ירדן מתכננת "שינוי אסטרטגי" בטיפולה בתנועת "האחים המוסלמים"

השלטונות בירדן ישנו את היחס כלפי תנועת "האחים המוסלמים" ויטילו הגבלות חמורות על פעילותה בממלכה בעקבות חשיפת תשתית הטרור שלה בירדן. גורמי ביטחון בכירים בישראל מעריכים כי משולש הטרור שכולל את איראן, חמאס ו"האחים המוסלמים" הוא שהפעיל את תשתית הטרור כחלק מהניסיון להפיל את שלטונו של המלך עבדאללה ולפתוח בחזית חדשה נגד ישראל משטח ירדן.

העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח הבוקר מפי גורמים בכירים בירדן כי הממלכה ההאשמית מתכוונת לערוך "שינוי אסטרטגי" בטיפולה בתנועת "האחים המוסלמים" בעקבות חשיפת תשתית הטרור שמנתה 16 פעילים של חמאס ו"האחים המוסלמים".

בהודעת המודיעין הכללי הירדני שפורסמה אתמול נמסר כי סוכלה "תוכנית שנועדה לפגוע בביטחון הלאומי, לעורר אנדרלמוסיה ולבצע מעשי חבלה בממלכה".

שירותי המודיעין מסרו כי "נעצרו 16 מעורבים בתוכניות אלו, שהמודיעין עקב אחריהן מקרוב ובאופן מודיעיני מדויק מאז שנת 2021".

מקור פוליטי ירדני בכיר אמר ל"א-שארק אל-אווסט" כי המדינה נערכת ל"שינויים אסטרטגיים" בגישתה כלפי תנועת "האחים המוסלמים" הבלתי חוקית.

לדבריו, "אם בעבר פעלה התנועה תוך התעלמות ממעמדה החוקי, הרי שהחומרים שבכתבי האישום והקשרים לחו"ל מרמזים על כך שהממלכה בוחנת גישות חדשות כלפי התנועה האסלאמית".

עוד הסביר המקור כי פרטי החקירות שבמהלכן נמצאו חומרי נפץ מסוכנים במיוחד בבתים פרטיים, מעידים על קיומן של מיליציות חמושות המאיימות הן על המצב הפנימי בירדן והן על ביטחונה החיצוני.

בהודעת המודיעין הכללי נמסר כי "התוכניות של התשתית המקומית כללו נושאים כמו: ייצור רקטות באמצעים מקומיים, וכן ייבואן מחו"ל למטרות בלתי חוקיות, החזקת חומרי נפץ ונשק חם, הסתרת רקטה מוכנה לשימוש, פרויקט לייצור מל"טים, וכן גיוס והכשרת פעילים בתוך הממלכה והעברתם לאימונים מחוצה לה".

עוד נמסר כי "כלל התיקים הועברו לבית הדין לביטחון המדינה לצורך המשך ההליך המשפטי".

דובר הממשלה הירדנית, השר מוחמד אל-מואמני מסר אתמול כי הציוד שהוחרם נועד לשמש ל"ביצוע פעולות טרור שלפי ההערכה תוכננו להתבצע בתוך ירדן עצמה".

לדבריו מדובר ב-4 תאים שקיבלו מימון והתאמנו בחו"ל ופעלו במקביל, חלקם עסקו בהברחת חומרי גלם לייצור כטב"מים ורקטות מונחות, ואחרים היו אחראים לייצור בתוך שני מחסנים בערים עמאן וזרקאא, תוך שמירה על סודיות מוחלטת ומפגשים שהתנהלו מחוץ לירדן.

מקורות ירדניים ששוחחו עם העיתון "א-שארק אל-אווסט" העריכו כי "אופי ייצור הרקטות, שהטווח שלהן אינו עולה על חמישה קילומטרים, מצביע על פעילות חבלנית וטרוריסטית המכוונת להתבצע בתוך ירדן ועל כוונה להקים מיליציות חמושות, המסוגלות לגייס תומכים במסגרת מאמצי הסתה עטופים בשיח דתי".

המקורות הדגישו כי "ניתוק הקשר בין תנועת האחים המוסלמים לבין הזרוע הפוליטית שלה , מפלגת 'חזית העבודה האסלאמית', המיוצגת כיום בפרלמנט ב־31 מושבים – הפך לצעד חיוני לשם שמירה על עקרון שלטון החוק השווה על כל אזרח, ללא הבחנה".

המקורות הדגישו כי עמדת השלטונות בירדן היא ברורה: היא קוראת למתינות, לדחיית הקיצוניות, ולהימנעות מהפיכת ירדן למקור איום על מדינות האזור.

כן נמסר כי "גם אם הציבור הירדני רואה בישראל אויב, העמדה הרשמית שומרת על כיבוד הסכם השלום הירדני־ישראלי, שאושר בפרלמנט בשנת 1994".

ירדן הרשמית חוששת מהאפשרות שישראל תגדיר את עצמה כ"יעד לאיום ביטחוני" ותשתמש בכך כתירוץ להרחבת פעולותיה הצבאיות בגדה המערבית – תרחיש שעמאן הזהירה מפניו לאחרונה, ורואה בו איום ישיר על האינטרסים שלה, במיוחד אם ממשלת הימין בישראל תמשיך במדיניות של טרנספר, בין אם בעזה ובין אם  בגדה המערבית.

מקורות ירדנים אמרו לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי אף ש"הפעילות של ארבעת תאי הטרור החלה במאי 2021, ואין לה קשר מבצעי ישיר לתמיכה בחמאס במהלך ההתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר 2023, הרי ש"נמצא כי מנהיגים בתנועת "האחים המוסלמים" קיבלו הנחיות מגורמים חיצוניים" , מבלי לציין במי מדובר.

הנאשמים היו בקשר עם גורמים חיצוניים, קיבלו כספים ממדינות באזור, ותאי הטרור עברו אימונים בדרום לבנון , מה שמעיד על קשרים עם אנשי חזבאללה ועם מנהיגים פוליטיים ומבצעיים של חמאס השוהים בלבנון".

עוד מסרו המקורות לעיתון כי "קיימות אינדיקציות מסוימות למימון איראני, בהקשר לניסיונותיה של טהראן להפעיל את 'החזית המזרחית' בעימות עם ישראל".

עבדאללה מלך ירדן הזהיר ב-17 בפברואר האחרון כי "ישנם אנשים בירדן שמקבלים הנחיות מבחוץ  ועליהם להתבייש".

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי איראן, תנועת "האחים המוסלמים" וחמאס עומדים מאחורי ההתארגנות החבלנית שנחשפה בירדן וכי משולש הטרור הזה הגביר את הפעילות נגד בית המלוכה הירדני מאז ה-7 באוקטובר 2023 במטרה להפיל את שלטונו של המלך עבדאללה ולפתוח חזית חדשה נגד ישראל מגבול ירדן.

הגורמים הביטחוניים שיבחו את פעילות המודיעין הירדני שחשף את התשתית החבלנית ואת מחוייבותו של המלך עבדאללה להסכם השלום עם ישראל וסירובו העיקש  מאז תחילת המלחמה, שלא לאפשר  לאיראן ולשלוחותיה לפתוח בחזית חדשה משטח ירדן נגד ישראל.

להערכתם, המלך עבדאללה יאסור, באמצעות צווי חירום או חקיקה, כל קשר בין מפלגות פוליטיות הפועלות בירדן, ובראשן מפלגת "חזית העבודה האסלאמית", לתנועת "האחים המוסלמים".

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי