אמש התחדשו המגעים העקיפים, בדוחא בירת קטאר, בין ישראל לחמאס בצל האיום הישראלי לצאת למבצע "מרכבות גדעון" לכיבוש כל רצועת עזה ומיטוט שלטון חמאס, במקביל למשא ומתן מופעל לחץ בינלאומי כבד על ישראל וחמאס להגיע להסכם כדי להמנע ממלחמה נרחבת ברצועה.
משרד החוץ של ארה"ב מסר כי שר החוץ מרקו רוביו שוחח בטלפון עם ראש הממשלה נתניהו על המצב בעזה ועל המאמצים לשחרר את החטופים.
על פי הנחיית ראש הממשלה, משלחת ישראל נשארת בדוחה כדי למצות את המשא ומתן.
רשת "סקיי ניוז" בערבית דיווחה אמש כי חמאס מסכים לשחרר חצי מהחטופים החיים וגופות חללים בתמורה להפסקת אש זמנית שתימשך כחודשיים, גורמים מדיניים בישראל הכחישו את הדיווח.
גורמים מדיניים מסרו כי הדיון בדוחה הוא על "מתווה וויטקוף המעודכן" שכולל שחרור של 10 חטופים חיים תמורת הפסקת אש בת 40 עד 50 ימים. ביום העשירי להפסקת האש אמורה, על פי המתווה הזה, להימסר רשימה שמית עם מצבם של יתר החטופים, ובמקביל יתקיים מו"מ על סיום המלחמה, השבת יתר החטופים, החיים והחללים.המחלוקת המרכזית בנשא ומתן היא סיום המלחמה וסוגיית פירוק חמאס מנשקו, ישראל דורשת פירוק מהיר ומלא של הזרוע הצבאית של חמאס, ארצותהברית מוכנה להסדר מדורג של התפרקות חמאס מנשקו ואילו חמאס דוחה את הדרישה הזו על הסף.
גורם מדיני בכיר אומר כי המשא ומתן הוא "בשלב מכריע" ובמקביל ישראל נערכת לתחילת השלב הקרקעי של כיבוש רצועת עזה לאחר שהיא כבר הגבירה את התקיפות האוויריות על יעדי חמאס ברצועה.
ראש הממשלה נתניהו יכנס היום את הקבינט הביטחוני שאמור יהיה להכריע האם פניה של ישראל לכיבוש כל הרצועה או לעסקת שחרור חטופים נוספת.
חמאס שומר על שתיקה ואין הדלפות מהדיונים בדוחה.
במקביל דווח באמצעי תקשורת ערביים כי הוא דרש ערבויות מצוקות בדיונים בדוחא להפסקת המלחמה ונסיגה מלאה של כוחות צה"ל מהרצועה.
"קרן הסיוע לעזה" שעליה הכריז השליח האמריקני סטיב וויטקוף קיבלה אישור מישראל להתחיל לפעול ברצועת עזה לפני סוף החודש.
מנכ"ל הקרן ג'ייק ווד אמר בראיון ל-CNN כי ישראל הסכימה להכניס חלק מהסיוע ההומניטרי עוד בטרם תחילת הפעלת המנגנון המלא בסוף החודש.
הוא קרא לאו"ם ולארגוני הסיוע המרכזיים להצטרף ליוזמה – למרות התנגדותם אליה.
לדבריו, הארגונים מתבססים על "מידע מוטעה", וטען כי בניגוד לפרסומים – צה"ל לא יאבטח את חלוקת הסיוע ולא ייעשה שימוש בנתונים ביומטריים לגבי פלסטינים שיגיעו לקבל סיוע במרכזי החלוקה.
לפי התוכנית, הקרן תפעיל תחילה ארבעה מרכזי חלוקה בדרום ובמרכז הרצועה, כששני אתרים נוספים בצפון הרצועה אמורים להיפתח תוך 30 יום.
לדברי ווד, ב-90 הימים הראשונים יחולקו כ- 300 מיליון ארוחות.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"