ההתאוששות של מחמוד עבאס

מעמדו של יו"ר הרש"פ התחזק בעקבות התמיכה שקיבל מממשל אובאמה ומצרפת בזירה המדינית הבינ"ל.

מחמוד עבאס התעלם מהסיוע הישראלי לחיזוק מעמדו בפת"ח והמשיך במגמתו לבינאום הסכסוך.


סקר דעת קהל האחרון שפירסם המרכז הפלסטיני למחקרים פוליטיים ב13 בדצמבר הצביע על שחיקה במעמדו של מחמוד עבאס וחוסר אמון בהנהגה החדשה של תנועת פת"ח.
מהסקר שנערך בגדה וברצועת עזה בין התאריכים 10-8 בדצמבר עלה כי רק 33 אחוזים היו מרוצים מבחירתו של מחמוד עבאס כראש תנועת פת"ח בעוד 57 אחוזים לא היו מרוצים מכך.
61 אחוזים מהנשאלים הביעו רצון שמחמוד עבאס יתפטר מתפקידו לעומת 32 אחוזים שהיו מוכנים לכך שהוא יישאר בו.
54 אחוזים אמרו שאין ביכולת הנהגת פת"ח החדשה להשיג את מטרותיה ורק 33 אחוזים סברו שהיא יכולה לעשות זאת.
אולם, מקורביו של מחמוד עבאס טוענים עתה כי הסקר נעשה לפני ההתפתחויות המדיניות האחרונות וכי מצבו של יו"ר הרש"פ הינו איתן והוא נהנה מתמיכה גדולה בקרב הציבור הפלסטיני בעקבות הישגיו האחרונים.
למען האמת, מחמוד עבאס הפתיע במהלך השבועות האחרונים, הוא גילה כושר תמרון פוליטי נרחב ויכולת הישרדות בתפקידו למרות גילו המתקדם, קרב הירושה הקשה בתוך תנועת פת"ח והמבוי הסתום בתהליך המדיני.
מי שתרם להתאוששות הפוליטית והמדינית של מחמוד עבאס היו בעיקר ממשל אובאמה וממשלת צרפת אבל גם לישראל היה חלק בכך.
נראה כי האינטרס הביטחוני של ישראל גבר על כל אינטרס אחר, הרצון הישראלי לשמור על מצב הביטחון בגדה באמצעות סיוע ליציבותה של הרש"פ והבטחת התיאום הביטחוני עמה הוא שהדריך את הדרג המדיני לאפשר למחמוד עבאס לקיים את הועידה השביעית של פת"ח ברמאללה ואף לסייע לו בעקיפין להשיג את הרוב הדרוש להעברת ההחלטות שרצה על ידי מתן אישורים לצירי הועידה הנאמנים לו להגיע מחו"ל ומרצועת עזה לרמאללה.
ישראל יכלה בקלות להכשיל את כינוס הועידה באמצעות פעילות צבאית פשוטה אך היא נמנעה מכך.
בזכות קיום הועידה, הצליח מחמוד עבאס להדיח באופן סופי מתנועת פת"ח את יריבו הפוליטי המר מחמד דחלאן ואת תומכיו ולבצר את מעמדו בתוך תנועת פת"ח תוך שהוא ממנה את נאמניו למוסדות התנועה החשובים כמו הועדה המרכזית והמועצה המהפכנית.
כתוצאה מכך שולט כיום מחמוד עבאס ללא עוררין בתנועת פת"ח ומעמדו המחוזק מאפשר לו גם לקבוע מי יהיה יורשו העתידי ומתי לפרוש מהחיים הפוליטיים.
מחמוד עבאס תעתע במצרים, ירדן וסעודיה, הוא חבר לציר קטאר-טורקיה והצליח ליצור רגיעה במתיחות בינו לבין תנועת חמאס.
האפשרות להדיח את מחמוד עבאס בתוך תנועת פת"ח או באמצעות הפיכה צבאית שתתבסס על הכוחות החמושים שהקים מחמד דחלאן במחנות הפליטים בגדה הולכת ומתרחקת, מחמוד עבאס נהנה מתמיכתה הביטחונית של ישראל אשר רואה בו את הרע במיעוטו, למרות חילוקי הדעות המדיניים החריפים עמו, ומעדיפה אותו על פני מחמד דחלאן.
מחמוד עבאס מצדו הוכיח כי הוא צמוד לאימרתו מלפני שלוש שנים כי "התיאום הביטחוני עם ישראל הוא קדוש".
למרות העימות המדיני עם ישראל מקפיד מחמוד עבאס לשמור על התיאום הביטחוני, הוא יודע כי זו תעודת הביטוח שלו להישאר בשלטון וכי אם יפר אותו הוא עלול לשלם על כך בכיסאו.
ההתנהלות האמריקנית-צרפתית

ממשלו של ברק אובאמה לא נהג בהגינות עם ישראל וכעת מתברר כי הוא פעל לתיאום עמדות עם הצד הפלסטיני כדי להשאיר מורשת שתחייב את ישראל ואת הממשל החדש בכל הקשור לפיתרון הסכסוך ומאידך גיסא להעביר החלטות במוסדות האו"ם שיסנדלו את ישראל ואת ממשל טראמפ בעתיד כשיחודש המשא ומתן בין שני הצדדים.
כך נולדה ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם בנושא ההתנחלויות, ממשל אובאמה יכול היה ללחוץ על הרש"פ ועל מדינות ערב לדחות את הגשת ההצעה בעניין ההתנחלויות למועצת הביטחון אלא שהנשיא אובאמה רצה לנקום אישית בראש הממשלה נתניהו וקידם בכחש את המארב המדיני לישראל בזירת האו"ם.
זאת ועוד,המורשת של ממשל אובאמה בקשר לפרמטרים לפיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני עוגנה בנאומו של שר החוץ ג'ון קרי וייתכן שחלקה יאומץ בהחלטות בועידה הבינלאומית בפאריז עד ל20 בינואר, מועד כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן.
ב-17 בינואר אמור להתקיים במועצת הביטחון דיון בנושא המזרח התיכון ועדיין לא ברור אילו החלטות יתקבלו בו.
שה"ח קרי התחייב בנאומו כי ארה"ב לא תציג את העקרונות בנאומו בהחלטה מחייבת במועצת הביטחון.
גם צרפת פעלה בחשאי מאחורי הקלעים בתיאום עם הרש"פ והוציאה מהבוידעם את רעיון הועידה הבינלאומית שנכשל כבר בעבר כדי לשרת את האסטרטגיה של מחמוד עבאס לבינאום הסכסוך עם ישראל במקום ערוץ המשא ומתן הישיר ללא תנאים מוקדמים.
מחמוד עבאס דחף את צרפת לאמץ את אסטרטגיית המשא ומתן של המעצמות עם איראן בהסכם הגרעין ולקבוע לוחות זמנים ומנגנון בינלאומי שיכפה על ישראל את הנסיגה לקוי 67 כולל ממזרח ירושלים ומימוש "זכות השיבה" של הפלסטינים בהתאם להחלטה 194 של האו"ם ואף יפקח על ביצועם.
קביעת מועד כינוסה של הועידה הבינלאומית בפאריז ב-15 בינואר, חמישה ימים לפני כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן, הינו קונספירציה צרפתית-פלסטינית אמריקנית כדי לקבוע עובדות מדיניות בשטח מבלי לשתף את הממשל החדש ועל אפה וחמתה של ישראל.
מחמוד עבאס מצפה ל"החלטות חיוביות" מבחינתו בועידה בפאריז ותמיכה של ממשל אובאמה אשר השתחרר כבר, עפ"י הגדרת גורמים ברש"פ, מהלחצים של  "הלובי היהודי"  בארה"ב.
ההתנהלות של ממשל אובאמה וממשלת צרפת הביאה להישגים מדיניים למחמוד עבאס שלהם הוא ייחל מאז ומתמיד ובכך חיזקה את מעמדו בקרב הציבור הפלסטיני בשטחים ומול האופוזיציה הפלסטינית.
בעקבות ההחלטה מס' 2334 במועצת הביטחון של האו"ם בנושא ההתנחלויות אפילו אויביו המושבעים של מחמוד עבאס בחמאס ובג'יהאד האסלאמי נאלצו לברך אותו על ההישג.
לכן, אין זה מפתיע שהרש"פ אפופה בתחושות של ניצחון ומעמדו של מחמוד עבאס מחוזק מאי פעם.
בשיחות סגורות הוא אומר לפעילים הבכירים של פת"ח כי האסטרטגיה שלו לבינאום הסכסוך הביאה הישגים מדיניים לפלסטינים והצליחה יותר מהאינתיפאדה המזויינת של יאסר ערפאת ומרוואן ברגותי בשנת 2000 ומהתקפות הרקטות של חמאס על ישראל מאז 2007.
המהלכים של מחמוד עבאס בתיאום עם ממשל אובאמה וצרפת נועדו בין היתר לשמר את אופציית "פיתרון שתי המדינות" כדי להביא לעצירת מפעל ההתנחלויות ולטרפד את אפשרות סיפוח שטחי Cלישראל.
באותה הזדמנות פעל מחמוד עבאס לנסות ולמחוק במהלכים האלה את אופציית "חילופי השטחים" שנדונה במשא ומתן הישיר שאמורה להשאיר את גושי ההתנחלויות הגדולים בידי ישראל בכל הסדר שלום.
האתגר של ישראל

ישראל תתקשה לפעול בזירה המדינית ללא גיבוי של ממשל אובאמה שהחליט להטות את מדיניותו לטובת הרש"פ ולנקום בממשלת נתניהו.
אין לה ברירה אלא להמתין לכניסתו של הנשיא האמריקני החדש לבית הלבן כדי להיעזר בו ובקונגרס ולנסות ולמחוק את הישגיו המדיניים של מחמוד עבאס ולהפוך ללא רלבנטית את המורשת שהשאיר ממשל אובאמה לגבי מתווה פיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
ייתכן שבעתיד יחול שינוי גם בעמדה הצרפתית לטובתה של ישראל  אם ייבחר בבחירות לנשיאות באביב הקרוב מועמד המפלגה הרפובליקנית פרנסואה פיון, אולם ישראל צריכה לסמוך רק על עצמה ולנהל מדיניות זהירה ומחושבת בעקבות ההתפתחויות המדיניות האחרונות.
מקורביו של מחמד דחלאן אומרים כי ישראל עשתה מקח טעות כשחיזקה את מחמוד עבאס ואיפשרה לו לקיים את ועידת פת"ח ברמאללה.
לדבריהם, מחמוד עבאס היה על סף התמוטטות מדינית ופוליטית, ישראל הצילה וחיזקה אותו והוא ניצל זאת כדי לפגוע בה מבחינה מדינית.
לטענתם, כל מנהיג אחר של פת"ח שהיה מחליף את מחמוד עבאס בשלטון היה מקיים את התיאום הביטחוני עם ישראל ולו רק כדי להישאר על כס השלטון ולזכות בתמיכתה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי