בעוד המשא ומתן העקיף על עסקת חטופים חדשה והפסקת אש ברצועת עזה ל-60 יום נמשך,חידשו החות’ים בתימן את התקיפות נגד כלי שיט אזרחיים בים האדום, לראשונה מאז נובמבר 2024 והטביעו שתי אוניות סוחר.
נראה כי החות'ים מנסים כעת להדק את המצור הימי על ישראל כדי לנסות ולסייע לחמאס ברצועת עזה ובאותה העת גם לנקום בישראל על התקיפה המוצלחת על אתרי הגרעין באיראן.
ב-6 ביולי 2025, הותקפה האונייה Magic Seas בבעלות יוונית ונושאת דגל ליבריה, בעת ששטה סמוך לנמל אלחודידה בים האדום.
דווח כי מספר סירות תקפו את האונייה באמצעות נשק קל וכי שוגרו לעברה טילים וכלי שיט בלתי מאוישים (כשב”מים) שגרמו לשריפה,כל 22 אנשי הצוות חולצו בשלום .
הדובר הצבאי של החות’ים, יחיא סריע, קיבל אחריות על התקיפה באמצעות כשב”מים, טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב”מים ועדכן כי האונייה טבעה.
לטענתו, האונייה הותקפה משום שהיא שייכת לחברה שהפרה את איסור הכניסה לנמלים של “פלסטין הכבושה” ולאחר שלא נענתה לאזהרות הכוחות החות’ים.
הוא איים כי הכוחות החות’ים ימשיכו לפעול נגד כלי שיט שיפרו את האיסור החות’י על כניסה לנמלי ישראל.
ב-7 ביולי 2025, הותקפה גם האונייה Eternity C שנמצאת בבעלות של חברה יוונית ונושאת דגל ליבריה, בעת שעברה ממערב לאלחודידה.
לפחות שלושה מאנשי הצוות נהרגו, הקורבנות הראשונים בתקיפה חות’ית נגד כלי שיט אזרחיים מאז יוני 2024. האונייה טבעה וחברות אבטחה ימיות פעלו לחלץ את אנשי הצוות.
נשיא המועצה המדינית העליונה של החות’ים, מהדי אלמשאט, מסר כי הם מחויבים לחופש השיט של כולם, חוץ מ”הישות הישראלית ואלה התומכים בתוקפנותה נגד עמנו ברצועת עזה”.
לטענתו, אין להם רצון לפגוע במישהו שאין לו קשר לתמיכה בישראל וכי הם הקימו מרכז מבצעים הומניטריים כדי לתאם עם חברות ספנות ולמנוע פגיעה ככל האפשר. אלמשאט הדגיש כי על חברות הספנות “לציית להוראות ולהחלטות של כוחותינו וכל מי שיתעלם מהן יישא באחריות”. הוא הוסיף כי הכוחות החות’ים ימשיכו בפעולותיהם במטרה “לעצור את התוקפנות ולהסיר את המצור מרצועת עזה”.
גורמים ביטחוניים אומרים כי מדובר באירועים חמורים ביותר וכי ההסלמה הזו מעוררת דאגה בקרב מעצמות העולם, חברות הספנות ותעשיית האנרגיה, שזוכרות את הפגיעה הקשה במסחר הבינלאומי במהלך 2024.
ההסכם בין ארה"ב לחות'ים הקנה שקט יחסי והפחתה משמעותית בהתקפות, אך ההסלמה הנוכחית , על רקע המשך הלחימה בעזה והחרפת המתיחות האזורית , מאיימת להחזיר את הלחימה הימית לשיאה.
לדברי החות'ים, התקיפות נובעות מהמשך המצור על עזה, ואילו האמריקנים מצדם רואים בכך הפרה חמורה של ההבנות, שבגללן הוקם בדצמבר 2023 כוח משימה בינלאומי שמטרתו להגן על חופש השיט.
השגרירות האמריקנית בתימן גינתה ב-9 ביולי את ההתקפה האחרונה, וכינתה אותה "חלק משרשרת תקיפות פזיזות נגד כלי שיט מסחריים וצוותים אזרחיים במהלך השנה וחצי האחרונות".
דוברת מחלקת המדינה, תמי ברוס, אמרה: "התקיפות ממחישות את האיום המתמשך מצד החות'ים, הנתמכים בידי איראן, על חופש השיט, הכלכלה העולמית והביטחון האזורי".
גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי למרות שמבחינה הצהרתית המטרה העיקרית של התקיפות של החות'ים היא פגיעה באוניות הקשורות לישראל או המפליגות לעבר נמלים ישראליים כמו אילת, אשדוד וחיפה ובצעד תומך ברצועת עזה, אי אפשר להתעלם מהעובדה שאיראן היא זו שמפעילה את החות'ים בתימן למרות שהתקיפות אינן מכוונות נגד ארה"ב.
להערכתם, ארה"ב תגיב רק אם כוחותיה או אוניותיה ייפגעו ישירות , אפילו ישראל אינה מהווה שיקול מבחינתה של וושינגטון, לפי ההסכם עם החות'ים.
הנשיא טראמפ אינו רוצה כרגע לפתוח במערכה חדשה נגד החות'ים לאחר שחתך הפסדים במערכה הראשונה והגיע עמם להסכם.
אולם, הגורמים הביטחוניים מזהירים כי המשך ההתקפות של החות'ים בזירה הימית עלול להביא לאובדן שליטה ולפגיעה אנושה במעבר הסחורות ולקריסת הסכם הרגיעה הימי שארה"ב השיגה עם החות'ים.
בסופו של דבר, הנשיא טראמפ לא יוכל להתעלם מהמצב בים האדום אם ההתקפות ימשכו ויחמירו ואיימו שוב על נתיבי השיט הבינלאומיים בים האדום, מעריך גורם ביטחוני בכיר, החות'ים בעידודה של איראן שוב מותחים את החבל יתר על המידה והוא עלול להיקרע.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"


