איראן לא תיכנע ללחצי הנשיא טראמפ

איראן תנסה לטרפד כל מאמץ של הנשיא טראמפ להרחיב את "הסכמי אברהם" במזרח התיכון ולהקים ציר מתון שינטרל את השפעת ציר ההתנגדות האיראני. על פי גורמים אמריקנים, הנשיא טראמפ מתכוון להפעיל סנקציות משתקות על איראן.

 איראן ממשיכה באיומים על ישראל כי בקרוב תתקוף אותה בטילים בליסטיים, חוסיין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה" של איראן, אמר בסוף השבוע כי האופציה היחידה בפני הבכירים האמריקנים היא לצמצם את התמיכה בישראל וכי "העם האמריקני לא הצביע בבחירות למי שהקימו את מכונת ההרג הציונית".

הוא הוסיף כי " הבחירות בארה"ב הוכיחו כי ההתנגדות ברצועת עזה יכולה אפילו לשנות את הממשל האמריקני".

גורמי ביטחון בכירים בישראל מעריכים כי ממשל טראמפ ייתקל בקשיים רבים להרחיב את "הסכמי אברהם" במזרח התיכון ולהשיג את הפסקת המלחמה ברצועת עזה ובלבנון.

להערכתם, איראן מלאה בביטחון עצמי והיא נחושה שלא לאפשר לארה"ב להקים במזרח התיכון ציר ערבי חדש מתון, בהשתתפות ישראל, שיאזן את ציר ההתנגדות שבראשותה.

גם אם ישראל תכריע את חמאס ברצועת עזה ואת חזבאללה בלבנון, עדיין יש לאיראן את כוחה הצבאי שלה , את החות'ים בתימן ואת המליציות השיעיות בעיראק ובסוריה שבאמצעותם היא יכולה לנסות ולהגשים את מדיניות ההתפשטות שלה במזרח התיכון ולממש את פרויקט הגרעין למטרות צבאיות של ייצור נשק גרעיני.

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח בסוף השבוע כי נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, צפוי להפעיל סנקציות כבדות על תעשיית הנפט האיראנית, בניסיון לייצר לחץ מרבי על הרפובליקה האיסלאמית.

מקורות המקורבים לעוזריו של טראמפ מסרו לעיתון כי בכוונת הממשל החדש לנוע בזריזות ו"לחנוק" את ייצוא הנפט האיראני, מקור ההכנסה העיקרי של משטר האייתוללות, בצעדים שיכללו רדיפה משפטית נגד נמלים וסוחרים פרטיים שיעבירו נפט מתוצרתה של איראן.

כזכור, אסטרטגיה זו נוסתה בכהונתו הראשונה של טראמפ והיו לה הישגים מוגבלים בעצירת זרם הנפט היוצא מאיראן.

על פי ההערכות בסביבתו של הנשיא טראמפ, סביר להניח שאיראן תהיה המדינה שנחשבת כ"מדינה יריבה מרכזית" עבור ממשל טראמפ.

תעשיית הנפט האיראנית אחראית ל-79 אחוזים מהיקף הכנסות הייצוא של איראן ויחד עם תחומים נוספים הקשורים בתעשיית הנפט מהווה יותר מ-85 אחוזים מהייצוא.

בעבר היו ניסיונות שונים לפגוע ביכולתה של איראן לייצא נפט והיא נאלצה להוריד מחירים ולסבול הקטנה משמעותית בהכנסותיה.

אחרי שממשל ביידן עלה לשלטון הוא מנע הטלת סנקציות נוספות שיפגעו ביכולתה של איראן למכור נפט לסין, דרך סדרה של העברות ימיות וכעת חוששים בטהראן כי ארה"ב תפעל לשתק לגמרי את נתיב הסחר הזה.

האיראנים לא  צפויים לשבת בחיבוק ידיים,לדברי דיפלומט איראני, איראן תנטרל את הסנקציות האמריקניות, שמתכנן דונלד טראמפ, על ידי העמקת הקשרים עם "ארגון שנחאי לשיתוף פעולה " – מסגרת אסיאתית שהוקמה בהובלת סין ורוסיה, והיום חברות בה גם מדינות אסיה הגדולות כמו הודו, פקיסטן וקזחסטן.

לדבריו, הרפובליקה האסלאמית יכולה גם להגיב בהאצת תוכנית הגרעין.

על פי גורמים מדיניים בירושלים, ההערכה היא כי הנשיא טראמפ יטיל סנקציות משתקות על איראן רק כמכת פתיחה כדי להמם את ההנהגה האיראנית, אך בטווח הרחוק יותר היא ינהל משא ומתן קשוח עם איראן על הסכם גרעין חדש ועל הפסקת מדיניות ההתפשטות שלה והמלחמה בטרור.

הנשיא טראמפ אינו דוגל בהפעלת כוח צבאי נגד איראן והוא סבור שהוא יכול להשיג את המטרות האלה ללא שימוש בכוח צבאי, הוא בטוח שהסנקציות הכלכליות יחלישו בהרבה את הכוח הצבאי של המשטר האיראני.

נצטרך להמתין ולראות עד כמה מדוייקות ההערכות שלו ביחס ליכולות של איראן.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי