

רבים מהפרשנים הפלסטינים אינם מסתירים את דעתם כי אחת הסיבות להידרדרות הזו בשיח הציבורי היא תחושת הנהגת הרשות  הפלסטינית כי הממשל האמריקני וגורמים בינלאומיים מתעלמים מקיומה. זאת בעוד שתנועת חמאס קיימה פגישות עם גורמים בממשל האמריקני בתקופת טראמפ כמו עם אדם בוהלר, השליח לנושא החטופים , וכן עם נציגים בינלאומיים נוספים, במסגרת חיפוש פתרונות למצב שנוצר בעזה.

 

הפרשן הפוליטי מוסטפא אבראהים אמר ל"אל-שרק אל-אווסט" כי דבריו של עבאס היו "מפתיעים ולא במקומם כלל, במיוחד משום שבמהלך המלחמה בעזה לא הייתה כל מעורבות ממשית של הרשות במה שמתרחש ברצועה, ועמדתה הייתה שלילית לחלוטין — דבר שעורר זעם הן מצד תומכיו והן מצד מתנגדיו, במיוחד כאשר יצא בהצהרות שתקפו את חמאס והשוו אותה לכיבוש הישראלי."

 

אבראהים סבור כי "הביקורת שנאמרה בניסוח של קללות ודומיהן לא הייתה ראויה, והיה על מחמוד עבאס לדרוש שחרור אסירים פלסטינים ולהתייחס לסבלם בבתי הכלא הישראלים, ולא רק לדבר על החטופים הישראלים המוחזקים בידי חמאס".

 

הוא סיכם ואמר: "מה שאמר הנשיא עבאס לא היה במקומו, ולא היה צריך להיאמר כך. זו איננה ביקורת, אלא פגיעה בכל העם הפלסטיני".

 

חבר הלשכה המדינית של התנועה, באסם נעים, תקף את מחמוד עבאס בחריפות וכינה את ישיבת המועצה המרכזית של אש"פ במילים "ישיבה חסרת לגיטימציה".

 

נעים אמר לערוץ "אל-אקצא" השייך לתנועת חמאס, כי הנאום של מחמוד עבאס "מסיר את המסכות מעל פניה של ישראל שמבצעת ייהוד, התנחלות וסיפוח של אדמות בגדה  המערבית ובירושלים, פוגעת בזכויות הפלסטינים בגדה, הורסת בתים, עוצרת אלפים — במטרה למחוק באופן סופי את הנוכחות הפלסטינית ".

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי