טורקיה חוששת כי שר הביטחון החדש אביגדור ליברמן יעכב את חתימת הסכם הפיוס עמה.
טוב יעשה שר הביטחון אם יבחן מחדש את כל הסיכומים עם טורקיה עד כה וישתמש בהסכם כמנוף לחץ על חמאס.
מירושלים ומאנקרה יוצאות בשבועיים האחרונים ידיעות מפי גורמים מדיניים כי הסכם נרמול היחסים בין ישראל לטורקיה הוא על סף סיום וכי נותרו רק פגישה אחת או שתיים בין הצדדים כדי לסכם את ההסכם.
אולם נראה כי עדיין קיימת בעיה רצינית גדולה המונעת את ההגעה להסכם והקשורה לדרישתו של נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן להסיר את המצור מעל רצועת עזה.
בנוסף לכך, גורם חדש, משמעותי ובלתי צפוי נכנס לתמונה באחרונה והוא שר הביטחון החדש אביגדור ליברמן.
נראה שליברמן, שבעבר הביע התנגדות חזקה להסכם הזה, מעורר חששות אצל ההנהגה הטורקית.
בתוקף היותו שר הביטחון החדש של מדינת ישראל וחלק מממשלתה תהיה לאביגדור ליברמן השפעה גדולה על אופי ההסכם, הוא לא חייב ללכת באותו התלם שבו הלך שר הביטחון הקודם משה בוגי יעלון.
ביטוי לחששות הטורקים נתן נשיא טורקיה ארדואן בעצמו, עיתון "אלערבי אלג'דיד", היוצא לאור בלונדון, דיווח ב-4 ביוני בי בסיור באפריקה נשאל ארדואן מתי יושלם הסכם נרמול היחסים עם ישראל והשיב במילים : "הנושא נתון לממשלה החדשה(בישראל) ולמידת ההשפעה של שר הביטחון החדש אביגדור ליברמן על ההסכם".
כאמור, שר הביטחון החדש אביגדור ליברמן הביע בהיותו באופוזיציה התנגדות חזקה להסכם נרמול היחסים עם טורקיה.
בכנס שהתקיים בקיבוץ גינוסר בדצמבר 2015 אמר ליברמן כי "הסכם הפיוס המתהווה בין ישראל לטורקיה גורם לנזק מדיני לישראל ונובע מאופורטיוניזם ולא ממדיניות חכמה".
הוא העריך כי ההסכם יפגע ביחסים של ישראל עם יוון וטורקיה וגם ביחסים עם מצרים.
ליברמן טען כי לא חייבים לייצא את הגז הישראלי לטורקיה, "יש מספיק יעדים לייצא אליהם את הגז והיו כבר שיחות ופניות בנושא וישנן ציפיות ביוון ובקפריסין לייצוא בעיקר כשאחד מהשדות משותף לישראל וקפריסין" הסביר ליברמן.
שר הביטחון החדש צודק בדבריו, לא ברור מדוע שועט ראש הממשלה בנימין נתניהו להסכם עם טורקיה שרוצה דריסת רגל ברצועת עזה דבר שעלול לפגוע ביחסי ישראל מצרים בדיוק בעיתוי הרגיש הזה שנשיא מצרים א-סיסי הציע יוזמה חדשה לקידום ההליך המדיני.
הנשיא א-סיסי פועל גם נחרצות נגד פעילות הטרור של חמאס מהרצועה ונגד דאע"ש בסיני.
סוד גלוי הוא שארדואן רוצה להתפייס עם ישראל בגלל שהסתבך עם הנשיא פוטין ורוסיה הטילה על טורקיה סנקציות כלכליות גם בנושא הגז, מדוע ישראל צריכה להוציא את הערמונים מהאש לארדואן שהינו שונא ישראל, חבר הנהגת "האחים המוסלמים" העולמית והידיד הקרוב של חמאס אשר אפשר לה לפתוח משרד באיסטנבול?
בביקורו באפריקה בסוף השבוע שעבר הסביר נשיא טורקיה ארדואן כי עדיין לא סוכמה עם ישראל הדרך להסרת המצור מעל רצועת עזה וכי הושגה הסכמה בכל הנושאים האחרים.
הוא טען כי ישראל הסכימה כי חומרי בנייה יועברו לרצועה דרך טורקיה וכי ישראל דחתה בקשה טורקית כי ספינה לייצור חשמל תעגון בסמוך לנמל אשדוד כדי לספק חשמל לרצועת עזה.
ארדואן לא התייחס בדבריו לדרישה של ישראל לסגור את משרד חמאס באיסטנבול שממנו מגייס פעיל חמאס, צאלח אלעארורי, צעירים פלסטינים מהגדה לפעולות טרור נגד ישראל או לדרישה הפלסטינית להקמת נמל ימי בעזה.
נכון לשעה זו ארדואן מתנגד בתוקף לדרישתה של ישראל לסגור את המשרד של חמאס.
אחד הדברים ששר הביטחון החדש ליברמן צריך לבדוק הוא מדוע ישראל לא הציבה כדרישה בלתי מתפשרת את החזרת ארבעת הישראלים המוחזקים בידי חמאס ברצועת עזה כתנאי לחתימת ההסכם עם טורקיה, הרי ארדואן הוא ידיד אישי של מנהיג החמאס חא'לד משעל.
נראה כי קיים פה מנוף רציני להפעלת לחץ על חמאס.
כזכור,מדובר בשני האזרחים החיים אברהם מנגיסטו והשאם אלסייד ושרידי גופותיהם של החיילים הישראלים הדר גולדין ואורון שאול ז"ל שנפלו במבצע "צוק איתן".
טוב יעשה שר הביטחון החדש אם ידרוש לעשות הערכה מחדש של כל הסיכומים עם טורקיה עד כה, הוא צריך לבדוק את כל השיקולים המדיניים והביטחוניים ולוודא שהאינטרסים של ישראל לא ייפגעו, ההסכם עדיין לא נחתם ואם יש צורך להקפיאו, לפתוח מחדש חלק מההבנות או להכניס דרישות חדשות עדיין לא מאוחר.
אסור שנשיא טורקיה ארדואן יקבל פרס על מדיניותו העקבית נגד מדינת ישראל, ואסור שישראל תסייע לו להיחלץ ממלתעותיו של הנשיא פוטין ולשפר את מעמדו הפנימי והאזורי.
זהו אחד המבחנים של שר הביטחון החדש ליברמן המתחייב מההתפתחויות באזור.
ליברמן מכיר היטב את יחסיה של ישראל עם טורקיה לפניי ולפנים ואת האינטרסים האזוריים שלה.
הניסיון עמו כשר חוץ מוכיח כי ליברמן איננו פראייר והוא יידע לגלות את הממלכתיות והאחריות הנדרשים מממנו גם כשר הביטחון של מדינת ישראל.
יש לו כעת הזדמנות להשפיע על תיקון המעוות ביחסי ישראל עם טורקיה ויש להניח כי הוא יידע לעשות זאת היטב.