היוזמה המדינית של הנשיא א-סיסי תקועה בגלל מחלוקות עם יו"ר הרש"פ ועם חמאס.
הועד הפועל של אש"פ קיבל החלטות המהוות התרסה על יוזמתו של הנשיא המצרי.
כמה שבועות חלפו מאז הודיע הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי על יוזמתו המפתיעה להביא לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, אחריה ביקר שר החוץ המצרי סאמח שוכרי בישראל ונפגש עם ראש הממשלה נתניהו אולם מאז שומרת ההנהגה המצרית על שתיקה רועמת בכל הקשור ליוזמה של הנשיא א-סיסי.
כלפי חוץ נראה כי התנופה של היוזמה המצרית נבלמה בעוד יו"ר הרש"פ עסוק בפעילות מדינית אינטנסיבית בנושא היוזמה הצרפתית דווקא.
מחמוד עבאס כינס ב-7 באוגוסט את הועד הפועל של אש"פ ועדכן אותו על פגישותיו בשבוע שעבר בפאריז עם הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד ועם שר החוץ האמריקני ג'ון קרי.
בישיבת הועד הפועל של אש"פ התקבלו שורה של החלטות הסותרות את יוזמתו של הנשיא א-סיסי, כלהלן:
א. תמיכה ביוזמה הצרפתית ובמאמצים הבינלאומיים לכינוס ועידה בינלאומית לשלום עם כל הסמכויות לפני תום השנה הנוכחית.
ב. תמיכה בהחלטות ועידת הפסגה הערבית האחרונה במאוריטניה והדבקות ביוזמת השלום הערבית מבלי לשנותה או לשנות את משמעותה באופן כלשהו.
ג. קריאה למזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אלריט להגביר את המאמצים להגיש למועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה בנושא ההתנחלויות.
החלטות הועד הפועל של אש"פ הן התרסה ברורה נגד היוזמה המצרית והן משקפות את המתיחות הקשה בין הרש"פ למצרים מאחורי הקלעים שלא ניתן לה ביטוי פומבי עד כה.
המתיחות בין מצרים לרש"פ החלה לפני כמה שבועות על רקע שתי התפתחויות, מצרים דחתה בקשה של הרש"פ לכנס ועדה של הליגה הערבית כדי לדון בהגשת הצעה למועצת הביטחון בדבר הפסקת ההתנחלויות ואילו יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס דחה בקשה אישית של הנשיא א-סיסי להתפייס עם יריבו המר מחמד דחלאן.
הנשיא המצרי מעוניין שמחמד דחלאן יחליף את מחמוד עבאס בתפקיד יו"ר הרש"פ מייד לאחר פרישתו מהחיים הפוליטיים, דבר שעבאס מתנגד לו בתוקף.
ממה חוששת ההנהגה הפלסטינית?
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס רוצה בבינאום הסכסוך עם ישראל וגרירתה לפורומים הבינלאומיים כדי להכפישה ולהתחשבן עמה על הצעדים שהיא נוקטת בשטחים.
מטרת הועידה הבינלאומית, שהוא פועל ביחד עם צרפת לכנסה בסוף השנה, היא לכפות על ישראל נסיגה לקווי 67 וקביעת לוחות זמנים מוגדרים לנסיגה מלאה.
היוזמה המצרית המדברת על ועידה אזורית שתשיק משא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים בחסות מצרית מאפשרת לישראל, לדעתו של מחמוד עבאס, להתחמק מהיוזמה הצרפתית ומהמלכודת הבינלאומית שהוא מנסה לטוות לה.
חשש נוסף של הפלסטינים הוא מההתקרבות החשאית בין ישראל לסעודיה ומדינות המפרץ והאפשרות להכנסת שינויים ביוזמת השלום הערבית, כינוס ועידה אזורית ייתן לגיטימציה לקשרים בין ישראל למדינות ערב המתונות מבלי שנפתר הסכסוך הישראלי פלסטיני.
הקשיים בקידום היוזמה המצרית
אחד מעמודי התווך של היוזמה המצרית הינו השגת הסכמה של כל הפלגים הפלסטינים לגבי אופי ההסדר עם ישראל.
מצרים נטלה לידיה מחדש לפני כחודש את משימת התיווך בין הפלגים הפלסטינים כדי להשיג פיוס לאומי, נציגי כל הפלגים זומנו לקהיר לשיחות עם ראשי המודיעין המצרי אולם ביקורה של משלחת חמאס בקהיר בוטל על ידי המצרים בגלל התנגדותה ליוזמתו של הנשיא א-סיסי ובגלל עמדותיה בנושא הביטחון על גבול רצועת עזה עם מצרים.
כתוצאה מכך חזר נושא התיווך בין הפלגים הפלסטינים לידיה של קטאר.
אולם, גם קטאר נתקלת בקשיים רציניים להפגיש בין משלחות של חמאס ופת"ח בדוחא, הסיבה לכך היא המתיחות המחריפה בין שתי התנועות על רקע ההכנות לבחירות המוניציפאליות בגדה ורצועה, לפיכך נדחו השיחות למועד בלתי ידוע, מה שברור הוא שהן לא יתקיימו לפני ה-8 באוקטובר שהוא היום שנקבע לעריכת הבחירות.
על פי מקורות פלסטינים המתווך טוני בלייר פועל מאחורי הקלעים לנסות ולקדם מחדש את היוזמה המצרית אולם הקשיים שבפניהם הוא ניצב הינם גדולים.
מקורות ברש"פ טוענים כי מחמוד עבאס הצליח להשיג בפגישתו האחרונה עם שר החוץ האמריקני ג'ון קרי הסכמה לקידומה של היוזמה הצרפתית שישראל מתנגדת לה בתוקף.
לא מן הנמנע כי ישראל ומצרים ממתינות לסיום חופשת הקיץ ולהתבהרות התמונה המדינית בכל הקשור ליוזמה הצרפתית כדי לנסות ולקדם אז מחדש את היוזמה המצרית, בינתיים עסוק יו"ר הרש"פ בקידום החלטות בתוך מוסדות אש"פ, הרש"פ ותנועת פת"ח כדי לחשק את ההנהגה הפלסטינית ולהביע את התנגדותו ליוזמה המצרית.
בסביבתו של מחמוד עבאס אומרים כי שום מדינה ערבית לא תוכל לכפות על הפלסטינים מתווה להסדר מדיני שהם אינם מעוניינים בו וכך יהיה גם הפעם, מחמוד עבאס הוא לקראת סיום תפקידו הפוליטי ואין לו שום כוונה לוותר על האסטרטגיה שלו ביחס לישראל ועל "הקווים האדומים" של הפלסטינים.