העיתון הסעודי "א-שרק אלאווסט" פירסם אתמול מאמר חשוב מפרי עטו של העיתונאי מאמון פנדי, שמשקף את המדיניות הנוכחית של סעודיה במזרח התיכון.
גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי המאמר לא היה מתפרסם אם הוא היה מנוגד לתפיסת הביטחון והמדיניות של סעודיה במזרח התיכון וכי העיתון משמש פלטפורמה לקידום עקרונות המדיניות של בית המלוכה הסעודי.
מאמון פנדי הינו פרופסור לשעבר למדעי המדינה באוניברסיטת ג'ורג'טאון, וכיום מכהן כמנהל המכון הלונדוני ללימודים אסטרטגיים.הוא כתב בעיתונים רבים, בהם הוושינגטון פוסט, הניו יורק טיימס, הפייננשל טיימס ו-הגרדיאן, וכותב בקביעות ב-Christian Science Monitor ובעיתון א-שרק אל-אווסט.
במאמרו טוען מאמון פנדי כי "מאז ה-7 באוקטובר 2023, המזרח התיכון יושב על חבית חומר נפץ וכי ביקורו של שר ההגנה הסעודי, הנסיך חאלד בן סלמאן בן עבד אל-עזיז, באיראן בשבוע שעבר, מהווה צעד מהותי בתהליך הרגעת המזרח התיכון (de-escalation), וממקם את תפקידה האזורי של סעודיה במסגרת הנכונה משתי זוויות: הראשונה היא עצמאות ההחלטה הסעודית בכל הנוגע למדיניות החוץ האזורית. השנייה היא גיבוש מסגרת לביטחון אזורי מנקודת מבט של מדינות המפתח באזור, כך שמושג ה"הרגעה" והנדסתו יהיו העקרונות המנחים. אם נוסיף לכך את הדיאלוג האמריקאי-רוסי בריאד, הרי שמתחוור תפקידה של סעודיה כמרכז לדיפלומטיה עולמית.
המהלך הפוליטי הסעודי אינו רגעי או מקרי, אלא חלק ממחשבה רחבה יותר ".
לדברי מאמון פנדי, איראן נמצאת במצבה האזורי החלש ביותר וסעודיה, כשכנה של איראן, לא נטשה אותה בשעתה הקשה , יחד עם זאת, אין לראות בביקור רק ניסיון להתקרבות דו-צדדית, אלא "מהלך אסטרטגי סעודי המשקף הבנה עמוקה של השינויים בסדר הבינלאומי. סעודיה נחשבת כיום לאחת המדינות היציבות ביותר באזור שכולו בוער – מלבנון, דרך תימן ולוב, ועד סודאן וסוריה – והיא מבינה שהקמת מערכת ביטחון אזורית אינה יכולה להתבסס על עימותים וחלוקות, אלא על שיתוף פעולה ואינטרסים משותפים."
הוא מוסיף ואומר כי הגישה הסעודית מבטאת שינוי בתפיסת הממלכה כלפי אתגרי הביטחון האזורי, וכי מדובר "במעבר מהישענות על בריתות בינלאומיות תנודתיות, אל גיבוש תפיסה עצמאית. אם לא תציע סעודיה את חזונה, תמצא את עצמה שבויה בחזונות של אחרים. הביקור באיראן מהווה איתות ברור בכיוון זה.
ליבת התפיסה היא קיום דיאלוג ישיר בין כוחות המפתח האזוריים: סעודיה, מצרים, טורקיה ואיראן. סעודיה איננה רק שחקן מרכזי בזירה זו, אלא גם ממלאת תפקיד של מארגנת השיח, מהנדסת מדיניות ההרגעה ומוקד דיפלומטי משמעותי.
הביקור משתלב במסגרת הרחבה של חזון סעודיה, הרואה ביחסיה עם מדינות השכנות בסיס מרכזי לביטחון אזורי כולל. ביקור שר ההגנה הסעוד באיראן, שהוא נציג הממסד הצבאי , מוסיף ממד ביטחוני משמעותי ליחסים עם מדינה כמו איראן, ומעביר אותם מעבר למסגרת הדיפלומטית שהוסכמה בסין, לעבר מודל ביטחוני מעמיק וישים יותר. בכך, סעודיה מאותתת שמה שנוהל בעבר מאחורי הקלעים, הופך היום למדיניות גלויה שביסודה הבנות מעשיות ומשמעויות רחבות."
מאמון פנדי מציין כי סעודיה היא שחקן אזורי חשוב שמעורבותו בנעשה במזרח התיכון היא בלתי נמנעת והוא מסיים את מאמרו במילים:
"נראה שסעודיה אינה שואפת רק להרגיע את מוקדי המתח המסורתיים – מתימן, דרך עיראק, לבנון, סוריה, לוב ועד סודאן – אלא גם מנסה להגדיר מחדש את מושג הביטחון האזורי. לא עוד על בסיס של איזון אסטרטגי צבאי בלבד, אלא על בסיס של אמון הדדי בין הצדדים, בנוגע לאזורי השפעה והגנה על האינטרסים של מדינות האזור מפני התערבויות חיצוניות ישירות. מדובר בתודעה פוליטית גבוהה ובהנהגה בעלת חזון ארוך טווח – אלמנטים בולטים במדיניות החוץ הסעודית."
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"