טורקיה התייעצה עם תנועת חמאס לגבי ההסכם עם ישראל ועדכנה אותה באופן שוטף על כל פרטיו.
עפ"י גורמים בחמאס טורקיה תתווך בשלב הבא בהסכם נוסף להשגת רגיעה ארוכת טווח ברצועה ועסקת חילופי שבויים חדשה.
בסוף השבוע שעבר הגיעה לאנקרה משלחת רמת דרג של תנועת חמאס בראשותו של יו"ר הלשכה המדינית ח"אלד משעל.
משעל נועד עם נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן ושמע ממנו את העדכונים האחרונים במשא ומתן של טורקיה עם ישראל לקראת שלב סיכום המשא ומתן וליטוש הפרטים האחרונים של החתימה הצפויה על הסכם הנורמליזציה בין שתי המדינות.
התיאום בין תנועת חמאס לטורקיה בכל הקשור לרצועת עזה הוא הדוק ביותר מאז פרשת "המרמרה", הקשר הזה נובע מאותה האידיאולוגיה והשתייכות חמאס ומפלגת השלטון בטורקיה, מפלגת "הצדק והפיתוח", לתנועת "האחים המוסלמים" העולמית, בנוסף לכך ישנם יחסי ידידות קרובים בין הנשיא ארדואן למנהיג חמאס ח'אלד משעל.
במשך כל תקופת ניהול המשא ומתן עם ישראל על נרמול היחסים, עדכנה טורקיה את תנועת חמאס באופן שוטף על המשא ומתן וניהלה עמה התייעצויות, הנשיא ארדואן הכניס את הדרישה להסרת המצור מעל רצועת עזה כתנאי להסכם עם ישראל.
בכיר חמאס אחמד יוסף אמר לסוכנות הידיעות "מען" ב-25 בינואר כי יש קו של קשר ישיר בין תנועת חמאס לבכירים טורקים להתייעצויות בכל הקשור לסיכומים בין ישראל לטורקיה בנושא רצועת עזה.
היחסים ההדוקים בין טורקיה לחמאס הם לצנינים בעיני הרש"פ והעומד בראשה, הרש"פ מחשיבה את עצמה כבעלת הבית של רצועת עזה, למרות שבפועל שולטת בה חמאס, והיא סבורה שכל המגעים של טורקיה עם ישראל בנושא רצועת עזה היו צריכים להיעשות בהתייעצות עמה.
הנשיא הטורקי ארדואן מידר את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מפרטי המשא ומתן עם ישראל בנושא רצועת עזה ומסר לו עדכון כללי בלבד,השגריר הפלסטיני בטורקיה, קאיד מצטפא, אמר ב-25 ביוני לעיתון "אלערבי אלג'דיד" כי הטורקים עדכנו את הרש"פ על התקדמות במשא ומתן עם ישראל במהלך פגישה של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עם בכירים טורקים וכי קיימת הזמנה ליו"ר הרש"פ לביקור בטורקיה ולא מן הנמנע שהוא יבקר שם בקרוב.
נשיא טורקיה ארדואן לא הצליח לעמוד בהבטחתו למנהיג חמאס ח'אלד משעל ולהביא להסרה מלאה של המצור מעל רצועת עזה, הטורקים הסבירו למנהיגי חמאס כי עשו כמיטב יכולתם במגעים עם ישראל, עפ"י מקורות בחמאס, ח'אלד משעל שהיה בסוד המשא ומתן באמצעות הטורקים, קיבל את הסבריו של הנשיא ארדואן והיחסים בין טורקיה לבין חמאס לא נפגעו.
אולם לטורקיה היו כמה הישגים במשא ומתן עם ישראל במספר תחומים, היא השיגה הסכמה ישראלית להקמת פרוייקטים חשובים ברצועת עזה בתחומי הבריאות, המים והחשמל.
כמו כן היא השיגה הסכמה ישראלית להכנסת סחורות שונות לרצועה ובהן מלט וברזל, בכפוף לבדיקה ביטחונית ישראלית בנמל אשדוד, דבר שיאפשר את המשך שיקום הרצועה מנזקי מבצע "צוק איתן".
ההישגים של טורקיה יפחיתו במעט את תלותה של תנועת חמאס במצרים בכל הקשור להכנסת סחורות לרצועה דרך מעבר רפיח.
את ההישגים הטורקים במשא ומתן עם ישראל תוכל עתה תנועת חמאס לשווק לציבור ברצועת עזה כהישגים שלה שיקלו על חיי האוכלוסיה, דבר שיתרום לחיזוק מעמדה.
תנועת חמאס מציגה כהישג נוסף את העובדה שטורקיה דחתה את דרישתה של ישראל לסגור את המשרד של חמאס באיסטנבול, המשרד יישאר פתוח אך עפ"י מקורות ישראלים טורקיה התחייבה בפני ישראל שלא תתנהל ממנו פעילות טרור נגד ישראל.
עפ"י גורמי ביטחון ישראלים מהמשרד הזה הופעלו חוליית המחבלים שחטפה ורצחה את שלושת הנערים הישראלים באזור חברון בקיץ 2014 וגם חוליית המחבלים שרצחה את בני הזוג הנקין ז"ל באזור שכם בסוף השנה שעברה.
את המשרד הזה ניהל חבר הלשכה המדינית של חמאס צאלח אלעארורי, האחראי על פעילות הזרוע הצבאית של חמאס בגדה, בעקבות דרישת ישראל הוא עזב את טורקיה ועבר להתגורר בקטאר.
עפ"י גורמים בחמאס לטורקיה יהיה בעתיד תפקיד נוסף לאחר החתימה על הסכם הנורמליזציה עם ישראל, בשלב הבא אמורה טורקיה לנסות ולתווך בין ישראל לתנועת חמאס על השגת הסכם רגיעה(הודנה) ארוך טווח ועסקת חילופי שבויים שבמסגרתה יוחזרו ארבעת הישראלים המוחזקים בידי חמאס לידי ישראל בתמורה לשחרור מחבלים פלסטינים מהכלא בישראל.
המתווך טוני בלייר ניסה להשיג לפני יותר משנה הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לחמאס אך נכשל במשימתו, עפ"י גורמים בחמאס לטורקיה יש סיכויים גדולים יותר להשיג הסכם כזה.
עדיין לא ידועה תגובתה של מצרים להסכם המתגבש בין ישראל לטורקיה,מצרים שומרת על שתיקה אך בעבר היא הביעה מורת רוח רבה מהאפשרות שישראל תאפשר לטורקיה דריסת רגל כלשהי ברצועת עזה.