לקראת הסדר מדיני בתימן?

ממשלת סעודיה והמורדים החות'ים השיגו התקדמות רבה במשא ומתן חשאי ביניהן לקראת מציאת הסדר מדיני לסיום המלחמה בתימן.
סעודיה נכשלה במלחמה בתימן אך גם איראן הבינה כי לא ניתן לסיים את המלחמה בהכרעה צבאית.
בעצם ימים אלה מתקיימות סדנאות עבודה בכווית ובנסיכות עומאן בהשתתפות נציגים של ממשלת תימן ושל המורדים החות'ים להכשרת משקיפים שיפקחו על הפסקת האש הצפויה החל מה-10 באפריל.

הסדנאות מתקיימות בחסות האו"ם ובהשתתפות נציגים של האיחוד האירופי, השלב הבא תוכנן ל-18 באפריל כשיפתחו בכווית שיחות השלום בין הצדדים במטרה להשיג תקופת רגיעה ארוכה ואחר כך  הסדר פוליטי שיאפשר את ניהול המדינה התימנית השסועה ושיקומה.

 

הכישלון הסעודי בתימן

 

שנה חלפה מאז קיבל מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז את החלטתו לפתוח במבצע צבאי נגד המורדים החות'ים(שיעים) בתימן ונגד בני בריתם, נאמני הנשיא התימני המודח עלי עבדאללה צאלח הנתמכים בידי איראן.

המבצע הצבאי היה אמור לסמל מדיניות חדשה ונוקשה של סעודיה כלפי מאמצי ההתפשטות של איראן במזרח התיכון,המלך הסעודי הקים קואליציה של כמה מדינות שפתחה במבצע הפצצות אוויריות מסיביות, תחת הכינוי "סופת הנחישות", על יעדי המורדים בתימן הנחשבת ל "חצר האחורית" של סעודיה.

בתום שנה של הפצצות אוויריות, שהרסו את התשתיות האזרחיות של תימן ופגעו גם באזרחים חפים מפשע, הבינו הסעודים כי לא יוכלו להכריע באופן צבאי את המלחמה וכי אין מנוס מפתרון מדיני.

למעשה סעודיה נכשלה במבצע הצבאי שנועד למנוע את התפשטותה של איראן בתימן, להחזיר לבירה צנעא את הנשיא "החוקי" עבד רבו מנצור האדי ולדכא את המרד של המורדים החות'ים.

מה שהיא השיגה בעיקר היה הגברת השנאה של התימנים אליה בגלל הפגיעה בתשתיות ובאזרחים חפים מפשע.

 

משא ומתן ישיר עם נציגי המורדים

 

 

בשבועיים האחרונים נערך משא ומתן חשאי בין נציגי סעודיה לנציגי משלחת של המורדים החות'ים שהגיעה לריאד במטרה להגיע להסכם על סיום המלחמה.

השיחות היו חיוביות והן יתחדשו כאמור ב18 באפריל בכווית בפורום נרחב יותר ובפיקוח של האו"ם.

כתוצאה מהמשא ומתן הושגה רגיעה בגבולה הדרומי של סעודיה עם תימן וסוכם על עסקת חילופי שבוייים בין שני הצדדים.

נראה כי פני הדברים הם לקראת הסדר מדיני בתימן שישים קץ למלחמת האזרחים העקובה מדם.

הגעת המשלחת החות'ית לריאד מעידה כי גם איראן מבינה שאיננה יכולה לנצח במערכה והיא מוכנה להתפשר על הסדר מדיני.

כל הסדר מדיני בתימן יחייב גם את הסדרת מעמדו של נשיא תימן המודח עלי עבדאללה צאלח שהפך לחלק בלתי נפרד מן המשוואה הפוליטית.

כזכור, בנובמבר 2011 העביר עלי עבדאללה צאלח את סמכויותיו כנשיא לסגנו עבד רבו מנצור האדי אך בהמשך הוא חבר למורדים החות'ים בטענה כי האדי איננו יכול להשיג יציבות למדינה.

לרבים מבני משפחתו של הנשיא המודח יש תפקידי מפתח בצבא ובכוחות הביטחון ואין זה סוד כי הוא שואף למנות את בנו אחמד לנשיא תימן.

לנשיא המודח צאלח יש יכולת תמרון פוליטי מרשימה ונדירה והוא שחקן מצטיין במגרש הפוליטי התימני, באחד מנאומיו הוא השווה את משימת השלטון בתימן  ל "ריקוד על ראשיהם של נחשים"  בגלל הקושי הרב לשלוט ומורכבות המערכות הפוליטיות במדינה.

המורדים החות'ים ונאמני עלי עבדאללה צאלח קיבלו סיוע צבאי נרחב ותמיכה מדינית מאיראן.

האיראנים היו בטוחים כי יצליחו לשלוט בבירה צנעא לתקופה ארוכה עד כדי כך שבכירים איראניים התבטאו באמצעי התקשורת במהלך השנה שחלפה כי איראן בדרך להפוך לאימפריה חדשה השולטת בארבע בירות ערביות: בגדאד, צנעא, ביירות ודמשק.

 

 

סיום המלחמה בתימן עשוי להוות גורם מרגיע במתיחות בין איראן לסעודיה, הוא יוכיח את מגבלות הכוח של שני הצדדים וכי כל מלחמה עקובה מדם שאיננה מוכרעת באופן צבאי בגלל שוויון בין הכוחות מסתיימת בסופו של דבר בהסדר מדיני, מי ששילם את המחיר הכבד של מלחמת האזרחים הוא העם התימני.

באופן תיאורטי הסדר מדיני בתימן יכול לשמש גם כמודל לסיומה של מלחמת האזרחים בסוריה, אולם המצב בסוריה הוא הרבה יותר מורכב ומסובך, העם הסורי ייאלץ להמתין עוד זמן רב עד שיימצא הפתרון לבעייתו.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי