למרות החלטת הנשיא פוטין להסיג חלק מהכוחות בסוריה מצבו של בשאר אסד מתחזק.
השיחות בז'נווה על הסדר מדיני מדשדשות והנשיא הסורי תומך בהכרעה צבאית בלבד.
לנשיא הסורי בשאר אסד היו בשבוע החולף כמה סיבות להיות מרוצה, ארגון דאע"ש בסוריה ספג שתי מכות קשות, האחת כאשר הצבא הסורי הצליח להשתלט על חלקים נרחבים של העיר תדמור והשנייה, חיסולו של עבד אלרחמן אלקאדולי, האיש מספר שתיים בארגון דאע"ש ששימש בתפקיד "שר האוצר" של הארגון, בהפצצה אווירית של כוחות הקואליציה הבינלאומית בראשות ארצות הברית.
גם מתקפת הטרור של דאע"ש בבריסל משרתת את האינטרסים של הנשיא הסורי שטוען כי הוא מוביל את המאבק נגד הטרור האסלאמי הקיצוני וכי זו היא הסיבה למלחמת האזרחים בארצו ולא ההתנגדות של העם הסורי לשלטונו.
סבב השיחות על הסדר מדיני בסוריה הסתיים השבוע בז'נווה ויתחדש רק בחודש הבא, הסבב הסתיים בהשגת טיוטת הסכמות מעורפלת בת 12 סעיפים מבלי להתייחס להחלפתו של בשאר אסד.
מבחינתו של הנשיא אסד מדובר בהישג, הוא ממשיך לשבת על כסאו ומתחזק, זאת ועוד, מייד לאחר סיום השיחות התחדשו המחלוקות בין שתי המעצמות, סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריאבקוב הודיע כי בשיחות הושגה "הבנה" אמריקנית לגבי העמדה הרוסית הקוראת שלא לדון בעתידו של בשאר אסד כעת אך וושינגטון מיהרה להכחיש את דבריו.
בשורה התחתונה, למרות הודעתו של הנשיא הרוסי פוטין על הסגת כוחותיו מסוריה נראה כי בשאר אסד בטוח בעצמו וביציבות שלטונו והוא נחוש להילחם עד הסוף נגד כל הכוחות הפועלים להדחתו מהשלטון בחמש השנים האחרונות.
ב-20 במרץ הופיע הנשיא אסד במועדון של "האיחוד הערבי והמוסלמי לתמיכה באופציית ההתנגדות" בדמשק ונשא דברים חשובים בשורה של נושאים.
הוא התייחס למהות היחסים עם רוסיה והגדיר אותם כ"מצויינים" ואת הנשיא פוטין כ"מנהיג היסטורי ובן הברית האמיתי".
הנשיא אסד טען כי אין מחלוקת בינו לבין רוסיה וסיפק הסבר מעניין להודעת הנשיא הרוסי פוטין על הסגת כוחותיו.
אסד טען כי הנסיגה הרוסית הייתה מתואמת עמו מזמן רב מכיוון שמדובר בפינוי של עודף של כוחות רוסיים ששוגרו לסוריה בגלל החשש לעימות רוסי עם טורקיה וברית נאט"ו בגלל הפלת המטוס הרוסי ועתה לאחר שפחתו הסיכויים לעימות שכזה, החליט הנשיא פוטין להסיג את כל הכוחות שאינם נחוצים למלחמה בטרור, הפחתת היקף הכוחות מסייעת גם להגברת ההבנה האמריקנית לגבי תפקידה של רוסיה בסוריה.
להלן כמה נקודות שמהן עולה בבירור, מדבריו של בשאר אסד, האסטרטגיה שלו לטיפול בסיום מלחמת האזרחים בארצו ותפיסתו לגבי ההסדר המדיני החדש.
המלחמה תסתיים רק בהכרעה צבאית
בשאר אסד טוען כי הוא בעד פתרון מדיני אך איננו תולה תקוות בשיחות ז'נווה.
"ההסתמכות האמיתית היא על ההכרעה הצבאית של כוחות הטרור, הניצחון על הטרור הוא שיכשיר את הדרך לפיתרון מדיני שעליו יהיה משאל עם בסוריה" אמר אסד.
האופוזיציה הסורית איננה הכתובת להסדר מדיני
בשאר אסד חשף את האמת שלו על השיחות המתנהלות בז'נווה וגילה כי המשלחת הסורית נושאת ונותנת עם השליח הבינלאומי סטפן דה מיסטורה ולא עם משלחת האופוזיציה הסורית.
" סטפן דה מיסטורה מתאם עם האדונים שלהם, המשא ומתן המעשי מתנהל עם דה מיסטורה.. האופוזיציה הסורית מנוהלת על ידי קטאר,טורקיה וסעודיה, אין לה תוכנית פוליטית והיא חלוקה בינה לבין עצמה על כל דבר". הסביר הנשיא אסד.
דחיית רעיון הפדרציה
הנשיא אסד דחה בדבריו את רעיון האיחוד הפדרלי שהעלתה רוסיה, "אנחנו נגן על כל רגב אדמה מאדמתה של סוריה, זהו רכושו של העם הסורי ואין שום דיון ושום אפשרות לחלוקתה של סוריה, אלה דברים דימיוניים חסרי ערך" הסביר אסד.
הוא דחה גם את ההכרזה של הכורדים הסורים על הקמת פדרציה סמוך לגבול עם טורקיה ואמר כי "ההנהגה הכורדית שוגה באשליות והיא אינה מכירה את האמת על הנוכחות הכורדית בסוריה מבחינה היסטורית".
היחס להנהגת חמאס
הנשיא הסורי ניצל את הופעתו הפומבית לחיסול חשבונות עם הנהגת חמאס הנוכחית בראשותו של ח'אלד משעל אשר עזבה את דמשק עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ועברה לדוחא שבקטאר.
"באשר להנהגה הנוכחית(של חמאס) הרי שהיא נשלטת מבחוץ..למרבה הצער, הנהגת חמאס ויתרה על מי שתומך בפלסטין לטובת אינטרסים מפלגתיים ועדתיים".
עם זאת שיבח אסד את "לוחמי חמאס" ואת האינתיפאדה הפלסטינית.
מניתוח הדברים עולה כי הנשיא הסורי מפגין ביטחון עצמי רב, כוחו הצבאי התחזק מאוד בעקבות הסיוע הצבאי הרוסי ויש לו הישגים בזירות הלחימה, הפסקת האש בסוריה נשמרת בינתיים אך המשא ומתן המדיני בז'נווה לא הניב עד כה שום פירות ושתי המעצמות עדיין חלוקות ביניהן באשר לגורלו, בינתיים ההתפתחויות האלה משרתות את המשך שלטונו.
למרות ההודעה של הנשיא פוטין על הסגת הכוחות של רוסיה מתברר כי מדובר בהסגה חלקית בלבד, שני הבסיסים הרוסיים בטרטוס ובלאד'קיה ממשיכים לפעול ביחד עם מערכת האס-400 להגנה אווירית ומטוסים רוסים ממשיכים בהפצצות בסוריה ומסייעים לצבאו של אסד, כל אלה מחזקים את כוחו של בשאר אסד ולא מחלישים אותו לכן הוא איננו רואה שום סיבה להגמיש את עמדותיו.
הסיסמא שלו היא, כפי שאמר בדבריו בכינוס בדמשק, "מול הטרור אין פיתרון אלא בלחימה ובניצחון".