צרפת וסעודיה מקדמות את ההכנות לוועידת פתרון שתי המדינות

צרפת ממשיכה בקו לעומתי נגד ישראל והיא יוזמת עם סעודיה כינוס ועידה בינלאומית שתתמוך בהקמת מדינה פלסטינית. גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ישראל מתנגדת נחרצות לכינוס הועידה והיא הזהירה את צרפת כי היא תנקוט בצעדים חריפים אם תכיר במדינה פלסטינית.

צרפת וסעודיה החלו בסוף השבוע בקידום ההכנות לוועידת פתרון שתי המדינות, אשר צפויה להתקיים בחסות האו"ם בין 17 ל-20 ביוני הקרוב.

בפריז אירח שר החוץ הצרפתי, ז'אן-נואל בארו, את מקביליו מערב הסעודית, מצרים וירדן – הנסיך פייסל בן פרחאן, בדר עבד אל-עאטי ואיימן א-צפדי – למפגש עבודה ייעודי כהכנה לוועידה.

במקביל התקיים מפגש דומה ביוזמה הצרפתית-סעודית במטה האו"ם בניו יורק. בראש המשלחת הסעודית עמדה מנאל רדואן, אשר קראה למאמץ משותף להקמת מדינה פלסטינית – "לא כמחווה סמלית, אלא כצורך אסטרטגי" להשגת "שלום אזורי".

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי שני המפגשים מעידים כי ההכנות לוועידה יצאו לדרך בקצב מואץ, וכי שתי המדינות המובילות את המהלך שואפות להשיג פריצת דרך מדינית שתפתח מחדש את הדרך לפתרון שתי המדינות, דהיינו הקמת מדינה פלסטינית עצמאית.

מקורות רשמיים בצרפת מסרו בתדרוכים לאמצעי התקשורת השונים כי פריז סומכת על כובד משקלה האזורי והבין-לאומי של סעודיה, אשר קיבלה מנדט משותף עם צרפת לכהן כנשיאת הוועידה מטעם האו"ם, בהתאם להחלטה שהתקבלה בדצמבר האחרון.

במקביל, מעורבותה המלאה של צרפת מעניקה לוועידה תמיכה חיונית, בהתחשב בכך שהיא חברה קבועה במועצת הביטחון ובעלת השפעה נרחבת באיחוד האירופי. לפי דיפלומט ערבי בפריז, מדובר ב"תיאום משלים" בין הצדדים הערבי והאירופי.

במקביל לכינוס בפריז, התקיים בניו יורק באו"ם מפגש הכנה שנועד להעריך את עבודתן של שמונה קבוצות העבודה שכוננו בעבר, שמטרתן להציע הצעות קונקרטיות ליישום פתרון שתי המדינות, אשר לדעת היוזמות הוא "האפשרות היחידה" לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

הקבוצות צפויות להמשיך בעבודתן עד למועד הוועידה, ודו"חות הסיכום שלהן אמורים להוות את הבסיס ל"מסמך הסופי" של הוועידה, אשר יכלול מפת דרכים וצעדים מעשיים להקמת מדינה פלסטינית.

הקבוצות עוסקות במגוון נושאים, בהם ביטחון, סיוע הומניטרי ושיקום.

לפי ההצעה הצרפתית, הוועידה תהיה פתוחה לכל חברות האו"ם וגם לגופים בעלי מעמד משקיף, כלומר לרש"פ.

הציפייה היא להשתתפות רחבה של גורמים בכירים, כאשר פתיחת הוועידה תיעשה על ידי מזכ"ל האו"ם, ואחריו יישאו דברים נשיא העצרת הכללית ונשיאי הוועידה. בהמשך תינתן זכות דיבור לכל מדינה שתרצה להביע את עמדתה.

בישיבת הפתיחה יוצגו ממצאי קבוצות העבודה השונות.

המסמך הסופי, שאמור להתפרסם בתום הוועידה, יוגדר כ"מפת דרכים" לפתרון שתי המדינות ויכלול צעדים קונקרטיים להגשמתו.

לדברי צרפת, המטרה היא לא לדון שוב בהחלטות האו"ם, אלא להתמקד בפעולות מעשיות שיאפשרו ליישם את הפתרון בפועל.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי מדובר ביוזמה עויינת של צרפת ושל סעודיה, שמתרחקת מרעיון הנורמליזציה עם ישראל עקב התנגדות הרחוב הערבי על רקע המשך המלחמה ברצועת עזה, וכי מטרת הועידה היא מתן פרס לטרור למרות הטבח האכזרי שעשה חמאס בישובי עוטף עזה שהביא למלחמה ברצועה.

להערכת הגורמים המדיניים, המלחמה הנמשכת ברצועת עזה, הסירוב של חמאס לשחרר את כל החטופים הישראליים והקרע הגובר והולך בין ישראל לפלסטינים על רקע המשך הטרור הפלסטיני יוצרים קשיים עצומים ואינם מספקים תנאים נוחים להצלחת הוועידה.

אולם, צרפת מתעקשת, מטרתה היא לגייס את הקהילה הבין-לאומית סביב הצורך בפתרון מדיני והיא נחושה להניע "דינמיקה פוליטית" שתשיב את פתרון שתי המדינות למרכז הבמה הבינלאומית.

העמדה הצרפתית

 

על פי תדרוכים של משרד החוץ הצרפתי לאמצעי התקשורת הערביים, המהלך הצרפתי מתמקד כעת בקידום ארבעה צירים עיקריים. הראשון שבהם – הכרה במדינה פלסטינית.

פריז רואה בכך התחלה של "מהלך בלתי הפיך" לקראת הקמת מדינה פלסטינית, שעד כה הוכרה על ידי למעלה מחמישים מדינות – אך עדיין לא על ידי אף מדינה מערבית המחזיקה במושב קבוע במועצת הביטחון.

הנשיא עמנואל מקרון הביע את נכונותו להכיר במדינה הפלסטינית – דבר שאושר בהמשך גם על ידי שר החוץ שלו. בנוסף, הודעה משותפת של צרפת, בריטניה וקנדה שפורסמה ביום שלישי שעבר, ועוררה את זעמו של ראש הממשלה נתניהו,  הדגישה כי שלוש המדינות מחויבות להכרה במדינה פלסטינית כתרומה ליישום פתרון שתי המדינות.

בהודעה נאמר:
"אנחנו מדגישים את תפקידו החשוב של כינוס ניו יורק לקראת קונצנזוס בינלאומי. אנו נחושים להכיר במדינה פלסטינית ונפעל עם אחרים להשגת מטרה זו".

הציר השני מבוסס על הרעיון של "הכרה הדדית" – כלומר, שהכרה במדינה פלסטינית תיענה בתמורה בנכונות לנרמל יחסים עם ישראל.

לפי דובר משרד החוץ הצרפתי, כריסטוף לומואן:
"כדי לקדם פתרון שתי המדינות, ההכרה ההדדית חיונית. מדינות שלא הכירו בפלסטין צריכות לעשות כן, ומדינות שלא הכירו בישראל צריכות לנקוט צעדים לעבר נורמליזציה".

הציר השלישי – רפורמה ברשות הפלסטינית: שינוי בהנהגה, שיפור הממשל, החזרת הדמוקרטיה וההתמודדות עם זרמים רדיקליים, צרפת רואה בכך מהלך חיוני.

הציר הרביעי: מתן ערבויות ביטחוניות לישראל: פירוק חמאס מנשקו, הרחקתו משלטון ברצועת עזה, וגיבוש "מערכת ביטחון אזורית" שבה ישראל תיקח חלק.

צרפת צפויה להיתקל בקשיים גדולים מצד ארה"ב וישראל לגבי כינוס הועידה, היא כבר פתחה במגעים ראשונים בנושא, ממשל טראמפ לא הגיב רשמית לנושא אך גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי הוא יתנגד למהלכים חד צדדיים ומעשיים בנושא הזה נוכח התנגדות ישראל.

ממשלת ישראל מתנגדת נחרצות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית וליוזמה הצרפתית למהלכים חד צדדיים בנושא הסכסוך הישראלי פלסטיני בעוד המלחמה ברצועת עזה בעיצומה.

לדברי הגורמים המדיניים, ישראל הבהירה לצרפת כי היא רואה בחומרה את יוזמתה לכינוס הועידה שתחריף עוד יותר את המתיחות בין שתי המדינות וכי אם צרפת תכיר במדינה פלסטינית ישראל תגיב בצעדים חריפים על המהלך הזה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי