בזמן שהעולם עוקב בדריכות אחר התקדמות המגעים בין חמאס לישראל, נחשפה בימים האחרונים דמות מפתח מאחורי הקלעים: בשארה בחבח, אמריקאי ממוצא פלסטיני, הפך למתווך סודי ובלתי צפוי בין חמאס לממשלו של הנשיא דונלד טראמפ.
בשארה בחבח פועל כיום מול שליח טראמפ, סטיב ויטקוף, ובכיר חמאס בהנהגת חו"ל, ח'ליל אל-חיה, בערוץ מגעים חשאי המתקיים בדוחא, ובסיוע קטארי.
לטענת אתר "אקסיוס" האמריקני ורשת CNN, אף שצוותי מו"מ רשמיים של חמאס וישראל שוהים בקטאר, רוב המגעים הרציניים מתבצעים מחוץ למסגרת הפורמלית – ובמרכזם פועל בשארה בחבח, דמות אפורה בעלת קשרים חוצי יבשות, שהפכה לאיש סוד של ממשל טראמפ וגם לגורם מבחינת הנהגת חמאס.
לפי גורמים המעורים בפרטי התיווך ששוחחו עם רשת CNN, המטרה המוצהרת של השיחות היא להביא להסכם שיכלול שחרור חטופים ישראלים תמורת הפסקת אש הומניטרית בת 60 יום ושחרור מאות אסירים פלסטינים. אך מאחורי הקלעים ישנו פוטנציאל להתפתחויות רחבות יותר – ובהן פתיחת ערוץ קבוע בין ממשל טראמפ לחמאס.
בשארה בחבח אינו פועל לבדו. אנשי ממשל אמריקאים לשעבר, גורמים בקטאר, ואף פעילים רפובליקנים המקורבים למסעד בולוס , גיסו של הנשיא טראמפ ,מעורבים ביוזמה.
לפי הערכות גורמים מדיניים, הנשיא טראמפ רואה בהפסקת אש ובשחרור החטופים הזדמנות להציג הישג מדיני דרמטי.
עמדת ישראל: הסתייגות זהירה
גורמים מדיניים בישראל,אינם מכחישים את תרומתו של בשארה בחבח לשחרור החייל הישראלי-אמריקני עידן אלכסנדר, אך הם מסתייגים מאוד מערוץ מגעים עצמאי בין ארצות הברית לחמאס שהינו ארגון טרור אכזרי שאחראי לטבח ה-7 באוקטובר.
בכירים בירושלים מביעים חשש שהממשל האמריקני – במיוחד תחת הנשיא טראמפ – יחתור להסכמות נפרדות עם חמאס, תוך עקיפת ישראל והחלשת מנופי הלחץ שלה.
לפי גורמים ביטחוניים, "כל יוזמה להסכם חייבת לעבור דרך ישראל – ולא מולה".
עם זאת, המציאות ההומניטרית הקשה בעזה, בצירוף הלחץ הבינלאומי, מובילים גם במערכת הביטחון להכיר בכך שכל הפסקת אש תיאלץ להיעשות תוך שיתוף פעולה עקיף עם חמאס – בין אם ישראל רוצה בכך ובין אם לא.
ממזרח ירושלים להארוורד – ומהרווארד לחמאס
בשארה בחבח נולד בירושלים בשנת 1958 למשפחה שנמלטה לירדן במלחמת 1948, אך שבה להתגורר בעיר העתיקה.
בשנות ה-70 הקים את העיתון "אל-עודה" יחד עם העיתונאית רימונדה טוויל – אמה של סוהא ערפאת, רעייתו של יאסר ערפאת.
לשניים הייתה שותפות פוליטית ואישית ארוכת שנים, והם נחשבים לחלק מהמעגל הפלסטיני המקורי שפעל לבניית גשרים עם ארצות הברית. הקשר המשפחתי והפוליטי בין טוויל לבחבח המשיך גם לאחר מותה, וסוהא עצמה התייעצה עם בשארה בחבח לא אחת בנוגע להתפתחויות מדיניות.
הוא השלים לימודיו באוניברסיטת בריגהאם יאנג ובאוניברסיטת הרווארד, שם קיבל תואר שני בלימודי המזרח התיכון ודוקטורט בביטחון אזורי. בהמשך שימש כמרצה בהרווארד וסגן מנהל מכון המזרח התיכון של האוניברסיטה. בשנות ה-90 השתתף בצוות הפלסטיני לשיחות הרב-צדדיות שקדמו להסכמי אוסלו.
מתומך דמוקרטים לאיש טראמפ
על פי דיווחים בעיתונות האמריקנית, בשארה בחבח, היה מקורב תחילה למפלגה הדמוקרטית, אך בשנות ממשל אובמה התאכזב מהמדיניות האמריקאית במזרח התיכון, והחל לתמוך ברפובליקנים.
בשנת 2024 הקים את הארגון "אמריקאים ערבים למען טראמפ", לאחר שנטש את תמיכתו בג'ו ביידן – במחאה על מדיניותו כלפי ישראל והפלסטינים בעקבות מתקפת 7 באוקטובר.
הוא גם סייע בניהול הקמפיין במדינת מישיגן, וזכה להערכה מצד טראמפ עצמו, לאחר שהצליח היכן שגיסו של טראמפ, מסעד בולוס, כשל.
באפריל 2025, בעיצומו של מבוי סתום במו"מ, פנה בשארה בחבח לשליח סטיב וויטקוף והציע להתחיל במגעים ישירים לשחרור החייל עידן אלכסנדר – כמחווה לנשיא טראמפ. אחרי שבועיים של חילופי מסרים מול חמאס, שכללו כ-20 שיחות והודעות, וביניהן קשר ישיר עם ח'ליל אל-חיה, חמאס נעתרה. ההצלחה יוחסה רשמית למצרים ולקטאר – אך מאחורי הקלעים, הגורם המרכזי היה בשארה בחבח.
לדבריו, "הצגתי לחמאס הצעה: שחרור עידן אלכסנדר כסימן של רצון טוב, כדי לאפשר לטראמפ להפעיל את השפעתו לטובת הפסקת אש וסיוע הומניטרי. הם הסכימו".
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"