התקררות היחסים בין סעודיה לרש"פ

התנהלותו של מחמוד עבאס הביאה להתקררות ביחסים עם כמה מדינות ערביות ולעיכוב הסיוע הכספי הסעודי לרש"פ.

סעודיה משתמשת בכספי הסיוע כמנוף לחץ על יו"ר הרש"פ ליישר עמה קו בנושאים אזוריים שונים.


המשבר שאליו הגיע מחמוד עבאס בשבועות האחרונים עם "הרביעיה הערבית" (מצרים, ירדן, סעודיה ומאע"מ) לאחר שסירב לבקשתן להתפייס עם יריבו המר מחמד דחלאן נותן את אותותיו בכל הקשור ליחסי הרש"פ עם מדינות אלה.

מצרים עורכת כנסים אקדמיים וכלכליים בתחומה לאישים מרצועת עזה ללא תיאום עם הרש"פ, היא מתכוונת לפתוח את מעבר רפיח באופן קבוע כמה ימים בחודש ושוקלת הקמת אזור סחר חופשי ברפיח, כל זאת כמחווה למחמד דחלאן וכדי לחזק את מעמדו במסגרת קרב הירושה.

גם ירדן מביעה את מורת רוחה מהתנהלותו של מחמוד עבאס.

העיתון "ראי אליום" דיווח ב-11 בנובמבר כי ירדן שוקלת לשלול את האזרחות והדרכונים הירדנים של 22 אישים מהרש"פ ובראשם מחמוד עבאס במסגרת רביזיה של המדיניות שלה בתגובה על פנייתו האחרונה של מחמוד עבאס לטורקיה וקטאר מבלי להתייעץ עמה.

אי אפשר להגדיר עדיין את מצב היחסים בין מחמוד עבאס ל"רביעייה הערבית" כנתק ממשי אך פרשנים בעולם הערבי לא שוללים את האפשרות שמחמוד עבאס עלול לאבד את הלגיטימיות הערבית בעקבות התנהלותו.

אחד הסימנים המדאיגים מאוד את הרש"פ הינה העיכוב בהעברת כספי הסיוע הכספי מסעודיה לרש"פ.

ג'בריל רג'וב, חבר הועדה המרכזית של פת"ח והרואה עצמו כיורשו של מחמוד עבאס, התראיין ב-11 בנובמבר בערוץ הטלוויזיה "אלמיאדין" והכחיש את הידיעות כי יש קשר בין עיכוב הסיוע הכספי מסעודיה לרש"פ לבין סירובו של מחמוד עבאס להיענות לדרישת "הרביעיה הערבית" בעניין החזרתו של מחמד דחלאן לשורות פת"ח.

"מדובר בעניין לוגיסטי ולא יותר "טען רג'וב.

סעודיה מעכבת את העברת התחיבויותיה הכספיות לרש"פ מזה שבעה חודשים, מדובר בסיוע כספי של 20 מיליון דולר לחודש, דהיינו חוב של  140 מיליון דולר לרש"פ

סעודיה היא התורמת הערבית הגדולה לקופת הרש"פ, עד 2014 סייעה סעודיה לרש"פ בסכום חודשי של 14 מיליון דולר לחודש ובהמשך העלתה את הסכום ל20 מיליון דולר מדי חודש בחודשו.

הסיוע הכספי הסעודי מהווה שליש מתקציבה השנתי של הרש"פ ואם הוא יימשך הוא עלול להביא את הרש"פ בסוף השנה לגירעון תקציבי ולמשבר כספי שעלול להביא להפסקת תשלום המשכורות לפקידיה ולערעור יציבותה.

נכון שסעודיה הפסיקה את העברת הכספים לרש"פ עוד לפני שפרצה המחלוקת בינה לבין הרש"פ בנושא מחמד דחלאן אולם, למרות הכחשותיו של ג'בריל רג'וב כי סעודיה איננה תומכת בדחלאן, טוענים גורמים בכירים בתנועת פת"ח כי סעודיה איננה מחדשת את הזרמת הכספים לרש"פ כדי להביע את מורת רוחה מהתנהלותו של מחמוד עבאס.

בסופו של דבר מדובר בכספים פוליטיים, אומר מקור בכיר בפת"ח, וסעודיה משתמשת במנוף הכספי הזה כדי ללחוץ על מחמוד עבאס במסגרת מדיניות "המקל והגזר" בכל הקשור לרש"פ והעומד בראשה.

ישנן עוד סיבות נוספות לאי העברת הכספים מסעודיה לרש"פ, לסעודיה יש הוצאות כספיות גבוהות בגלל מלחמתה בתימן נגד המורדים החות'ים.

כמו כן היא סובלת ממשבר כספי כתוצאה מירידה במחירי הנפט הגולמי בשיעור של 60 אחוזים, ירידה במחיר של חבית נפט מ120 דולר לחבית ל50 דולר.

עפ"י מקורות ערביים, סעודיה רוצה השפעה גדולה יותר בנושא הבעיה הפלסטינית והסדר מדיני עתידי עם ישראל, כזכור היא ניסתה באחרונה להחיות את יוזמת השלום הערבית ולהכניס בה שינויים באמצעות יוזמתו של הנשיא המצרי א-סיסי אך מחמוד עבאס דחה על הסף את היוזמה המצרית והוא דבק ביוזמה הצרפתית השואפת לכנס ועידה בינלאומית עד סוף השנה.

סעודיה גם מודאגת מניסיונות של מחמוד עבאס להתקרב לאיראן והיא מעוניינת שהוא יהדק עמה את התיאום בכל הקשור לנושאים האזוריים, ביקורו של מחמוד עבאס לפני שבועיים בטורקיה וקטאר כהתרסה בפני "הרביעייה הערבית" היה לצנינים בעיני ההנהגה הסעודית למרות שבסופו של דבר הוא נכשל ולא הביא לפריצת דרך ביחסים בין תנועת פת"ח לתנועת חמאס.

גורמים ברש"פ טוענים כי ההתקררות ביחסי סעודיה עם הרש"פ הינה זמנית בלבד וכי סעודיה תחדש בסופו של דבר את הזרמת הכספים לרש"פ מכיוון שאיננה מעוניינת בהתמוטטותה.

אולם, לא מן הנמנע כי סעודיה תציב תנאים בפני מחמוד עבאס כדי לחדש את הזרמת הכספים לרש"פ.

עצירת כספי הסיוע הסעודיים לרש"פ מחלישה עוד יותר את מעמדו הרעוע של מחמוד עבאס בקרב הציבור הפלסטיני ופוגעת בבסיס התמיכה שלו בתנועת פת"ח, אולם עבאס נחוש ללכת עד הסוף כדי להבטיח "מעבר בטוח" לו ולבני משפחתו כשיפרוש מן החיים הפוליטיים ויעבור להתגורר בקטאר, הוא מהמר על כך שסעודיה תתרצה בסופו של דבר ותרצה להצטייר כמי שלא זנחה את הבעיה הפלסטינית והצילה את הרש"פ מקריסה כספית.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי