מקור פלסטיני בכיר אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הרשות הפלסטינית "מעורבת בדיונים רציניים ומכריעים עם כל הצדדים לגבי עתידה, והיכולת שלה למשול בגדה המערבית וברצועת עזה בשלב שלאחר המלחמה".
המקור, המקורב למעגל קבלת ההחלטות ברשות בראשות מחמוד עבאס (אבו מאזן), אמר כי "ההנהגה הפלסטינית מקיימת דיונים עם האמריקאים, האירופאים, מדינות ערב, חמאס וישראל – ישירות וגם בעקיפין ,באמצעות מדינות ערביות לקראת היום שאחרי המלחמה".
הוא הדגיש: "איננו מדברים רק על סוגיית השליטה בעזה; זהו חלק מתמונה כוללת, הרשות מבקשת לקדם תהליך שיוביל להקמת מדינה פלסטינית בגדה, בעזה ובמזרח ירושלים".
המקור הוסיף כי "מתקיימים דיונים עם מדינות ערביות משפיעות ועם חמאס, ארצות הברית נמצאת בלב הדיונים", הוא הביע תקווה כי "הסכם להפסקת אש בעזה יוביל לאימוץ מסלול מדיני , שיתקבל על דעת העולם הערבי, ועל ידי ארה"ב, מסלול שיוביל בסופו של דבר להקמת מדינה פלסטינית ולסיום הסכסוך".
המקור אמר כי לשם הקמת המדינה "הרש"פ מוכנה לערוך שינויים משמעותיים, וגם תנועת חמאס מוכנה ללכת רחוק, לא רק לוותר על שלטונה בעזה ולהעביר את השליטה, אלא גם לוותר על הנשק שלה", לטענתו.
לדבריו, יו"ר הרש"פ החל לבצע שינויים חסרי תקדים במבנה הרשות הפלסטינית מאז הקמתה, והוא יקרא למועצה המרכזית של אש"פ לייסד תפקיד חדש של סגן לנשיא.
גורמים בכירים ברש"פ אמרו כי מינוי סגן לנשיא מחמוד עבאס, שמלאו לו כבר 90, מהווה מסר ברור המעיד על רצון לבצע שינויים עמוקים ברשות. סגן זה צפוי להחזיק בסמכויות נרחבות, וישמש למעשה כ"נשיא בפועל". הוא גם יעמוד בראש מנגנוני ביטחון חדשים וממשלה יחסית חדשה.
במקביל, בעקבות הלחצים עליו מצד ארה"ב ואירופה, ערך מחמוד עבאס רביזיה במנגנוני הביטחון הפלסטינים והחליף את ראשיהם, בקרוב יוחלף גם ראש המודיעין הכללי הפלסטיני הגנרל מאג'ד פרג'.
מקור ביטחוני אמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הרשות "משיבה לעצמה את הנוכחות וההרתעה שלה בשטח."
לטענתו, כוחות הביטחון והמשטרה הפלסטיניים בשטחי הגדה המערבית עשו באחרונה פעולות של מעצרים של חמושים ומבוקשים וגם פעולות בתחום האזרחי: מבצעי אכיפה, מעצרים, והסרת מפגעים מהכבישים.
במקביל לשינויים הנרחבים שמובילה הרשות בדרך לשלב פוליטי חדש, הודיעה נציבת האיחוד האירופי לענייני המזרח התיכון כי האיחוד מתכוון להגדיל את הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית, במסגרת חבילת סיוע בגובה של כ-1.6 מיליארד אירו (1.8 מיליארד דולר) לשלוש שנים.
דוברבקה סויטשה, נציבת האיחוד האירופי לענייני הים התיכון, אמרה לסוכנות רויטרס כי הסיוע יגיע לצד רפורמות פנימיות של הרשות, שמבקריה מאשימים אותה בשחיתות וניהול כושל.
סויטשה אמרה: "אנחנו רוצים שהם יתקנו את עצמם, כי בלי רפורמות – הם לא יהיו חזקים או אמינים מספיק כדי לנהל דיאלוג, לא רק מולנו, אלא גם מול ישראל".
האיחוד האירופי הוא התורם הגדול ביותר לרשות הפלסטינית, ובכירי האיחוד מקווים שהרשות, המנהלת כיום את שטחי A ביהודה ושומרון, תוכל לשלוט בעתיד גם ברצועת עזה לאחר סיום המלחמה בין ישראל לחמאס.
סויטשה אמרה כי מתוך הסיוע המתוכנן:620 מיליון אירו יוקצו לסיוע כלכלי ולרפורמות ברשות, 576 מיליון אירו יופנו לתחומי חיים ושיקום בגדה ובעזה,
ו-400 מיליון אירו יינתנו בצורת הלוואות מבנק ההשקעות האירופי, בכפוף לאישור הנהלת הבנק.
לדבריה, הסיוע הממוצע של האיחוד לרש"פ בעשור האחרון עמד על כ-400 מיליון אירו בשנה. "כעת אנחנו משקיעים ברשות הפלסטינית באופן אמין", סיכמה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא השבוע לראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס "להרחיק" את תנועת חמאס מרצועת עזה ולבצע "רפורמות" ברשות הפלסטינית, על מנת "לקדם פתרון מדיני המבוסס על שתי מדינות – ישראלית ופלסטינית".
מקרון כתב בפוסט שפרסם ברשת X לאחר שיחת טלפון עם מחמוד עבאס:
"יש הכרח לבנות מסגרת ליום שאחרי המלחמה: פירוק חמאס מנשקה והרחקתה, הקמת מנגנון שלטוני אמין ורפורמה ברשות הפלסטינית".
השיחה בין השניים התקיימה יום לאחר שראש הממשלה נתניהו מתח ביקורת על עמדת מקרון בנושא הפלסטיני, בעקבות רמיזתו של הנשיא הצרפתי כי פריז עשויה להכיר במדינה פלסטינית בחודש יוני הקרוב , במהלך ועידה שצרפת תעמוד בראשה יחד עם ערב הסעודית במטה האו"ם בניו יורק , כחלק ממהלך הדדי שבו מדינות ערביות יכירו בישראל.
נתניהו טען כי דבריו של מקרון היו "טעות חמורה" בכך שקידם את רעיון המדינה הפלסטינית.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים מתנגדים בתוקף לאפשרות שהרש"פ תשלוט ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה והם רואים בה גוף שמעודד טרור ומסית נגד מדינת ישראל.
ממשלת ישראל הנוכחית מתנגדת בתוקף לפתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית.
גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי "הרפורמות" כביכול, שמחמוד עבאס מתכנן לבצע ברש"פ הן "קוסמטיות" בלבד וכי מדובר בתרגיל ביחסי ציבור שנועד לשכנע את הקהילה הבינלאומית כי הרש"פ היא שראויה לשלוט ברצועת עזה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"