בעולם הערבי לא רואים הבדל משמעותי בין קמלה האריס לדונלד טראמפ

הציפיות בעולם הערבי לשינוי במדיניות האמריקנית במזרח התיכון בעקבות הבחירות לנשיאות בארה"ב הן נמוכות. הדעה הרווחת היא שאין הבדל משמעותי בין קמלה האריס לבין דונלד טראמפ והמדיניות האמריקנית במזרח התיכון מתנהלת על פי האינטרסים של המעצמה הגדולה.

בעוד איראן מודאגת מאוד מהאפשרות שדונלד טארמפ ינצח בבחירות לנשיאות בארה"ב, בעולם הערבי מנשבים הלכי רוח כי לא משנה מי ינצח בבחירות, קמלה האריס או דונלד טראמפ, המדיניות האמריקנית במזרח התיכון איננה צפויה להשתנות באופן מהותי והממשל האמריקני החדש, דמוקרטי או רפובליקני, ימשיך לתמוך במדינת ישראל ובהתנחלויות שלה.

בכיר חמאס אוסאמה חמדאן התייחס במסיבת עיתונאים ב-4 בנובמבר לבחירות בארה"ב ואמר כי "לא משנה מה יהיו תוצאותיה הרי שהן לא מעניינות את תנועת חמאס ואת העם הפלסטיני".

הוא ציין כי הממשל הנוכחי והקודם היו שותפים ותומכים של הישות הציונית במלחמה שלה נגד העם הפלסטיני והבעיה הפלסטינית.

"על הממשל האמריקני החדש להאזין לקולות שעולים מהחברה האמריקנית שמתנגדים לכיבוש הציוני ולעיין מחדש במדיניות המוטה ובתמיכה בכיבוש ובפשעיו", אמר חמדאן.

העיתון המזרח ירושלמי "אלקודס" פירסם ב-5 בנובמבר מאמר מערכת תחת הכותרת "שתי פנים לאותה המטבע" .

במאמר נכתב כי "קמלה האריס ודונלד טראמפ הם שתי פנים למדיניות אמריקנית שמוטית לטובת ישראל."

"המדיניות האמריקנית לא תשתנה בעקבות הבחירות והתמיכה בישראל תימשך",נכתב במאמר.

בתוכנית טלוויזיה שהתקיימה השבוע בערוץ "פראנס 24" דנו בשאלה מי עדיף לעולם הערבי, קמלה האריס או דונלד טראמפ?

אחת האורחות בתוכנית,נג'את שרפ א-דין, אמרה כי מדובר ב"גרוע ובגרוע ביותר".

ההערכה של פרשנים בעולם הערבי היא כי כל ממשל בארה"ב יהיה חייב לשמור על האינטרסים האסטרטגיים של ארה"ב במזרח התיכון וכי לשם כך הוא זקוק לברית אסטרטגית עם ישראל שהיא המעצמה האזורית החזקה באזור כדי לבלום את השפעות רוסיה וסין.

ההערכה היא כי אם דונלד טראמפ יהיה הנשיא הבא של ארה"ב הוא ימשיך במדיניות הנורמליזציה בין ישראל ומדינות ערב שבה הוא התחיל וקרא לה "הסכמי אברהם".

ההערכה היא כי למרות הצהרותיו במערכת הבחירות הוא יאפשר לישראל להמשיך במלחמה ברצועת עזה ובלבנון וכי למעשה ישראל היא שמנהלת את המדיניות האמריקנית באזור.

הלכי הרוח הם כי התמיכה בישראל היא חלק נכבד במדיניות האמריקנית באזור ויש הבדלים בין הממשלים השונים בדרך הניהול של המדיניות אבל אין שינוי במדיניות הבסיסית של התמיכה בישראל.

הנשיא האמריקני הבא יצטרך לטפל בעימות הרב זירתי הישיר בין ישראל לאיראן ושלוחותיה באזור, כל ממשל שייבחר יראה באיראן את האויב ובישראל את בת הברית.

הבעיה היא בפיצול ובמחלוקות בעולם הערבי, אם מנהיגי ערב היו יכולים להתאחד ולגבש בהסכמה תוכנית משותפת,ייתכן שהיו מצליחים להשפיע על הממשל האמריקני.

לגבי דונלד טראמפ, הרי שמדובר באיש עסקים שרואה בפוליטיקה גם עסק של קנייה ומכירה, בעולם הערבי זוכרים כיצד הוא אמר למדינות אירופה שאם הן רוצות את הגנת ארה"ב עליהן לשלם לה כסף.

לכן, ההערכה היא כי דונלד טראמפ כנשיא ינסה לפתור את בעיות המזרח התיכון בשורה של עסקות כפי שהציע בתקופת כהונתו הקודמת בינואר 2020 את "עסקת המאה" לישראל ולפלסטינים.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי