איראן שוקלת להאיץ את התהליך לייצור נשק גרעיני

מצבה האסטרטגי של איראן נפגע קשות במלחמה וציר ההתנגדות נמצא בתהליך התפרקות. ההנהגה האיראנית חוששת מתקיפה ישראלית קרובה על אתרי הגרעין והיא שוקלת להאיץ את תהליך ייצור הנשק הגרעיני.

ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי של ממשל ביידן, אמר ב-22 בדצמבר בראיון  לרשת CNN כי הממשל מודאג מהיחלשותה של איראן ומהאפשרות שהיא תבקש להחזיק נשק גרעיני.

לדבריו, הוא משתף בדאגותיו את ממשל טראמפ על הסכנה הזו.

הוא הוסיף כי אין זה מפתיע שבאיראן נשמעים קולות הקוראים "לשקול מחדש את הדוקטרינה הגרעינית" וכי על "איראן להחזיק נשק גרעיני".

על פי הערכת גורמי הביטחון, היכולות הצבאיות הקונבנציונליות של ציר ההתנגדות האיראני ירדו באופן משמעותי בעקבות ההתקפות של ישראל על חמאס וחזבאללה, על מערכת ההגנה האוווירית של איראן ומפעלי ייצור הטילים שלה ולבסוף, נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה.

גורמים ביטחוניים אומרים כי שנת 2024 הייתה שנה גרועה מאוד עבור איראן במזרח התיכון וכי היא תיזכר כשנה שבה התפרק ציר ההתנגדות שאיראן בנתה במשך שנים בעמל רב והשקיעה בו הון עתק.

בסופו של דבר, בניית הכוח הצבאי של חמאס עלתה לאיראן ביוקר, יחיא סינוואר פתח במתקפת ה-7 באוקטובר על דעת עצמו, ללא תיאום עמה, יצר את "אפקט הדומינו" במזרח התיכון  והביא להתפרקות ציר ההתנגדות.

לכן, החשש של ישראל וארה"ב הוא שאיראן שהוכתה קשות תנסה לפרוץ כעת לעבר הנשק הגרעיני ותחזור על תקדים צפון קוריאה שייצרה נשק גרעיני וכפתה על ארה"ב ודרום קוריאה מצב שבו היא חסינה מפני התקפות על ידיהן.

ההתקפה האחרונה בחודש אוקטובר של חיל האוויר הישראלי על מערכת ההגנה האווירית האיראנית, מפעלי הייצור של הטילים ועל אחד ממתקני הגרעין המחישה לאיראנים כי ישראל איננה מתכוונת לתת למשטר ההיאתולות את ההזדמנות לייצר נשק גרעיני.

לאיראן יש כמות של אורניום מעושר שמספיקה לייצור 4 פצצות גרעין, אך אין לה עדיין את המרעום שיפוצץ את הפצצה, כדי להשלים את ייצור הפצצה איראן זקוקה לפרק זמן של בין שנה אחת לשנה וחצי, לכן, מבחינת ישראל, זהו הזמן המתאים לפעול.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הנשיא טראמפ רוצה לנטרל את האפשרות שאיראן תוכל לייצר נשק גרעיני, הוא יכול לעשות זאת בשתי דרכים: בפעולה צבאית שתשמיד את מתקני הגרעין של איראן, או בהשגת הסכם חדש עם איראן על פרויקט הגרעין שלה שינטרל את היכולות שלה לייצר פצצה.

ההערכה של מערכת הביטחון בישראל היא שהוא רוצה בהסכם גרעין חדש כדי לנטרל את סכנת הפצצה האיראנית והא יאיים על איראן כי אם היא תסרב הוא יטיל עליה סנקציות כבדות וייתן לישראל יד חופשית להגן על עצמה ולתקוף את מתקני הגרעין באיראן.

גורמי מודיעין בישראל מאתרים סימנים לכך שההנהגה האיראנית בלחץ נוכח המלצת ראש המוסד דוד ברנע לדרג המדיני לתקוף יעדים באיראן כדי להביא להפסקת ההתקפות של החות'ים על ישראל בטילים בליסטיים ובכטב"מים וכי ישראל תנצל זאת כדי לתקוף את מתקני הגרעין.

ההמלצה של "משמרות המהפכה" לשליט העליון של איראן עלי ח'מינאי היא שלא לוותר בשום פנים ואופן על פרוייקט הגרעין.

עלי ח'מינאי עדיין לא קיבל את ההחלטה, אבל סימן מעיד לכוונותיו, שיכול להוות אינדיקציה לגבי העתיד, הוא השאלה האם הוא יבטל את פסק ההלכה(פתווא) שהוא פירסם לפני כ-15 שנה האוסר על ייצור נשק גרעיני,מערך המודיעין הישראלי עוקב אחרי האפשרות הזו.

ההתפתחויות המהירות האחרונות באזור דוחפות את האיראנים לרגע ההכרעה כדי שיקבלו החלטה בעניין ייצור הנשק הגרעיני, המנהיג העליון איננו ממהר לקבל את ההחלטה, הוא ימתין לראות כיצד יתפתחו הדברים ברגע שהנשיא טראמפ יכנס לבית הלבן, בינתיים, ישראל עושה את כל ההכנות הצבאיות הדרושות לתקוף את מתקני הגרעין באיראן, ברגע שיתקבל אישור הדרג המדיני.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי