איראן מסרבת לדון בפרויקט הטילים הבליסטים שלה ובהעשרת אורניום

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המשא ומתן בין ממשל טראמפ לאיראן מתקרב לרגע האמת וספק רב אם איראן תהייה מוכנה לוותר על הקווים האדומים שלה. הדאגה בישראל היא שהנשיא טראמפ יהיה מוכן להגמיש את הקווים האדומים שלו כדי להשיג הסכם גרעין חדש.

סגן שר החוץ האיראני, מג'יד תחת-רוואנצ'י, הודיע אתמול לוועדת החוץ והביטחון הלאומי של הפרלמנט כי איראן "לא ניהלה משא ומתן, ולא תנהל משא ומתן על קווים אדומים", ובהם הפסקת העשרת אורניום או תכנית הטילים הבליסטיים שלה.

דובר ועדת הביטחון הלאומי, חבר הפרלמנט איברהים רזאי, מסר כי מג'יד רוואנצ'י עדכן את חברי הוועדה בנוגע לסבב המשא ומתן השלישי, שנערך בשבת האחרונה בין שר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י לנציג נשיא ארצות הברית, סטיב ויטקוף, בתיווך עומאני במוסקט.

איראן וארצות הברית הודיעו בשבת האחרונה כי הסכימו להמשיך בשבוע הבא את השיחות בנושא הגרעין, אף ששר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י הביע "זהירות רבה" בנוגע לסיכויי הצלחתן של השיחות ליישוב המשבר המתמשך.

רזאי הסביר כי הסבב השלישי "נכנס לפרטי המשא ומתן", לאחר שהסבבים הראשונים במוסקט וברומא התמקדו בדיונים כלליים.

הוא הוסיף: "תחת-רוואנצ'י הבהיר כי קיימות עמדות סותרות בצד האמריקאי, והדגיש כי ההעשרה היא קו אדום איראני שממנו לא ייסוגו". לדבריו, הסבב התמקד בקביעת מסגרת לכניסה לפרטי המשא ומתן ולמעבר לדיון בסוגיות המהותיות.

תחת-רוואנצ'י אישר כי עומאן נותרה "מתווכת ומרכז למו"מ", וזאת לאחר שמקורות לא רשמיים באיראן דיווחו כי טהראן דחתה הצעה אמריקאית להעביר את הסבב הרביעי הצפוי בשבוע הבא ממוסקט ללונדון.

בכיר אמריקאי אמר בשבת האחרונה לעיתונאים כי הסבב הרביעי ייערך בבירה אירופית.

רזאי הוסיף כי הסבב השלישי "התמקד בשני נושאים עיקריים: בניית אמון באופיו של התכנית הגרעינית האיראנית שהיא תוכנית של שלום, בתמורה להסרת כל הסנקציות".

תחת-רוואנצ'י הבהיר כי העשרת האורניום היא "עקרון שאינו נתון למשא ומתן", והוסיף כי המשא ומתן עם ארצות הברית עסק רק בתיק הגרעיני, ללא דיון בהפסקת ההעשרה  של האורניום או ביכולות ההגנה. הוא הדגיש כי כל ניסיון להוסיף נושאים נוספים לשולחן יידחה.

רזאי ציין כי הדיון "הדגיש את הצורך בהשגת תועלת כלכלית ממשית", ובכלל זה "הסרת הסנקציות מעל תחומי הנפט, הגז, הספנות והפיננסים, שחרור כספים מוקפאים, סגירת התיק במועצת הביטחון ובסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית".

הוא הדגיש את תמיכת הפרלמנט בשיחות "כל עוד יישמרו האינטרסים הלאומיים", והזהיר כי הפעלת מנגנון ה"סנאפ-בק" תוביל את איראן לפרוש מאמנת האי-הפצה לנשק גרעיני (NPT).

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר אתמול בראיון כי רוסיה תהיה מוכנה לאחסן את חומרי הגרעין המועשרים של איראן, אם הן וושינגטון והן טהראן יראו בכך צעד מועיל.

שר החוץ האמריקאי, מרקו רוביו, אמר בשבוע שעבר כי איראן תידרש להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום במסגרת כל הסכם, ותידרש לייבא אורניום מועשר לשם תדלוק תחנת הכוח בבושהר.

לפי גורמים איראניים, טהראן מוכנה לדון בהגבלות מסוימות על תכנית הגרעין שלה תמורת הסרת סנקציות, אך סיום תכנית ההעשרה או מסירת מאגרי האורניום המועשר הם "קווים אדומים שאין עליהם פשרה" מבחינתה.

הנשיא טראמפ אמר אמש לכתבים במטוסו כי "לגבי המצב עם איראן, אנחנו במצב טוב מאוד, תהייה עסקה בקרוב, יהיה לנו משהו בלי הצורך לזרוק עליהם פצצות, אני רוצה לסיים את העניין".

אולם, למרות ההצהרות האופטימיות של הנשיא טראמפ, גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי איראן מתקרבת לרגע האמת שלה במשא ומתן שבו תצטרך להגיד בחדר הדיונים את עמדתה האמיתית בנושא העשרת האורניום ובפרויקט הטילים הבלסיטיים ולא רק לפזר הצהרות בתקשורת, אם תסרב לדון בנושאים האלה, הנשיא טראמפ יצטרך להחליט כיצד להמשיך.

להערכת הגורמים המדיניים, המטרה העיקרית של איראן היא להביא להסרה מיידית של הסנקציות הקשות מעליה, אבל היא לא תתפשר בעניין הקווים האדומים שלה ומה שמדאיג את ישראל היא השאלה האם הנשיא טראמפ יוותר או יגמיש את הקווים האדומים של ארה"ב כדי בכל זאת להשיג הסכם גרעין חדש.

בכל מקרה, אומרים הגורמים המדינים, ישראל מתנגדת בתוקף לכל הסכם שיאפשר לאיראן להמשיך ולהעשיר אורניום.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

ראש הממשלה נתניהו התייחס אמש לנושא בכנס ה-JNS בירושלים ואמר:

"יש רק דרך אחת למנוע מאיראן נשק גרעיני – נטרול מלא של תשתית ההעשרה, בדומה למודל הלובי. "יש דרכים לעשות את זה: לבצע עסקה שתמנע מהם לעשות זאת על ידי ניטרול התשתית הגרעינית שלהם", אמר.

הוא ציין כי "זה אומר לא רק שלא יעשירו אורניום – אלא שלא תהיה להם יכולת להעשיר אורניום. זה אומר להשמיד את הצנטריפוגות ולהוציא את האורניום שהצטבר משטחה של איראן".

נתניהו הזהיר כי כל עסקה שתותיר בידי איראן אפשרות לשוב להעשיר בעתיד "תביא לתוצאה הפוכה", והדגיש: "בדרך כזו או אחרת, לאיראן לא יהיה נשק גרעיני". הוא הוסיף כי עסקה מוצלחת, "היא עסקה שתיקח מאיראן את היכולת להעשיר אורניום עבור נשק גרעיני".

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי