מצרים דורשת מתנועת חמאס לחתום על מסמך שבו התחייבות שלא לעסוק בפעילות טרור נגד הביטחון הלאומי המצרי.
פת"ח מתנה את המשך מגעי הפיוס עם חמאס בכך שחמאס תשיב למצרים על דרישותיה.
למשבר בין תנועת חמאס למצרים, שהגיע לשיאו בהאשמתה של חמאס בהשתתפות בהתנקשות בחיי התובע המצרי השאם ברכאת, יש השלכות חשובות על המצב הביטחוני ברצועת עזה ובחצי האי סיני,על המצור על הרצועה ועל הפיוס הפנים- פלסטיני.
רצועת עזה הפכה תחת שלטון תנועת חמאס, מאז 2007, ל "חצר האחורית" של הטרור מבית מדרשם של "האחים המוסלמים" ודאע"ש נגד מצרים.
התושבים ברצועת עזה ממתינים בדריכות לתשובותיה של תנועת חמאס למצרים, בתום שורה של דיונים שקיימו נציגי משלחת של התנועה שיצאה לקהיר בשבוע שעבר עם נציגי המודיעין הכללי המצרי, בתקווה שיביאו כבר בימים הקרובים להקלות במצור על הרצועה כמו למשל פתיחתו של מעבר רפיח.
חברי המשלחת החמאסית יצאו לדוחא שבקטאר להתייעצויות עם ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של התנועה והם אמורים לשוב למצרים עם תשובות על כמה נקודות שעלו בשיחות הקשורות ליחסי חמאס עם מצרים ועם הרש"פ.
תנועת פת"ח, בתיאום עם מצרים, ממתינה אף היא לתשובות חמאס, התנועה הודיעה בסוף השבוע כי לא תחדש את שיחות הפיוס עם חמאס בדוחא עד שחמאס תעביר את תשובותיה למצרים.
בינתיים הפסיקו אמצעי התקשורת במצרים את ההתקפות על תנועת חמאס כדי ליצור אווירה טובה במגעים בין מצרים לתנועה.
הדעה הרווחת בקרב הפלסטינים ברצועה היא כי טורקיה נכשלה במאמציה לחלץ מישראל הקלות משמעותיות בקשר למצור המוטל על רצועת עזה והקמת נמל ימי וכי תנועת חמאס חייבת לשפר את יחסיה עם מצרים השולטת במעבר רפיח שהינו המוצא היבשתי היחידי של רצועת עזה לעולם הערבי.
מצרים מצדה פתחה חלון הזדמנויות חדש עבור חמאס כשאפשרה למשלחת בכירה של התנועה להגיע לשיחות עם בכירי המודיעין המצרי בקהיר למרות ההאשמות שהפנה שר הפנים המצרי כלפי חמאס, לשלטון המצרי יש אינטרס להשיג שקט ביטחוני בחצי האי סיני והוא מוכן לנסות ולהגיע להבנות חדשות עם חמאס למרות שהוא משוכנע, מניסיונו עמה מאז הקמתה, כי לא ניתן לסמוך עליה.
מגעים לגיבוש הסכם הבנות בכתב
עיתון "אלג'רידה" הכוויתי דיווח ב-19 במרץ, מפי מקור מצרי בכיר, כי תוצאות המפגש בקהיר בין משלחת לחמאס לנציגי המודיעין הכללי המצרי היו חיוביות וכי מצרים ביקשה תשובה ברורה בכמה נושאים שעלו בשיחות והיא עדיין ממתינה להן לאחר סיום ההתייעצויות של משלחת חמאס עם ח'אלד משעל בדוחא.
עפ"י הדיווח, מצרים דורשת מחמאס לחתום על הסכם כתוב שבו יגובשו ההבנות ביניהן.
לדברי "אלג'רידה", נציגי חמאס הביעו דאגה מניסיונות של גורמים מסויימים להכריז עליה כ"ארגון טרור" אך נציגי המודיעין המצרי הודיעו כי אין למצרים כוונה כזו.
עוד נמסר בדיווח, שאין לו בינתיים אישור ממקורות נוספים, כי מצרים הסכימה להקמת נמל ימי ברצועת עזה ולהגדיל את מספר הימים שהם ייפתח מעבר רפיח בכל חודש, עוד הסכימה מצרים לארח משלחות של חמאס ופת"ח במסגרת המאמצים להשגת פיוס לאומי פלסטיני.
חמאס מצדה התחייבה שלא לתת מקלט ברצועת עזה לגורמי טרור ולא לבנות מנהרות שיפגעו בביטחון הלאומי של מצרים, נציגי חמאס טענו כי אין לתנועה קשר ארגוני או מנהלי עם תנועת "האחים המוסלמים" במצרים וכי הקשר הרעיוני שלה לתנועה אין פירושו כי היא משתתפת בפעולות מזויינות בשטח מצרים.
לא ידוע כרגע מתי יועברו התשובות של חמאס למצרים והאם ההנהגה הפוליטית בחו"ל תהייה מוכנה להתחייב לדרישות הביטחוניות של מצרים, היא תלויה בזרוע הצבאית שלה שיש לה קשרים הדוקים עם ארגון דאע"ש בסיני.
בין ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, לבין הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה יש מתיחות רבה מאז מבצע "צוק איתן" שהשיא שלה היה הוצאתו להורג של מחמד אשתאווי, קצין בזרוע הצבאית של חמאס ששימש כמפקד גדוד באזור עזה, בגלל שהיה לו קשר ישיר עם ח'אלד משעל מעל ראשו של מחמד דף ראש הזרוע הצבאית של חמאס.
ייתכן שחמאס תנסה להבטיח דברים למצרים במישור ההצהרתי בלבד מבלי שיש להם כיסוי ממשי בשטח.
להשגת הבנות בין מצרים לתנועת חמאס יש השלכה ישירה על היחסים בין פת"ח לחמאס, אם יושגו ההבנות האלה תחזור מצרים לתווך בין שתי התנועות כאשר על הפרק עומדת הצעה להקים ממשלת אחדות לאומית פלסטינית לאלתר.