נראה כי הלחץ האמריקני הכבד של ממשל טראמפ על ישראל בנושא הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה עושה את שלו, הנשיא טראמפ מצא לנכון להודיע על המצב ההומניטרי הקשה במהלך ביקורו בשבוע שעבר באיחוד האמירויות שם אמר:
"אנחנו מסתכלים על עזה, ואנחנו נטפל בזה, אנשים רבים גוועים ברעב, הרבה דברים רעים קורים שם".
גורמים מדיניים מסרו כי מאחורי הקלעים הופעל לחץ כבד על ראש הממשלה להקדים את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה כבר עכשיו עד להקמת מרכזי החלוקה של הסיוע ההומניטרי בסוף החודש שיתופעלו על ידי חברה אמריקנית ויאובטחו על ידי צה"ל.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אמש בישיבת הקבינט הביטחוני על הכנסת סיוע הומניטרי לעזה, ההחלטה של נתניהו התקבלה ללא הצבעה – ורוב השרים היו נגד המהלך.
התחלת חלוקת הסיוע תהייה מיידית.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש לקיים הצבעה על הנושא אך בקשתו נדחתה.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה נתנה גיבוי משפטי לראש הממשלה נתניהו ואמרה שלא צריך לקבל החלטה בנושא.
גורמים ביטחוניים בכירים מסרו כי ההחלטה נועדה להקל את הלחץ המדיני על ישראל עד שחברת האבטחה האמריקנית, שאנשיה הגיעו כבר ארצה,תתחיל לחלק את המזון באזור ההומניטרי לקראת סוף החודש, במהלך הדיון הציע הרמטכ"ל לחלק עד אז סיוע הומניטרי גם באזור צפון הרצועה, ובמקומות שבהם עדיין מתקיימת לחימה.
השר דודי אמסלם הסכים, ואילו שאר חברי הקבינט התנגדו , בסופו של דבר הוחלט להכניס את הסיוע ההומניטרי לאזורים נוספים אך לא למקומות שבהם מתקיימת לחימה.
הביקורת על ההחלטה לא איחרה לבוא,השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כתב בחשבון X שלו: "אדוני רה"מ, לחטופים שלנו אין הומניטרי", אחר כך פירסמה לשכתו הודעה שבה נאמר:
"כל סיוע הומניטרי שיכנס לרצועה, בוודאי לכל חלקיה, יתדלק את חמאס ויעניק לו חמצן, בזמן שחטופינו נמקים במנהרות. ראש הממשלה עושה טעות קשה במהלך הזה ושאין לו בכלל רוב. את חמאס חייבים רק לכתוש, ולא להעניק לו במקביל חמצן למחייתו".
שר המורשת עמיחי אליהו כתב ברשת X:
"זו הטרגדיה שלנו עם הגישה של נתניהו. מנהיג שיכול היה להוביל לניצחון ברור, להיזכר כמי שהכריע את האיסלאם הרדיקלי, אך פעם אחר פעם נותן להזדמנות ההיסטורית הזו לחמוק מידיו".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ פירסם הודעה כי נתניהו "מסתתר מאחורי צה"ל ומערכת הביטחון בהחלטות שמערערות את הקואליציה שלו".
לשכת ראש הממשלה מסרה הודעה כי "בהמלצת צה"ל, ומתוך הצורך המבצעי לאפשר את הרחבת הלחימה העצימה להכרעת חמאס, ישראל תכניס כמות בסיסית של מזון לאוכלוסייה כדי לוודא שלא יתפתח משבר של רעב ברצועת עזה". עוד נכתב הודעה כי "משבר כזה יסכן את המשך פעולת 'מרכבות גדעון' להכרעת חמאס. ישראל תפעל לשלול את היכולות של חמאס להשתלט על חלוקת הסיוע ההומניטרי כדי להבטיח שהסיוע לא יגיע למחבלים".
הדיון בקבינט התקיים בעוד בדוחא נמשך המשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס בניסיון להגיע להסכמה על שחרור החטופים והפסקת אש, בעוד צה"ל מתמרן בשטח ולאחר שצה"ל הודיע רשמית אתמול על פתיחת מבצע "מרכבות גדעון".
גורמים מדיניים בכירים מסרו כי אין פריצת דרך במשא ומתן והפערים בין שני הצדדים הם גדולים.
ישראל דורשת את יישום "מתווה וויטקוף" וחמאס דורש מצדו ערבויות לסיום המלחמה ונסיגה מלאה של כוחות צה"ל מהרצועה.
להערכת גורמים מדיניים, המשא ומתן יימשך ביומיים הקרובים במקביל לתמרון של כוחות צה"ל ברצועת עזה, ממשל טראמפ מפעיל לחץ כבד על ישראל להגיע להסכמה עם חמאס שתייתר את מבצע "מרכבות גדעון", לדברי הגורמים המדיניים, בשלב הזה, התמרון הקרקעי נועד בעיקרו להפעיל לחץ על חמאס להתקדם לעסקה.
במהלך השיחות בדוחה אתמול נדונה הצעה מצרית חדשה להפסקת אש בעזה, הכוללת שחרור בין שמונה לעשרה בני ערובה ישראלים שבידי חמאס, בתמורה לשחרור 200 אסירים פלסטינים, וכן הפסקת אש למשך 45 עד 60 ימים וחידוש אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועה – כך לפי מקור מצרי ל-BBC הבריטית.
גורם פלסטיני המקורב למו"מ אמר שחמאס גמישה במספר החטופים שהיא מוכנה לשחרר, אך הבעיה תמיד הייתה חוסר המחויבות הישראלית לסיים את המלחמה. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס, אמר הגורם: "עמדת ישראל לא השתנתה – הם רוצים את שחרור השבויים שלהם, בלי התחייבות לסיום המלחמה".
בהודעה שפרסם משרד ראש הממשלה אתמול נמסר כי "צוות המו"מ בדוחה פועל למצות כל הזדמנות להגיע להסכם, בין אם בהתאם לתוכניתו של השליח האמריקני סטיב וויטקוף או במסגרת סיום הלחימה". ההודעה הדגישה כי כל הסכם חייב לכלול שחרור מלא של כל החטופים, גירוש חמאס מהרצועה, והפיכתה של עזה לאזור מפורז מנשק.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"