הקרע הפנימי בחמאס חו"ל ביחס למחיר המלחמה

הנהגת חמאס בחו"ל חלוקה בשאלת המחיר הכבד שמשלמים תושבי רצועת עזה על מתקפת ה-7 באוקטובר על ישובי עוטף עזה. הרחוב העזתי זועם על דבריו של בכיר חמאס סאמי אבו זוהרי כי "החישובים החומריים של המלחמה אינם חשובים" וכי "מספר הלידות ברצועה שווה למספר ההרוגים במלחמה".

 זעקת תושבי רצועת עזה תחת הלחץ הצבאי הישראלי הכבד והמשא ומתן התקוע על החזרת החטופים והפסקת האש, מגיעה גם אל הנהגת חמאס בחו"ל וחושפת קרע פנימי בהנהגה ביחס למחיר הכבד שמשלמים תושבי הרצועה על ההרפתקה המסוכנת שאליה הוביל אותם מנהיג חמאס יחיא סינוואר, ב-7 באוקטובר 2023, בעת שהוביל את כוחות הנוח'בה לטבח האכזרי בישובי עוטף עזה וכפה  על ישראל לצאת למלחמה.

הקרע הפנימי בהנהגת חמאס בחו"ל בא לידי ביטוי בשבוע האחרון בשתי הצהרות של בכירים בחמאס חו"ל.

מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס המתגורר בדוחה, אמר בראיון טלפוני ל"ניו יורק טיימס" ביום שישי שעבר, כי לו היה צפוי שמה שקרה (בעזה) יתרחש, לא הייתה מתבצעת פעולת ה-7 באוקטובר. עוד הוסיף כי לו הוא הבין את ההשלכות של המבצע הזה של "מבול אלאקצא", "היה זה בלתי אפשרי" מבחינתו לתמוך בו.

לפי אבו מרזוק, המשך קיומה של התנועה(חמאס), למרות המלחמה הגדולה שישראל פתחה נגדה, הוא בעצמו "סוג של ניצחון", אך היקף הנזקים שנגרמו לעזה הופך את הכרזת הניצחון ל"בלתי מתקבלת".

דבריו של מוסא אבו מרזוק מזכירים מאוד את דברי חסן נסראללה, מזכ"ל חיזבאללה לשעבר, לאחר מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006.

נסראללה הודיע בראיון טלוויזיוני מפורסם ב-27 באוגוסט 2006 כי טעה בהערכת תגובת ישראל למבצע שחיזבאללה ביצע מעבר לגבול  שבו חטף את שני חיילי צה"ל אלדד רגב  ואהוד גולדווסר ז"ל, ואמר: "אם הייתי יודע שהחטיפה הזו תוביל למלחמה בגודל כזה אפילו באחוז אחד, לא היינו עושים זאת מטעמים הומניטריים, מוסריים, צבאיים, חברתיים, ביטחוניים ופוליטיים".

הנזק ומספר הנפגעים הגדול ברצועת עזה במלחמה הנוכחית הוא הרבה יותר גדול מהנזק ומהאבידות שנגרמו ללבנון בשנת 2006 כתוצאה מההרפתקנות של חסן נצראללה.

עמדתו של מוסא אבו מרזוק מנוגדת לעמדה הרשמית של הנהגת חמסא בחו"ל ושל הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה שלא מפסיקה להתרברב בניצחון על ישראל תחת הסיסמא "חמאס: אנחנו המבול, אנחנו המחר".

לאחר פרסום הראיון, פרסמה חמאס הודעה שניסתה למתן את השפעת הדברים, והאשימה את הדיווח בציטוט דברים של אבו מרזוק בהוצאתם מהקשרם, תוך הדגשה שבפועל הוא "אישר כי מבצע 7 באוקטובר המבורך הוא ביטוי לזכות עמו בהתנגדות ולדחיית המצור, הכיבוש וההתנחלות".

בראיון ציין מוסא אבו מרזוק כיהנהגת חמאס מסכימה על אסטרטגיית התקפות צבאיות נגד ישראל, אך ייתכן שהגיע הזמן לשקול מחדש אסטרטגיה זו, לאור ההקצנה הפוליטית בישראל ובארה"ב תחת שלטון טראמפ, שמסכנת את פלסטינים שנותרו בין הים לנהר ומחמירה את הסכנה הקיומית שלהם.

מול הגישה של מוסא אבו מרזוק נחשפה העמדה של בכיר חמאס בחו"ל סאמי אבו זוהרי, שממשיך להוביל קו קיצוני ואידיאולוגי,אבו זוהרי שמתגורר בחו"ל ועושה שם עסקים עורר זעם רב ברצועה כאשר הוא קרא ב-21 במרץ, לשלם את המחיר שהוא אינו מוכן לשלם בעצמו," כל מי שיכול לשאת נשק בכל מקום בעולם צריך לפעול, אל תחסכו פצצה, כדור, סכין או אבן, כולם צריכים להפר את שתיקתם".

אולם, הזעם נגד ברצועת עזה גבר עוד יותר כאשר התראיין לפני כמה ימים בערוץ "אלתנאסוח" שבו הוא אמר כי הוא "ציפה לתגובה הציונית החריפה בעקבות "מבול אלאקצא", הצלחנו להחזיק מעמד יותר מחמישה עשר חודשים, הבית שנהרס ייבנה מחדש ו"השהיד"- הרחם של הנשים שלנו תוליד פי כמה וכמה ממנו".

הוא המשיך להקל ראש ולזלזל במספר עשרות אלפי ההרוגים ברצועה ואמר כי "מספר הלידות בעזה שווה למספר האנשים שנהרגו במערכה הזו, יש לנו לא פחות מ-50 אלף תינוקות שנולדו בעזה במהלך המלחמה".

."לכן, החישובים החומריים של המלחמה אינם חשובים", הוא טען. "אם היינו עושים חישובים כאלה, לא היינו פותחים במלחמה", ציין אבו זוהרי. "לא היינו יכולים להישאר איתנים, האמל"ח שלנו הוא לא קרוב לשל אמריקה וגם היכולת המבצעית שלנו היא לא ברמה שלהם".

גורם בכיר בפת"ח ברצועת עזה אמר לי כי עמדתו של סאמי אבו זוהרי "זעזעה את הרחוב העזתי, האם הוא מוכן להקריב את הילדים שלו במערכה נגד ישראל בעוד הוא חי חייי פאר בחו"ל הרחקת מזוועות המלחמה"?

לדבריו, "אין לאף אחד מהנהגת חמאס את הלגיטמציה לשלוח עשרות אלפי עזתים חפים מפשע למותם במלחמה בגלל אידיאולוגיה המקדשת את המוות שאין לה שום סיכוי להביס את מכונת המלחמה הישראלית".

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי